Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Συναγερμός για παγκόσμιο ντόμινο!

Σοκ και δέος από το "χαστούκι" της Standard & Poor's στις ΗΠΑ

- Μετά από 70 χρόνια η αμερικανική οικονομία χάνει την κορυφαία αξιολόγηση
- Ομοσπονδιακή τράπεζα ΗΠΑ στον διεθνή οίκο: Κάνατε χονδροειδές λάθος. Πέσατε έξω κατά 2 τρισ. δολάρια
- Η Κίνα απαιτεί από τις ΗΠΑ να διαχειριστούν το χρέος τους και ζητά αντικατάσταση του δολαρίου
- Το χτύπημα στις ΗΠΑ έρχεται την ώρα που οι αγορές "ψήνουν" την Ευρωζώνη
- Έκτακτη τηλεδιάσκεψη της G7 σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί για να εκτιμήσουν την κατάσταση

Μετά από μία εβδομάδα πανικού στις ευρωπαϊκές αγορές, ήρθαν και ταχειρότερα με την πρωτοφανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Standard & Poor's ως απάντηση στην αργή αντίδραση που επέδειξαν οι ΗΠΑ για να αποφύγουν τηνχρεοκοπία.....


Το πλήγμα στα αμερικανικά ομόλογα που θεωρούνταν από τις ασφαλέστερες επενδύσεις είναι ισχυρό και όλοι περιμένουν με αγωνία τοάνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα για να δουν τις πρώτες αντιδράσεις.

Ο οίκος S&P ανέφερε ότι το πολιτικό πινγκ πονγκ με το χρέος δείχνει την αδυναμία της ηγεσίας και επιπλέον ότι διατηρεί την προοπτική τουαρνητική, πράγμα που ανοίγει το παράθυρο για νέα δυσμενη αξιολόγηση.

Εκκληση του Λευκού Οίκου για ενότητα

Ο Λευκός Οίκος προσκάλεσε τα κόμματα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων να συστρατευθούν, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, ώστε "να αποκατασταθούν η οικονομία και τα δημοσιονομικά μεγέθη στις Ηνωμένες Πολιτείες".

"Πρέπει να βελτιωθούμε, πρέπει να δείξουμε τη βούλησή μας, την ικανότητά μας, τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε, ανταποκρινόμενοι στις οικονομικές-δημοσιονομικές προκλήσεις", τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Στο μεταξύ, το πρώτο ξένο χρηματιστήριο, που λειτούργησε μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι το σαουδαραβικό, οπου ο βασικός δείκτης Tadawul all shares (TASI) έχασε το 5,46% της αξίας του και περιορίστηκε στις 6.073,44 μονάδες, με βασικό χαρακτηριστικό ότι, όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές του δείκτη ήταν πτωτικές στη λήξη της συνεδρίασης του Σαββάτου.

Τηλεδιάσκεψη της G7

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7, της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, θα συσκεφθούν τηλεφωνικά το βράδυ ή αύριο Κυριακή προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των αναταράξεων στα διεθνή χρηματιστήρια, ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Πρόσθεσε ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ προσέδωσε μια παγκόσμια διάσταση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, γεγονός που εντείνει την ανάγκη να υπάρξει διεθνής συντονισμός. "Η G7 θα συνεδριάσει τηλεφωνικά. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη εάν αυτό θα γίνει σε μία ή σε δύο φάσεις, απόψε και αύριο", σημείωσε.

Απειλές από την Κίνα

Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας για πρώτη φορά μέσα σε 70 χρόνια, έφερε αυστηρές συστάσεις από την κομμουνιστική Κίνα, με το πρακτορείο "Νέα Κίνα" να αναφέρει ότι η Κινα ως "ο μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ" έχει τώρα το δικαίωμα να απαιτήσει να παρθούν μέτρα για το χρέος τους.

"Πρέπει να εισηγηθεί η διεθνής κοινότητα επιτήρηση σχετικά με το ζήτημα των αμερικανικών δολαρίων και ένα νέο σταθερό και ασφαλές παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μία επιλογή προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση μιας καταστροφής από μία μοναδική χώρα" πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Ευρώπη "ψήνεται" εκ νέου από τις αγορές. Δισεκατομμύρια χάθηκαν μέσα στην εβδομάδα που πέρασε ενώ το κόστος δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας εκτοξεύτηκε σε νέα υψηλά, προκαλώντας φόβους ότι τελικά η Ιταλία - που έχει και το μεγαλύτεροχρέος - θα χρειαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Τα κονδύλια του μηχανισμού θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να επανεξεταστούν, πράγμα που ζήτησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Λουίς Θαπατέρο σε επιστολή που έστειλε προς όλους τους ευρωπαίους ηγέτες.

Μιλώντας στους Financial Times, ο επικεφαλής του κορυφαίου επενδυτικού οργανισμού BlackRock, Πίτερ Φίσερ, δήλωσε ότι ακόμη ούτε και οι ίδιοι οι οικονομολόγοι μπορούν να προβλέψουν τιςσυνέπειες. Ωστόσο έκρινε πως σημείο - κλειδί όταν ανοίξουν οι αγορές, θα είναι οι αλυσιδωτές αντιδράσεις για οργανισμούς που διακρατούν αμερικανικά ομόλογα, όπως ημικρατικές εταιρείες.Σίγουρο είναι ότι τη Δευτέρα, ο S&P θα υποβαθμίσει φορείς όπως οι εταιρείες ακινήτων Fannie Mae και Freddie Mac.

Κόντρα με τη FED

Αμέσως μετά την υποβάθμιση η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να δέχεται τα ομόλογα ως εγγυήσεις και ότι οι τράπεζες τω ΗΠΑ δεν θα έχουν επιπτώσεις από τη διακράτηση ομολόγων του αμερικανικού κράτους.

Σημειώνεται πάντως ότι η FED εντόπισε ένα λάθος 2 τρισ. δολαρίων, στην αναφορά του οίκου. Για την ακρίβεια η αναφορά του S&P έλεγε ότι το χρέος θα εκτοξευόταν στο 93% του ΑΕΠ ως το 2021, ωστόσο - μετά τη διόρθωση - κατέληξαν ότι το χρέος θα βρεθεί στο 85% του ΑΕΠ.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: