Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ιταλία: Εισαγγελική έρευνα σε βάρος αναλυτών των S&P και Moody's

Έρευνες σε βάρος τριών κορυφαίων αναλυτών του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, ενός του οίκου Moody's και των νομικών αντιπροσώπων των δυο εταιριών, στην Ιταλία διεξάγει η εισαγγελία της πόλης Τράνι, στην περιφέρεια Απουλία της νότιας Ιταλίας, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Το περασμένο Σάββατο, η οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza) πραγματοποίησε εφόδους προς εντοπισμό και κατάσχεση εγγράφων των υπεύθυνων των οίκων αξιολόγησης στη Ρώμη. Όπως αναφέρουν ιταλικά ΜΜΕ, οι τρεις εν λόγω αναλυτές της Standard & Poor's ονομάζονται Μόριτζ Κρέιμερ, Αϊλίν Τζανγκ και Φρανκ Τζιλ, ενώ τα στοιχεία του υψηλόβαθμου ιθύνοντα της Moody's, δεν έχουν διαρρεύσει ακόμη.

Ο ειδικός αναλυτής του οίκου Μoody's κατηγορείται για «χειραγώγηση της αγοράς», διότι, «στις 15 Μαΐου, ενώ οι συναλλαγές στις χρηματαγορές βρίσκονταν εν εξελίξει, κατά ....
τις 11:15 το πρωί, διέδωσε, ψευδή, εν μέρει, στοιχεία, σχετικά με την αντοχή του ιταλικού τραπεζικού και οικονομικού συστήματος».
Σύμφωνα με τον Ιταλό εισαγγελέα Μικέλε Ρουτζιέρο, «εκφράσθηκαν κρίσεις που πρέπει να θεωρηθούν αβάσιμες, ψευδείς, ή, σε κάθε περίπτωση, παρακινδυνευμένες, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν άλλοι οίκοι αξιολόγησης αλλά και αρμόδιες αρχές της Ιταλίας».
Οι τρεις αναλυτές της Standard & Poor's κατηγορούνται για «χειραγώγηση της αγοράς» και για «κατάχρηση μη ευρέως γνωστών στοιχείων», σε τρεις εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: