Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Σε «ΒΒΒ» υποβάθμισε την Κύπρο οίκος Fitch

Την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας σε «ΒΒΒ» ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, από Α- προηγουμένως, εξαιτίας κυρίως της εκτίμησης ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές ολόκληρο το δεύτερο 6μηνο του έτους.

Η αδυναμία δανεισμού του κράτους σημαίνει και αδυναμία δανεισμού και των τραπεζών -οι οποίες θα πρέπει να σπεύσουν στις αγορές με νέα ομολογιακά ή να αποταθούν, για μια ακόμα φορά, στις αγορές για αύξηση κεφαλαίου.....Εν τω μεταξύ, επτά νομοσχέδια για την υλοποίηση του πρώτου πακέτου μέτρων οικονομικής εξυγίανσης, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, που συνήλθε εκτάκτως την Τετάρτη, για να ενημερωθεί και να προγραμματίσει τις περαιτέρω ενέργειές της.

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρίαση στις 25 Αυγούστου, για να ψηφίσει τα νομοσχέδια, αφού προηγηθεί συζήτησή τους στην Επιτροπή Οικονομικών, σε συνεδρίες που ορίστηκαν για τις 22, 23 και 24 Αυγούστου.

Ο Κ. Καζαμίας δήλωσε στην Επιτροπή ότι υπάρχει τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με απώτερο στόχο να μηδενιστεί το έλλειμμα το 2013. Για το 2011, στόχος είναι να μειωθεί στο 4% έως 4,5% και το 2012 στο 2% έως 2,5%, για να φθάσει το 2013 στο μηδέν.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως, όταν ληφθούν τα μέτρα, το έλλειμμα στο τέλος του 2011 θα επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν από την έκρηξη στο Μαρί, ενώ, αν δεν εφαρμοσθούν τα μέτρα, το έλλειμμα θα είναι γύρω στο 6,5%, δηλαδή δύο μονάδες πάνω από το στόχο για το 2011.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: