Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Έρχεται θύελλα, αλλά στον κόσμο υπάρχει… Βαβυλωνία!

Αν και οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου εξακολουθούν να αμφισβητούνται και να θεωρούνται ανεπαρκείς για την επίλυση της κρίσης του ευρωπαϊκού χρέους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενοι εμμένουν στην ανάγκη να εφαρμοστούν σύντομα. 

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν απευθύνει εκκλήσεις για ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων, επισημαίνοντας πως σε όλη την Ευρώπη γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να ολοκληρωθούν το αργότερο ως τον Σεπτέμβριο οι αναγκαίες διαδικασίες, ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές, που εμφανίζονται πολύ «νευρικές» και «επιρρεπείς σε συμπεριφορά αγέλης και πανικού» αν και, όπως ισχυρίζεται, δεν προβλέπει κρίση ανάλογη με εκείνη που προκάλεσε την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Η σημερινή συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί στο Παρίσι θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς θα έχει ως αντικείμενο τους νέους κανόνες που θα διέπουν την ευρωζώνη και τα μέτρα για την αποτροπή της αστάθειας στις χρηματαγορές.....
Παρ' όλα αυτά, το Βερολίνο επιμένει στην απόρριψη της έκδοσης ευρωομολόγου και ζητά σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία σε όλη την ευρωζώνη και υιοθέτηση ενός πολύ αυστηρού μηχανισμού κυρώσεων σε βάρος όσων παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Άλλωστε, επισήμως ανακοινώθηκε ότι το θέμα του ευρωομολόγου δεν θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, διαψεύδοντας όλες τις ελπίδες για μια τέτοια λύση, που όλοι θεωρούν επιβεβλημένη.

Στο εσωτερικό της Γερμανίας, η αντιπολίτευση θεωρεί σωστή την έκδοση ευρωομολόγου υπό προϋποθέσεις, αλλά η γερμανική κυβέρνηση κατεβάζει συνεχώς τον πήχη, υπενθυμίζοντας ότι μια τέτοια λύση θα ανέβαζε υπερβολικά τα επιτόκια για την Γερμανία.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Spiegel, απέκλεισε τα ευρωομόλογα όσο τα κράτη μέλη ακολουθούν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική.

Και βέβαια, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει αμοιβαιότητα του χρέους και ούτε βοήθεια επ' άπειρον».

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της οποίας το μέλος του Δ.Σ., Ιβ Μερς, ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν θα αφήσει κανένα μέλος της ευρωζώνης να πτωχεύσει, γιατί θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες και αυτό θα κατέστρεφε την αξιοπιστία της ευρωζώνης ως συνόλου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η προειδοποίηση Μερς ότι θα αποτελούσε οικονομική αυτοκτονία η απόφαση μιας χώρας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, καθώς, όπως είπε, οι χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν δικά τους νομίσματα για να στηριχτούν.

Αλλά και ο Βρετανός υπουργός των Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, με άρθρο του στους Financial Times, ζητά και πάλι μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία προς τις χώρες της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, σε συνέντευξή του στο αυστραλιανό περιοδικό Weekend Australian, υποστηρίζει πως η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια «νέα και πιο επικίνδυνη φάση», που αφήνει πολύ μικρά περιθώρια ελιγμών στις πιο αναπτυγμένες χώρες.

Προειδοποιεί μάλιστα ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα και διαφορετική θύελλα που δεν είναι ίδια με την κρίση του 2008.

Και υπογράμμισε πως η κρίση αυτή μεταφέρει «πολύ γρήγορα από ιστορικής άποψης, την οικονομική ισχύ από τη Δύση στην Κίνα, η οποία όμως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο αυτό, ανήσυχη η ίδια από τα δικά της προβλήματα».


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: