Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Β. Κορέα: "Είμαστε έτοιμοι για ιερό πόλεμο"

Στο… χείλος του πολέμου οδηγούνται Νότια και Βόρεια Κορέα καθώς τη στιγμή που ξεκινά η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην ιστορία της Νότιας Κορέας, οι Βόρειοι δηλώνουν έτοιμοι για πόλεμο με φόντο το πυρηνικό τους οπλοστάσιο.

Η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να ξεκινήσει «ιερό πόλεμο» βασισμένο στην πυρηνική αποτρεπτική της ισχύ, όπως μεταδίδουν σήμερα τα κρατικά μέσα της χώρας, κλιμακώνοντας την ένταση στην κορεατική χερσόνησο. Είναι η πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα κάνει επίσημα λόγο για την πυρηνική της ισχύ, σε μία κίνηση-απάντηση στις στρατιωτικές ασκήσεις των Νοτίων.
«Οι επαναστατικές ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της  Κορέας προετοιμάζονται να ξεκινήσουν έναν ιερό πόλεμο δικαίου κορεατικού τύπου ......που θα βασίζεται στην πυρηνική αποτρεπτική της ισχύ, οποιαδήποτε στιγμή κριθεί αναγκαίο για να αντιμετωπίσει τις ενέργειες του εχθρού που εσκεμμένα ωθεί την κατάσταση στο χείλος του πολέμου», μετέδωσε το πρακτορείο Korean Central News Agency.

Το πρακτορείο επίσης ανέφερε ότι ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Kim Young Chun εξαπέλυσε την απειλή κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην Pyongyang που σηματοδοτεί την 19η επέτειο ανάληψης της διοίκησης του κορεατικού στρατού από τον ηγέτη Kim Jong II.

Η Pyongyang επίσης επανέλαβε την κατηγορία ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας με πραγματικά πυρά αποτελούν μέρος της προετοιμασίας των Νοτίων για ένα νέο κορεατικό πόλεμο.

«Οι στρατιωτικές δυνάμεις-μαριονέτες της Νότιας Κορέας διέπραξαν σοβαρή στρατιωτική πρόκληση καθώς επανέλαβαν τους βομβαρδισμούς έναντι της Βόρειας Κορέας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ασκήσεων για έναν επιθετικό πόλεμο», ανέφερε το KCNA.

Ωστόσο, στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας χαμηλώνουν σήμερα τους τόνους, σε μία ένδειξη ότι περπατούν σε τεντωμένο σκοινί καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη όσον αφορά τους χειρισμούς τους στο θέμα με τη Β. Κορέα.

Στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι ανησυχούν για το γεγονός πως η μεγάλη προβολή της στρατιωτικής άσκησης, δημιουργεί την εντύπωση ότι η Σεούλ ετοιμάζεται για πολεμική σύρραξη.

Χθες Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι έδιναν έμφαση στην άσκηση, τονίζοντας ότι ήταν η μεγαλύτερη «σε χειμερινή περίοδο» και ότι γινόταν ως απάντηση στην επίθεση που δέχτηκε το νησί Yeonpyeong από τη Β. Κορέα στις 23 Νοεμβρίου.

Όμως σήμερα, αξιωματούχοι υποβαθμίζουν το θέμα. Περίπου 800 στρατεύματα συμμετείχαν στη σημερινή άσκηση, σε σύγκριση με 500-600 συνήθως. «Λόγω της κατάστασης έντασης με τους Βόρειους, η άσκηση κέντρισε το ενδιαφέρον σε υπερβολικό βαθμό», τόνισε ο Lee Sung-jun, στρατιωτικός εκπρόσωπος.


capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: