Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Καταιγίδα κατασχέσεων για χιλιάδες πρώτες κατοικίες !

«Δεν χάνεται η πρώτη κατοικία», λένε, να έρθει να μου το πει η ίδια η υπουργός ότι δεν χάνεται η πρώτη κατοικία. Δεν χάνεται αφού πληρώσεις το 85%». Θ. Θανόπουλος, πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Δανειοληπτών
ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΤΟ 2011 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΠΙΤΙΑ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ
  
Ότι έρχεται «καταιγίδα» κατασχέσεων για χιλιάδες πρώτες κατοικίες καταγγέλλουν, μιλώντας στην “PRESS Time” εκπρόσωποι των δανειοληπτών και φορείς καταναλωτικών ενώσεων. Οι ίδιοι λένε πως από τις αρχές του νέου έτους θα αρχίσουν οι κατασχέσεις ακινήτων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στη συντριπτική πλειοψηφία, πρώτης κατοικίας. Αυτό, θα είναι και η χαριστική βολή…
Οι δανειολήπτες, όπως καταγγέλλουν, προσκρούουν στην απροθυμία των τραπεζών να ανταποκριθούν στις προτάσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού. Κι αυτό γιατί, όπως λένε, με δεδομένο ότι το «πάγωμα» των πλειστηριασμών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, ήδη έχουν αρχίσει να κοινοποιούν προγράμματα πλειστηριασμών για τις πρώτες μέρες του 2011, μέχρι και το Μάρτιο. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα και δεν υπάρξει νέα κυβερνητική παρέμβαση (υπενθυμίζουμε ότι το «πάγωμα» των πλειστηριασμών έγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης) τότε δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη. Και η χώρα μας θα βιώσει φαινόμενα σαν αυτά που είδαμε στις ΗΠΑ με μια νέα τάξη αστέγων- ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους και δεν έχουν τώρα που να μείνουν. Τον εφιάλτη αυτό περιγράφει στην PRESS Time” o πρόεδρος της Συλλόγου Προστασίας Δανειοληπτών, Θεόδωρος Θανόπουλος.
«Έχουμε ξεπεράσει εδώ και καιρό το 1.5 εκατομμύρια μέλη», λέει ο κ. Θανόπουλος στην “PRESS Time”. «Έχουμε 152 συλλόγους σε όλη την επικράτεια. Ελέγχουμε όλο το τραπεζικό και πολιτικό χώρο της Ελλάδας. Το λέω πολιτικό για να το καταλάβουνε οι κύριοι, ότι δεν θα τους περάσει κάθε απερίσκεπτη ενέργεια που κάνουν εις βάρος μας. Θα την πληρώσουν πολύ ακριβά οι πολιτικοί μας. Ήρθε η ώρα επιτέλους ο κόσμος να ξυπνήσει, δεν αντέχει άλλο.
  
Τα μέλη σας σε τι κατάσταση βρίσκονται;
Τα περισσότερα σε τραγική κατάσταση. Ένα 80% των μελών μας, είναι άρρωστοι, τους αρρώστησαν, τους πεθάνανε. Πολλοί μου έρχονται από το ψυχιατρείο τους παίρνουν κάθε μέρα τηλέφωνο οι τράπεζες και τους εκβιάζουν. Θα σου κάνω εκείνο θα σου πάρω εκείνο. Εν τω μεταξύ πολλές τράπεζες είναι τόσο πολύ αγενείς που κανένας δεν περίμενε τέτοια συμπεριφορά και τέτοιο ήθος. Παίρνουν γέρους ανθρώπους και τους λένε, πόσο θα κάτσεις στο σπίτι σου; Θα στο πάρουμε, ο γιός σου χρωστάει, η κόρη σου κλπ. Παίρνουνε μικρά παιδάκια και τα απειλούν. Δηλαδή, ο κόσμος ζει έναν εφιάλτη με τις τράπεζες. Οι τράπεζες είναι ο φόβος και ο τρόμος των δανειοληπτών. Και έγινε μία ρύθμιση των δανείων η οποία για μένα είναι μαϊμού. Δηλαδή, ένα κακόγουστο στημένο έγγραφο. Έτσι θα το έλεγα και όχι ρύθμιση. Διότι την έκαναν με συμβουλάτορες ποιους; τους καταναλωτές. Που ξέρουν οι καταναλωτές; Εδώ ασχολείται το γραφείο που κρατάει σε όλη την επικράτεια τους δανειολήπτες και μας εξαιρέσανε να μην μπορούμε να κάνουμε αιτήσεις εμείς. Ποιοι θα μας εξαιρέσουνε; Εγώ τους γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια και αφού τους ανέχεται το υπουργείο να τους… φάει το υπουργείο. Η Γενική Γραμματεία του καταναλωτή έχει κάνει μεγάλη ζημιά στο σύλλογο και στον κόσμο στέλνει τους δανειολήπτες σε άσχετους ανθρώπους να τους ρυθμίσουν τα δάνεια και θα’ χουμε μεγάλα δράματα από αρχές του έτους. Θα γίνει ο χαμός. Μία τράπεζα μόνο έχει στα χέρια της ετοιμάσει 1.130 πλειστηριασμούς. Σκεφτείτε όλοι οι άλλοι. Δηλαδή, θα βάλουμε ταμπέλα η Ελλάς πωλείται; Αυτό που δεν κάναμε μέχρι τώρα θα το κάνουμε τώρα;

Αναφέρεστε και στις πρώτες κατοικίες;
Κοιτάξτε, η πρώτη κατοικία ήταν ένα τρικ, ένα μεγάλο ψέμα και από τις πρώτες μέρες του νέου έτους αρχίζουν οι κατασχέσεις. Ψέμα της Γ.Γ του καταναλωτή και της υπουργού. «Δεν χάνεται η πρώτη κατοικία», λένε, να έρθει να μου το πει η ίδια η υπουργός ότι δεν χάνεται η πρώτη κατοικία. Δεν χάνεται αφού πληρώσεις το 85%. Δηλαδή, αν πληρώσω το σπίτι μου δύο φορές δεν το χάνω, το ξέρω. Δεν ρίχνω ευθύνη στην υπουργό διότι ξέρω πολύ καλά ότι την παραπλάνησαν. Είχε καλές προθέσεις η υπουργός της είχα μιλήσει εγώ, πριν τις εκλογές. Και μετά άλλαξαν όλα, για να φάνε οι δικηγόροι χρήματα και να γίνουν οι δανειολήπτες από φτωχοί… φτωχότεροι. Αυτό έκαναν. Η ρύθμιση αυτή είναι η πιο γελοία που έχει γίνει στα χρονικά. Ασχολούμαι από το 1996 μέχρι και σήμερα ανελλιπώς. Μόνο, 24 φορές μπήκα στην εντατική από την υπερένταση να γλιτώσω ανθρώπους, να μην χάσουν τις περιουσίες τους και μόνο τις μέρες αυτές έλειψα. Ποτέ καμία άλλη μέρα. Συνέχεια από το πρωί στις 9 μέχρι στις 3, ο σύλλογος δουλεύει σκληρά και βοηθάει τους δανειολήπτες. Το καλό που έχουμε είναι ότι έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ καλό όνομα. Αυτό γιατί δεν στάθηκα εγώ στην τσέπη του δανειολήπτη. Τον δανειολήπτη τον κοιτάω στα μάτια όχι στην τσέπη.

Με την κατάσταση να επιδεινώνεται, να υποθέσουμε τον τελευταίο καιρό αυξάνονται αρκετά οι εγγραφές στον σύλλογό σας;
Οι εγγραφές όντως έχουν αυξηθεί κατά πολύ την τελευταία περίοδο τι να το κάνω όμως; Αφού, βλέπουμε την δυστυχία ζωγραφισμένη στο κόσμο. Έρχονται άνθρωποι εδώ γράφονται και δεν έχουν να πληρώσουν 60 ευρώ που είναι η εγγραφή. Πολύ από αυτούς να σου πω την αλήθεια, ζητάνε αν είναι δυνατόν να τους βοηθήσουμε να φύγουν να πάρουν ένα εισιτήριο να πάνε σπίτι τους. Μέχρι εκεί έχουμε φτάσει. Έχουμε αυτοκτονίες κάθε μέρα, έχουν χωρίσει ανδρόγυνα, έχει γίνει χαμός. Δεν το έχουν πιάσει οι πολιτικοί μας σωστά το θέμα. Η Ελλάδα δεν είναι να λέμε ψέματα και να τρέχουμε και να λέμε ποιος έκλεψε τα περισσότερα, με αυτό δηλαδή που ασχολούνται. Να δουν το λαό που υποφέρει γιατί ο λαός τους ψήφισε. Δεν βγάζει μια χούφτα τραπεζίτες την κυβέρνηση, εμείς τη βγάζουμε την κυβέρνηση. Θα σκεφτούμε πάρα πολύ, αν η κυβέρνηση αυτή θα ξαναδεί ψήφο από τους δανειολήπτες. Διότι εμείς κατεβαίνουμε συσπειρωμένοι πάντα γατί είμαστε τα σήματα. Διότι όπως θα γνωρίζεται του αδικημένου η οργή δεν έχει όρια. Είμαστε αδικημένοι διότι μας έμπλεξαν σε ένα χορό, όπου ποιος ήξερε τα παλιά χρόνια ότι έδιναν δάνεια για εκδρομές για τον ολυμπιακό για καλοκαίρι για το ένα και για το άλλο; Στρίμωξαν τον κόσμο με τα διάφορα ψέματα οι τράπεζες και τον παρασύρανε. Μάλιστα πήραν δάνεια τα οποία ήξεραν εκ των προτέρων οι τράπεζες ότι δεν θα πληρωθούνε. Αυτό διότι έχουν εκεί μία φυλλάδα μία αλητεία, που λέγεται «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ» και έχει καταγράψει το 90% των Ελλήνων.

Τι ακριβώς κάνει ο «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ» δηλαδή πρακτικά;
Ο «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ» είναι η καταστροφή της Ελλάδας. Κατάφερε με την ανοησία των προηγούμενων και σημερινών κυβερνόντων να μας καταστρέψει. Όπως είπε και ο κ. Παπανδρέου «έξω», ότι είμαστε κακόπιστοι είχε βάση που το είπε. Γιατί είχε τον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» από πίσω. Ωστόσο, δεν ξέρει ότι όταν λες την λέξη κακόπιστοι οι εταίροι μας δεν πρόκειται να μας δώσουν ποτέ εμπιστοσύνη και γι’ αυτό έκαναν και κάνουν ότι γίνεται μέχρι σήμερα. Ο «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ» είναι ξενόφερτος, έχει πολλά χρόνια που βασανίζει τον ελληνικό λαό. Έχει κλείσει το 90% των επιχειρήσεων. Να ξέρετε ότι επιχείρηση έχει κλείσει, είναι εξαιτίας του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ».
Να σας πω ένα παράδειγμα, το οποίο οι ηλίθιοι εκεί κοινοβουλευτικοί μας όλων των χρωμάτων, δεν μπορούν να το καταλάβουν. Οι έμποροι δουλεύουν με πολλές επιταγές, άλλος έχει εκατό στον αέρα 50, 30, 10 κλπ. Δίνει ας πούμε 100 επιταγές. Εάν του φύγει μία επιταγή από αυτές αμέσως παίρνουν και του κλείνουν τις τράπεζες, του κλείνουν τα πάντα. Εν τω μεταξύ έτσι αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τίποτα ούτε να πληρώσει τις υπόλοιπες. Άρα, όχι μόνο δεν προσφέρει ο «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ» καταστρέφει τον κόσμο.

«Χυδαία η συμπεριφορά των εισπρακτικών»
Όσον αφορά τις εισπρακτικές εταιρίες τι έχετε να πείτε;
Είναι ό,τι χειρότερο, να πάνε σπίτι τους, να μην ασχολούνται με εμάς. Πώς είναι νόμιμοι την στιγμή που εμείς κάνουμε σύμβαση με μια τράπεζα και υπογράφουμε με αυτούς ότι χρωστάμε και δίνουν τα προσωπικά μας δεδομένα στον κάθε έναν και να μας ελέγχει και να εκβιάζει τα παιδιά μας και το σπίτι μας; Είναι παράνομο 100%. Έχουμε κάνει πολλές προσφυγές χρόνια τώρα, όμως δυστυχώς, καμία κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να τους «φρενάρουν». Η συμπεριφορά τους είναι χυδαία. Ο άλλος δεν έχει παπούτσια να φορέσει και κάθεται κάποιος σε μια καρέκλα και τον βρίζει και τον εκβιάζει. Ο κόσμος νομίζω είναι μαζοχιστής γιατί τους λέω. Αλλάξτε τα τηλέφωνα. Κάντε τα απόρρητα ειδάλλως θα σε πάρει και θα πάει και φυλακή. Που το βρήκε το τηλέφωνο; Είναι 2η αυτή ποινική δίωξη. Επίσης, να μη φοβούνται αυτούς που λένε ότι καταγράφεται η συνομιλία. Αυτό είναι αλητεία εκείνου που το λέει. Δεν έχει δικαίωμα κανένας να καταγράψει, εν αγνοία μας την συνομιλία που κάνουμε. Δεν ρωτάνε αν θέλουμε να καταγραφεί, λένε, καταγράφεται. Εσύ θα καταγράψεις εμένα; Εγώ τους λέω όχι. Και εκεί τους λέω μια βαριά κουβέντα εσύ είσαι τέτοια γράψε πρώτα αυτό και μετά όλα τα άλλα.

Πώς συμβουλεύετε τους πολίτες να αντιδρούν όταν τους παίρνουν τηλέφωνο από τις εισπρακτικές εταιρίες;
Τίποτα. Να τους βρίζουν με τα χειρότερα λόγια. Με τα χειρότερα λόγια και να τους λένε να μην τους ξαναπάρουν τηλέφωνο. Είναι παράνομο. Αν τυχόν θέλουν να τους μιλήσουν πρώτα οι πολίτες θα τους ρωτούν τα στοιχεία τους όνομα τηλέφωνο και εκ μέρους ποιάς εταιρίας ή τράπεζας παίρνουν τηλέφωνο. Αν πουν δικηγορικά γραφεία μην τρομάζει ο κόσμος εκείνοι δήθεν τα έχουν βαφτίσει δικηγορικά γραφεία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΛΑΠΟΘΑΡΑΚΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΠΟΙΖΩ
«Θα έχουμε ντόμινο αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα»
αίτημα της ΕΚΠΟΙΖΩ είναι η αναστολή των πλειστηριασμών για ένα ακόμα έτος, έως τον Δεκέμβριο 2011.
«Η ΕΚΠΟΙΖΩ διαπιστώνει ότι καθημερινά διογκώνεται ο αριθμός των υπερχρεωμένων καταναλωτών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες», λέει η πρόεδρός της, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, η οποία τονίζει ότι είναι πολλοί αυτοί που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, το επόμενο διάστημα. «Η συμβουλευτική γραμμή (210 3304444) που λειτουργεί στην ΕΚΠΟΙΖΩ καθημερινά από τον Μάρτιο έχει δεχθεί περί τις 50.000 κλήσεις καταναλωτών που ζητούν να ενημερωθούν για τη ρύθμιση των οφειλών τους, αλλά και να διαμαρτυρηθούν για την απαράδεκτη, πιεστική και προσβλητική συμπεριφορά των τραπεζών και των εισπρακτικών εταιρειών.

-Πόσα είναι τα σπίτια που κινδυνεύουν σε πρώτη φάση και πότε κρίνετε ότι θα αρχίσουν αυτοί οι πλειστηριασμοί;
Δεκάδες χιλιάδες ακινήτων κινδυνεύουν να βγουν σε πλειστηριασμό, δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στις προτάσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού που αποστέλλουμε, σύμφωνα με τον νόμο 3869/2010, ώστε να ρυθμιστούν οι οφειλές των καταναλωτών εξώδικα. Εξάλλου, αν και έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί μέχρι 31/12/2010 για ποσά μέχρι 200.000€ και για την πρώτη κατοικία μέχρι 3/2/2011, ορισμένες τράπεζες κοινοποιούν διαταγές πληρωμής και πρόγραμμα πλειστηριασμού για Ιανουάριο - Φεβρουάριο - Μάρτιο 2011 ακόμα και για την πρώτη κατοικία.

-Πώς έχετε σκοπό να αντιμετωπίσετε το μείζον αυτό πρόβλημα;
Είναι επιτακτική ανάγκη να παραταθεί η αναστολή των πλειστηριασμών. Φοβούμαστε ότι αναμένεται ντόμινο αν δεν ληφθούν έγκαιρα προστατευτικά μέτρα για τους οφειλέτες. Συνεπώς, αίτημα της ΕΚΠΟΙΖΩ είναι η αναστολή των πλειστηριασμών για ένα ακόμα έτος, έως τον Δεκέμβριο 2011.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ θα εντείνει τον αγώνα της ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι και καλεί:
  • Την Πολιτεία -όλα τα πολιτικά κόμματα- να παρατείνει την αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2011
  • Τις τράπεζες να αφουγκραστούν επιτέλους την κοινωνική διάσταση του φαινομένου της υπερχρέωσης.

-Έχει καταλυθεί η νομική προστασία των δανειοληπτών για την πρώτη κατοικία;
Ευελπιστούμε ότι θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία για το διάστημα από τη λήξη της αναστολής μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης στα Ειρηνοδικεία και την εφαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών στα δύο επόμενα στάδια - του δικαστικού συμβιβασμού και της εκδίκασης της αίτησης από το δικαστήριο.

-Τι πρέπει να κάνουν όσοι απειλούνται με κατάσχεση της κατοικίας τους;
Να απευθύνονται σε κάποιον από τους φορείς διαμεσολάβησης όπως η ΕΚΠΟΙΖΩ, να ενημερώνονται καταρχήν και να αποστέλλουν στις τράπεζες πρόταση εξώδικου συμβιβασμού. Εάν η πρόταση απορριφθεί, μπορούν να αξιοποιήσουν τον νόμο και να καταθέσουν αίτηση στο δικαστήριο ώστε με δικαστική απόφαση να ρυθμιστούν οι δόσεις των δανείων τους ή και να απαλλαγούν από τμήμα των οφειλών τους σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου.

 -Δώστε μας τον αριθμό των εγγεγραμμένων υπερχρεωμένων νοικοκυριών στον οργανισμό σας, αλλά και τον αριθμό του συνόλου των νοικοκυριών που εκτιμάτε εσείς (δηλαδή, πέραν των εγγεγραμμένων).
Μέχρι σήμερα η ΕΚΠΟΙΖΩ, τρεις σχεδόν μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου για τη ρύθμιση χρεών των νοικοκυριών, έχει ανοίξει 1.298 νέους φακέλους για υπαγωγή στον νόμο, ενώ χιλιάδες είναι οι υποθέσεις καταναλωτών που απευθύνθηκαν στην ΕΚΠΟΙΖΩ προτού ισχύσει ο νόμος και περιμένουν να πάρουν τη σειρά τους. Καθημερινά ανοίγονται περίπου 20-30 νέοι φάκελοι, ενώ έχουν προγραμματιστεί ραντεβού στα γραφεία της ΕΚΠΟΙΖΩ μέχρι τον Ιανουάριο του 2010.
Μέχρι σήμερα έχουν σταλεί από την ΕΚΠΟΙΖΩ Αθήνας και Θεσ/νίκης 390 αιτήσεις εξώδικου διακανονισμού για τα μέλη μας. Ωστόσο, έχουμε λάβει ελάχιστες απαντήσεις από τις τράπεζες και δεν διακρίνουμε προθυμία να επιλυθούν οι υποθέσεις τους εξώδικα, αν και σε πολλές περιπτώσεις οι προτάσεις μας είναι επωφελείς γι’ αυτές. Αντίθετα, μας απαντούν με διαταγές πληρωμής, κατασχετήρια, εγγραφή στην Τειρεσία Α.Ε. κ.ά., και βεβαίως συνεχίζεται και εντείνεται ο πόλεμος των εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες με παράνομες και αθέμιτες μεθόδους βομβαρδίζουν καθημερινά τους οφειλέτες για να καταβάλουν τις οφειλές τους.
Τέλος, οι τηλεφωνικές κλήσεις που δέχονται τα κέντρα τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης για το ίδιο θέμα ξεπερνούν τις 300 καθημερινά. Eκτιμούμε ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους είναι αρκετές δεκάδες χιλιάδες και αυξάνεται με απρόβλεπτους ρυθμούς. Οι στρατιές των ανέργων που προστίθενται καθημερινά, οι μειώσεις μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι που επιβαρύνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και η ακρίβεια των προϊόντων και υπηρεσιών που καλά κρατεί στην Ελλάδα συνθέτουν την ανθρωπογεωγραφία της υπερχρέωσης και έχουν ως αποτέλεσμα το σημερινό αδιέξοδο του Έλληνα καταναλωτή. Οι δε συνέπειες από την κατάσταση αυτή είναι οδυνηρές για την ελληνική οικογένεια και έχουν προεκτάσεις όχι μόνο οικονομικές, αλλά και κοινωνικές και ψυχολογικές με κίνδυνο διάρρηξης του κοινωνικού ιστού.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ, πάντα στο πλευρό του καταναλωτή, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος για τη ρύθμιση των χρεών και να βρουν λύση χιλιάδες οφειλέτες που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι.

press-time

Δεν υπάρχουν σχόλια: