Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

Διάβημα Τουρκίας για τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ

Εντονη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στη συμφωνία καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Κύπρου - Ισραήλ. 
 
Σε τηλεγράφημα του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολού”, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι η  Τουρκία καλεί όλες τις χώρες της περιοχής να μην στηρίξουν τις μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς”, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την περασμένη Παρασκευή, ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρίογλου κάλεσε τον προσωρινό επιτετραμμένο του Ισραήλ στην Αγκυρα Γκαμί Λεβί και του γνωστοποίησε τις αντιρρήσεις της Αγκυρας.............

Σύμφωνα με το “Ανατολού” γνωστοποιήθηκε στον Ισραηλινό επιτετραμμένο ότι “η συμφωνία αυτή θα έχει αρνητικές επιδράσεις επί του κυπριακού ζητήματος, θα προσθέσει νέες διαφορές στις ήδη υπάρχουσες και μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει να αποφεύγεται η σύναψη τέτοιων συμφωνιών”.
Ο Σινιρίογλου ανέφερε επίσης ότι “τέτοιες μονομερείς ενέργειες που βλάπτουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και παραβλέπουν τη βούληση της τουρκοκυπριακής πλευράς θα βλάψουν τις συνεχιζόμενες στο νησί συνομιλίες”.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο, “το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή, που θα έπρεπε να είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης συνεταιρισμού, πράγμα που είναι από τα θεμελιώδη στοιχεία των συνομιλιών, υπογράφηκε εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων για λογαριασμό ολόκληρου του νησιού, είναι ενδεικτικό για την ειλικρίνεια και την άποψη της ελληνοκυπριακής πλευράς επί της λύσης”.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι “οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού ανήκουν εξίσου σε αμφότερες τις πλευρές”. 

πηγή:sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια: