Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Κι όμως, οι Φινλανδοί δεν θα μας δανείσουν ούτε …ευρώ

Ενδεχομένως να μην έγινε όσο θα έπρεπε κατανοητό, ωστόσο, αυτό το οποίο μας ανακοίνωσαν χθες οι Φινλανδοί είναι ότι δεν πρόκειται να μας δανείσουν τα λεφτά που τους αναλογούσαν από το β’ πακέτο βοήθειας.
Στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο θα κάνουν θα είναι να μας τοποθετήσουν κάπου ασφαλώς το περίπου 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα τους …δώσουμε, για τα επόμενα 25 χρόνια, για να μας το επιστρέψουν με τους νόμιμους τόκους στο τέλος αυτής της περιόδου.
Και πού θα βρούμε εμείς 1 δισ. για να τους το δώσουμε; ....
Από τα υπόλοιπα 108 δισ. της βοήθειας, που θα πάρουμε από τους άλλους εταίρους – πιστωτές μας.
Αυτή είναι με δύο λόγια η «συμμετοχή» των Φινλανδών στο β’ πακέτο, η οποία, στην πραγματικότητα, δεν υφίσταται, ανεξαρτήτως του τι λέει η κυβέρνηση και τι διαρρέεται στα ΜΜΕ.
Το Ελσίνκι, βεβαίως, από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μας δώσει άλλα λεφτά και η πεντακομματική κυβέρνηση της Φινλανδίας με αυτό το σύνθημα είχε εκλεγεί προσφάτως.
Κι αν δεν «έβγαινε» η φιλανδή υπουργός Οικονομικών να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, σε συνέντευξη της, ενδεχομένως να μην μαθαίναμε ποτέ την «ειδική σχέση» με τους Φινλανδούς.
Η οποία, στην πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου ειδική, αλλά πολύ ξεκάθαρη.
Και βεβαίως, δεν τίθεται ζήτημα εμπράγματης εγγύησης, από τη στιγμή που δεν τίθεται και ζήτημα δανεικών. Τους δίνουμε εμείς 1 δις ευρώ, το οποίο θα μας το επιστρέψουν αυτοί εν ευθέτω χρόνω, με τους τόκους του.
Τι εμπράγματη εγγύηση να υπάρχει επ’ αυτού; Το θέμα εν προκειμένω, είναι , να μην ζητήσουν κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης να ακολουθήσουν το …φινλανδικό μοντέλο.
 Επί του παρόντος, πάντως, τέτοιο κίνδυνος δεν υφίσταται, όπως διαβεβαιώνεται αρμοδίως, εντός κι εκτός συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: