Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Τα ήξεραν όλα για τις εγγυήσεις, αλλά και πάλι υπέγραψαν!

Τώρα ρίχνουν πίσω το μπαλάκι στην ευρωζώνη

Πίσω στην ευρωζώνη – της οποίας την ιδέα είχε βρει φαεινή και την είχε εκθειάσει – πετάει τώρα το μπαλάκι των εγγυήσεων ο υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς η διμερής συμφωνία με την Φινλανδία έχει προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων από σειρά άλλων χωρών.

Ο κ. Βενιζέλος πάντως, εξακολουθεί να υπεραμύνεται της διμερούς συμφωνίας με το Ελσίνκι, που προκάλεσε όλη αυτή την αναστάτωση, υποστηρίζοντας πως ήταν αναγκαία και αποκαλύπτοντας ότι ήταν γνωστό πως κάποιες χώρες είχαν διατυπώσει τις επιφυλάξεις τους. Και ότι ήταν έκτοτε (από τις 21 Ιουλίου και πιθανόν και από τις 12 Ιουλίου, όταν συνεδρίασε το Eurogroup) γνωστό πως είχαν υποστηρίξει ότι αν η Φινλανδία είχε αποκτούσε μια διμερή εγγύηση, ίσως ζητούσαν να ισχύσει το ίδιο και για αυτές.....
Πρόκειται για θέματα στα οποία ουδόλως αναφέρθηκε ο κ. Βενιζέλος κατά την επιστροφή του από το Eurogroup, καθώς σε εκείνη την συνέντευξη Τύπου είχε μιλήσει με ασάφειες και έφυγε βιαστικός για να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός είχε γίνει δεκτός με χειροκροτήματα.

Μας αποκάλυψε μάλιστα ο κ. Βενιζέλος μόλις χθες, Παρασκευή, πως «όλα αυτά είναι γνωστά και καταγεγραμμένα στα πρακτικά του Συμβουλίου» - προφανώς γνωστά μόνο στον ίδιο και στον πρωθυπουργό, καθώς επιμελώς είχε φροντίσει να κρύψει την πραγματικότητα και τις απαιτήσεις που, όπως λέει τώρα, εγκαίρως είχαν διατυπώσει οι Φιλανδοί και οι άλλοι.

Τώρα λέει ότι όλα εξαρτώνται από την έγκριση των άλλων μελών της Ευρωζώνης και ότι δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε, καθώς όλα αυτά, όπως είπε, θα έχουν ένα «χρόνο επώασης».

Προσθέτει μάλιστα πως αν τεθεί θέμα και από άλλες χώρες (κάτι που έχει ήδη αναγγελθεί), τότε εκτός από τους υπουργούς της ευρωζώνης θα χρειαστεί να επιληφθούν και οι πρωθυπουργοί.

Μέσα στη σύγχυση, η Αυστρία, δια της υπουργού των Οικονομικών Μαρίας Φέκτερ, επανέρχεται με νέα πρόταση, ακόμη χειρότερη, αφού στη διαδικασία των εγγυήσεων ζητεί να εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομέας.

Σύμφωνα με την πρόταση της Φέκτερ, η Αυστρία θα έπρεπε να λάβει εγγυήσεις επί των κρατικών δανείων της, δεδομένου ότι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί της έχουν περιορισμένη έκθεση στην Ελλάδα, ενώ οι χώρες με αυξημένη έκθεση δεν θα έπρεπε να αξιώνουν εγγυήσεις.

«Αυτό που ζητά η Φινλανδία συνεπάγεται ότι εμείς οι υπόλοιποι καλούμαστε να καταβάλλουμε περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να παρασχεθούν οι εγγυήσεις στη Φινλανδία», εξήγησε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «απαράδεκτο» για την Αυστρία, η οποία απαιτεί ισότιμη μεταχείριση.

Μάλιστα, η Φέκτερ εμφανίζει την πρότασή της ως συμβιβαστική, καθώς, όπως λέει, αντιλαμβάνεται ότι σε περίπτωση που ζητήσουν όλοι εγγυήσεις θα ακυρωθεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας – κάτι που μόνο ο κ. Βενιζέλος δεν είχε αντιληφθεί!

Το μόνο που κατόρθωσε να αντιληφθεί ο υπουργός των Οικονομικών είναι η βαθιά ύφεση, καθώς χθες παραδέχθηκε, μιλώντας στο Σκάι, πως η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί με ρυθμό πάνω από 4,5% φέτος!

Απέφυγε μάλιστα να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα, με την φράση-χρησμό «έχουμε ήδη ψηφίσει μέτρα που εάν αποδώσουν πλήρως υπερκαλύπτουν τον στόχο. Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα εάν θα χρειαστούν νέα μέτρα είναι ότι δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα», προσθέτοντας ότι… αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση, το να μην επιβαρύνει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα!

Στο μεταξύ είχαμε και νέα δήλωση-χρησμό εκ μέρους του Τζορτζ Σόρος, ο οποίος σε συνέντευξή του σε ουγγρική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, την οποία αναμετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, υποστηρίζει τώρα ότι η Ελλάδα είναι πιθανότερο να παραμείνει στην ευρωζώνη παρά να αποχωρήσει, καθώς από την συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί κατέληξε (ο Σόρος) στο συμπέρασμα πως οι «μεγάλοι» θέλουν να διασώσουν την Ελλάδα και θα κάνουν τα πάντα γι’ αυτό.

Από την πλευρά του ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι η πιθανότητα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι πάνω από το 50% και πως η περιορισμένη χρεοκοπία της χώρας μας δεν θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αρκετή για να λυθούν τα προβλήματα της Ευρωζώνης.

Επιμένει μάλιστα πως θα χρειαστεί να υπάρξει διαγραφή του χρέους Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας.

Παρέμβαση είχαμε και από τον ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον Μπεντίτ που με συνέντευξή του στον «Μοντ» επετέθη σε Μέρκαλ και Σαρκοζί, σημειώνοντας ότι για τις αγορές τα λόγια των πολιτικών δεν έχουν καμία αξία.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ειδικά η κ. Μέρκελ προσποιούνται πχ ότι δεν θα βοηθήσουν ποτέ την Ελλάδα και μετά τρέχουν σε βοήθειά της. Τα λόγια τους δεν είναι τριπλό Α, αλλά τριπλό μηδενικό»!

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: