Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Κρύβουν την αύξηση του ΦΠΑ πίσω από ανούσιους καυγάδες

Εικόνα παιδικής χαράς εμφάνιζε χθες η χώρα, που, όπως φαίνεται, βυθισμένη στην ανυπαρξία της, σχεδόν έχει ξεχάσει ότι βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας και η αξιολόγησή της από τους διεθνείς οίκους την έχει στείλει στον πάτο των πάτων – πιο κάτω δεν υπάρχει ούτε σε βαθμολογία, ούτε σε κατάταξη μεταξύ όλων των χωρών του τρίτου, του τέταρτου και του πέμπτου κόσμου.

Την ώρα που δεν γνωρίζουμε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομολόγων από τους ιδιώτες, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες τελούν ακόμη υπό την επήρεια του σοκ της υποβάθμισης – αλλά στην Ελλάδα οι οίκοι αντιμετωπίζονται με μάλλον μπλαζέ ύφος – την ώρα που η Κίνα κουνά το δάχτυλο στην υπερδύναμη και στην Ευρώπη, στην Ελλάδα στηνόταν ένας καυγάς για το ποιος έχει την πατρότητα του ευρωομόλογου και ένας καυγάς για το αν και πότε θα ξεφουσκώσει το έτσι κι αλλιώς διογκωμένο και δαπανηρό κράτος.....

Είναι προφανές πως οι επιθέσεις τόσο του (φρέσκου) αναπληρωτή κυβερνητικού εκπρόσωπου Άγγελου Τόλκα για την πατρότητα του ευρωομολόγου – περίπου μας είπε ότι ο πρωθυπουργός «γέννησε» την ιδέα εξ αρχής – όσο και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου για τις συγχωνεύσεις κρατικών φορέων, σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν από το κυρίως πρόβλημα που παραμένει άλυτο, με την χώρα σε χρεοκοπία.

Διαφορετικά, τι νόημα έχει ένας καυγάς για το (ανύπαρκτο και μη ορατό ούτε με κιάλι λόγω της γερμανικής αντίδρασης) ευρωομόλογο ή μια φασαρία για το ογκώδες κράτος, ως αποτέλεσμα της κριτικής της αντιπολίτευσης.

Είναι άλλωστε γνωστό πως η αντιπολίτευση είθισται να θέτει διάφορα θέματα και ανάλογες καταγγελίες είχε κάνει και ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση και η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία.

Με τη διαφορά ότι τότε δεν είχε σηκωθεί ο κόσμος στο ποδάρι. Έκανε τις καταγγελίες του, υπέβαλε την ερώτησή του στη Βουλή και τελείωσε.

Όταν ανεβαίνουν τόσο πολύ οι τόνοι, είτε έχουμε να κάνουμε με παιδική χαρά που δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών, είτε συμβαίνει για να καλυφθούν άλλα σοβαρότερα θέματα.

Και πράγματι. Όπως μάθαμε, χθες έγινε τηλεδιάσκεψη (έχει γίνει βλέπετε του συρμού) Ευρωπαίων αξιωματούχων με την συμμετοχή του υπουργού των Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα την πορεία της εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Επίτροπος Όλι Ρεν, ο διευθύνων σύμβουλος του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής, Βιτόριο Γκρίλι.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε επιτάχυνση όλων των πρωτοβουλιών και διαδικασιών, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεται στο ζενίθ η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Φυσικά, τα βλέμματα όλων δεν είναι στραμμένα στην Ελλάδα, που ήδη βρίσκεται σε χρεοκοπία, αλλά στο Πεκίνο, από όπου χθες, ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζαμπάο πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη δημόσια δήλωσή του, καλώντας τις «αρμόδιες χώρες να υιοθετήσουν υπεύθυνες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές για να περιστείλουν τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς και να διαχειριστούν σωστά την κρίση χρέους, για να εξασφαλιστεί μια σταθερή απόδοση στις παγκόσμιες αγορές και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Τώρα, πώς γίνεται την ώρα που η υφήλιος συγκλονίζεται και οι υπερδυνάμεις στέκονται η μία απέναντι στην άλλη κυριολεκτικά καραδοκώντας, στην Ελλάδα ο πολιτικός κόσμος να καυγαδίζει για θέματα όπως το ευρωομόλογο και οι συγχωνεύσεις – φάντασμα, η επιστήμη έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Και πώς γίνεται να αυξάνει ο ΦΠΑ στα είδη εστίασης στο 23% και να μην έχουν προκαλέσει σεισμό οι ίδιοι οι υπουργοί και οι κυβερνητικοί βουλευτές, αυτό είναι σίγουρα αρμοδιότητας ψυχιάτρου!

Και πώς γίνεται να επιθυμείς ανάπτυξη και έσοδα, αλλά την ίδια ώρα να αυξάνεις τον ΦΠΑ – και επομένως να πλήττεις την οικονομία και τον τουρισμό – αυτό μόνο ως κίνηση απελπισίας μπορεί να ερμηνευθεί.

Εκτός κι αν οι χθεσινές επιθέσεις έγιναν για να καλυφθεί ακριβώς το θέμα του ΦΠΑ...


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: