Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Π. Μπεγλίτης: «Θα ανακηρύξουμε ΑΟΖ όταν το κρίνουμε σκόπιμο»

Την πρόθεση της Ελλάδας να ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα και να ανακηρύξει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) όταν το κρίνει σκόπιμο διαμήνυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, κατά την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.
«Η Ελλάδα θα διασφαλίσει σε απόλυτο βαθμό τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τις διεθνείς συνθήκες, σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ)» τόνισε ο κ. Μπεγλίτης, ενόψει της επίσκεψής του στο Ισραήλ.....


Επίσης, υποστήριξε ότι η χώρα μας θα χειριστεί με στρατηγική, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή,καλώντας τα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν ώστε να υπάρξει ένα στέρεο εθνικό μέτωπο.
«Σε καμία περίπτωση δεν θα εκχωρήσουμε τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τους διεθνείς κανόνες. Το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε στα 12 μίλια τα χωρικά μας ύδατα και να ανακηρύξουμε την ΑΟΖ θα το κάνουμε όταν το κρίνουμε σκόπιμο», ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης.
Σχολιάζοντας τις απειλές της Τουρκίας για τις θαλάσσιες έρευνες για το φυσικό αέριο που διεξάγει Κύπρος-Ισραήλ, ο υπουργός Άμυνας διεμήνυσε ότι η χώρα μας είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για την ανάγκη να διαμορφωθεί περιβάλλον συναίνεσης για το ζήτημα της ΑΟΖ έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος.
πηγή

1 σχόλιο:

ΙΛΑΡΧΟΣ είπε...

ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΡΧΕΤΕ Η ΩΡΑ ΣΟΥ ΕΧΩ ΕΝΑ ΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΑΡΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ