Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

Ισραήλ: Έτοιμο να βάλει χέρι… στην Αφροδίτη

Τα βρήκαν σε όλα οι Ισραηλινοί της Delek με τη Noble για συμμετοχή στις εξορύξεις που θα γίνουν στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής Δημοκρατίας, το επονομαζόμενο Αφροδίτη.
Η Delek, ανακοίνωσε πως υπέγραψε σχετική συμφωνία με τη Noble Cyprus αλλά και την Avner Oil and Gas Ltd σχετικά με ερευνητικές δραστηριότητες στο Οικόπεδο 12.
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να αποφασίσει αν θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Delek και της Avner στις έρευνες μέχρι την 1η Αυγούστου 2013....

Με τη συμφωνία, Delek και Avner θα αναλάβουν το 15% των εξόδων που θα κάνει η Noble για ερευνητικές εργασίες συμπεριλαμβανομένων εξορύξεων, αξιολογήσεων, ανάπτυξης ακόμα και παραγωγής.
Παράλληλα, μέχρι την 1η Αυγούστου 2013, η Delek Drilling Management και η Avner Oil and Gas θα δικαιούνται να μεταφέρουν τα δικαιώματα τους από τη συμφωνία σε οποιοδήποτε τρίτο μέρος το οποίο θα γίνει αποδεκτό από τη noble αλλά θα λάβει την έγκριση και των κυπριακών αρχών.
Σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εγκρίνει τη συμμετοχή των δύο εταιρειών και η Noble ανακοινώσει «εμπορικά ευρήματα» στο block 12, τότε θα δικαιούνται επιστροφή των χρημάτων που συνέβαλαν στο συνεταιρισμό από τη Noble, αναφέρει η συμφωνία.
Παράλληλα, μέχρι την έγκριση από την κυπριακή κυβέρνηση, οι δύο εταιρείες δεν θα έχουν καμία πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με το οικόπεδο 12 οι οποίες είναι εμπιστευτικές. 
Υπενθυμίζουμε πως την Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ισραήλ και δεν αποκλείεται να τέθηκε προς συζήτηση και το συγκεκριμένο θέμα αν και φαίνεται πως η κυπριακή πλευρά δεν έχει και ιδιαίτερες ενδστάσεις επί του προκειμένου.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: