Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΗΠΑ:"Υπό τη προστασία μας οι έρευνες στην Ν.Α Μεσόγειο"!

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζει το δικαίωμα όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, να εξασφαλίζουν την προμήθεια ενέργειας, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω δήλωσης αξιωματούχου στον «Φιλελεύθερο». 

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει επίσης και την ενεργειακή ποικιλομορφία και απορρίπτει τα ενεργειακά μονοπώλια.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη τοποθέτηση της αμερικανικής κυβέρνησης με αφορμή τις απαράδεκτες απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, που κλιμακώθηκαν μετά την ανακοίνωση της Λευκωσίας, ως έχει δικαίωμα, να προχωρήσει στις έρευνες για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η τοποθέτηση έγινε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ως απάντηση σε σχετικά ερωτήματα της εφημερίδας μας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.....

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τα τουρκικά διαβήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Κύπρου αλλά και της προκλήσεις της Άγκυρας, που έφτασε στο σημείο να απειλεί εμμέσως και για πολεμική ενέργεια, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι «γνωρίζουμε τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό», και πρόσθεσε: 

«Η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής ποικιλομορφίας είναι κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά για όλες τις χώρες».

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες των δύο πλευρών της Κύπρου να επανενώσουν το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Σημειώνεται ότι και αυτή η θέση των Αμερικανών βρίσκεται απέναντι στις απόψεις της Τουρκίας, καθώς ο βασικός στόχος της Άγκυρας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο απόλυτος έλεγχος της Κύπρου μέσω λύσης συνομοσπονδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε την Τουρκία απαντώντας στα διαβήματά της ότι δεν έχει δικαίωμα να συμβουλεύει ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες. 



Την ίδια στιγμή, τονίστηκε στους Τούρκους ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει τα συμφέροντα -εάν απειληθούν κάθε αμερικανικής εταιρείας.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι αμερικανικές εταιρείες που ασχολούνται με θέματα ενέργειας είθισται να προστατεύονται από τις ΗΠΑ, αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες διατηρούν ομάδες με μοναδική αρμοδιότητα την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του προσωπικού της.




πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: