Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Μυστικές συνομιλίες Παπανδρέου για πετρέλαιο και αέριο

Η χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ με τη Μεγαλόνησο θα ολοκληρώσει τον άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ.

Το σημερινό (25/8/11) τεύχος του περιοδικού "Επίκαιρα" φέρνει στο φως ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με τις μυστικές συνομιλίες Παπανδρέου με Ισραήλ και ΗΠΑ για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο.
Καθώς η κυβέρνηση ψάχνει διέξοδο από την κατάρρευση της οικονομικής πολιτικής μέσω της επιβεβλημένης ανακήρυξης της ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης), ο Παπανδρέου φαίνεται ότι σχεδιάζει νέες επενδυτικές στρατηγικές, ενώ Ομπάμα και Νετανιάχου είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή CasusBelli από την Τουρκία....

Η ανακήρυξη της ΑΟΖ με την Κύπρο θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για τον εντοπισμό και την εκεμτάλλευση των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων άνθρακα στην ευρύτερη περιοχή ελληνικού ενδιαφέροντος, βάζοντας την Ελλάδα δυναμικά στο ενεργειακό παιχνίδι, το οποίο ήδη εξελίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την κίνηση αυτή άλλωστε, συμφωνεί σύσσωμη και η αντιπολίτευση, αφού καιρό τώρα η ΝΔ ζητά την ανακήρυξη της ΑΟΖ της Κύπρου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο σημερινό τεύχος του περιοδικού, ο δεύτερος παράγοντας που συμπληρωματικά με τον πρώτο ωθεί την κυβέρνηση σε ένα τέτοιο σχεδιασμό είναι η ταχέως πλέον εξελισσόμενη ενεργειακή συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ, η ιδανική ολοκλήρωση της οποίας, απαιτεί την συνεργασία και της Ελλάδας.
Άλλωστε, η ηχηρή παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ρωσίας υπέρ του δικαιώματος της Κύπρου να προβεί σε γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ και η κάθετη απόρριψη Ουάσιγκτον και Μόσχας για τις παρόμοιες πρωτοβουλίες της Τουρκίας αποδεικνύουν ότι ένα νέο γεωπολιτικό παράθυρο ιστορικής σημασίας ανοίγει για την Ελλάδα.
Αν βέβαια η Ελλάδα αδρανήσει και το παράθυρο κλείσει, θα επρόκειτο για ασυγχώρητη ολιγωρία, με εθνικές οικονομικές συνέπειες.
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε συζητήσει το θέμα με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατά την επίσκεψή της στη χώρα μας, αλλά και με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Η ανακήρυξη των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξυ Ελλάδας και Κύπρου θα ενοποιήσει το θαλάσσιο οικονομικό και ενεργειακό χώρο μέχρι το Ισραήλ, το επόμενο λογικό βήμα τη δημιουργία αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει κυπριακό, ισραηλινό και αργότερα εφόσον εντοπιστεί ελληνικό φυσικό αέριο στις αγορές της Ευρώπης.
Οι συμφωνίες που ανοίγουν το δρόμο
Συμφώνησαν σε όλα η ισραηλινή εταιρεία Delek με την αμερικανική Noble για συμμετοχή στις εξορύξεις που θα γίνουν στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Delek ανακοίνωσε πως υπέγραψε σχετική συμφωνία με τη Noble Cyprus, αλλά και την Avner Oil and Gas Ltd σχετικά με ερευνητικές δραστηριότητες στο οικόπεδο 12. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να αποφασίσει αν θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Delek και της Avner στις έρευνες μέχρι την 1η Αυγούστου 2013.
Με τη συμφωνία, Delek και Avner θα αναλάβουν το 15% των εξόδων που θα κάνει η Noble για ερευνητικές εργασίες συμπεριλαμβανομένων εξορύξεων, αξιολογήσεων, ανάπτυξης ακόμα και παραγωγής.
Παράλληλα, μέχρι την 1η Αυγούστου 2013, η Delek Drilling Management και η Avner Oil and Gas θα δικαιούνται να μεταφέρουν τα δικαιώματα τους από τη συμφωνία σε οποιοδήποτε τρίτο μέρος, το οποίο θα γίνει αποδεκτό από τη Νoble, αλλά θα λάβει την έγκριση και των κυπριακών αρχών.
Σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εγκρίνει τη συμμετοχή των δύο εταιρειών και η Noble ανακοινώσει εμπορικά ευρήματα στο οικόπεδο 12, τότε θα δικαιούνται επιστροφή των χρημάτων που συνέβαλαν στο συνεταιρισμό από τη Noble, αναφέρει η συμφωνία.
Παράλληλα, μέχρι την έγκριση από την κυπριακή κυβέρνηση, οι δύο εταιρείες δεν θα έχουν καμία πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με το οικόπεδο 12, οι οποίες είναι εμπιστευτικές.
Εξάλλου, η εταιρεία Cairn Energy, από τους μεγαλύτερους στο είδος του οργανισμούς, ενδιαφέρεται για επέκταση των ερευνητικών της δραστηριοτήτων στον τομέα της ενέργειας και στην Κύπρο, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times και σύμφωνα με την παρουσίαση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της εταιρείας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: