Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

Παραιτήθηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών (Vis)

Πολιτική κρίση έχει προκαλέσει η τραγωδία στη ναυτική βάση στο Ζύγι.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, μαυροφορεμένοι πολίτες έχουν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή, όπου συνεδριάζει η Επιτροπή Αμυνας, ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.
Στο μεταξύ, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Μάρκος Κυπριανού έπειτα και από τις έντονες αντιδράσεις για την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς την περασμένη Δευτέρα, υπέβαλε σήμερα στον πρόεδρο Χριστόφια την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.....

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο υπουργός Εξωτερικών απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο Χριστόφια, με την οποία ζητά να τον απαλλάξει των καθηκόντων του για λόγους πολιτικής ευθιξίας.
Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κυπριανού ανακοίνωσε την απόφασή του και στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, με θέμα τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η αντίδραση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μαυροφορεμένοι πολίτες έξω από τη Βουλή
Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να δεχθεί βοήθεια για το θέμα της ηλεκτροδότησης από την τουρκοκυπριακή εταιρία παραγωγής ρεύματος.
Συγκεκριμένα, πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από την κυπριακή Βουλή και αποδοκίμασαν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι προσήλθαν στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, την περασμένη Δευτέρα.
Οι περισσότεροι πολίτες, που είναι μαυροφορεμένοι, φωνάζουν συνθήματα όπως "Χριστόφια παραιτήσου, εσύ και υπουργοί σου" και "Χριστόφια παραιτήσου, εγκληματίες ανίκανοι ερασιτέχνες".
Έξω από τη Βουλή υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είχαν πραγματοποιηθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες έξω από το προεδρικό μέγαρο της Κύπρου.
Εν τω μεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να δεχθεί βοήθεια από τα Κατεχόμενα, με την παροχή ρεύματος από τουρκοκυπριακή εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού.
Αντιδράσεις για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών
Τη λύπη του για τη μεταφορά ρεύματος από τα κατεχόμενα εξέφρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β', λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "αν προλάβαινα θα τους έλεγα να μην φέρουν ρεύμα από τα κατεχόμενα και να μην δώσουν ποτέ ρεύμα στην Αρχιεπισκοπή".
Απαράδεκτη χαρακτήρισε την ενέργεια, η οποία "ενισχύει πολιτικά το ψευδοκράτος και την τουρκική προπαγάνδα για ένα πολύ μικρότερο όφελος από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν", ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.
Ο ίδιος έκανε λόγο για "πανικό της κυβέρνησης" και επισήμανε πως σε αυτό το αποτέλεσμα "μας έφεραν φυσικά οι λανθασμένες ενέργειες της κυβέρνησης που οδήγησαν σε αυτό το εγκληματικό δυστύχημα".
Για σπασμωδικές ενέργειες της κυβέρνησης και πολιτικές σκοπιμότητες έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: