Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Πόσο θα πληρώσουμε μέχρι το τέλος του 2011

Η ώρα «να περάσουν από το ταμείο» σχεδόν πέντε εκατομμύρια φορολογούμενοι, πλησιάζει.

Τις συνέπειες του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου θα νιώσουν στο τέλος του μήνα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, καθώς η αυξημένη παρακράτηση φόρου που προκαλεί το μειωμένο αφορολόγητο όριο θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα.

Εως το φθινόπωρο, σειρά παίρνουν τα «μπιλιετάκια» για τον κεφαλικό φόρο - έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύματος, τον φόρο για Ι.Χ. άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών και τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας.....


Πιο συγκεκριμένα:

1. Από χθες, 1η Ιουλίου, ξεκίνησε ουσιαστικά η αυξημένη παρακράτηση φόρου σε όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, λόγω μείωσης του αφορολόγητου από τα 12.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ολοκληρώνουν τη σύνταξη της σχετικής εγκυκλίου, που θα αποσταλεί τις επόμενες ημέρες στα λογιστήρια όλων των επιχειρήσεων. Από αυτή προκύπτει ότι κάθε υπάλληλος χάνει τον μήνα: 28 ευρώ, αν είναι άγαμος, 33 ευρώ, αν έχει ένα παιδί, 38 ευρώ, αν έχει δύο παιδιά, 53 ευρώ, αν έχει τρία παιδιά και 45 ευρώ, αν έχει τέσσερα παιδιά. Επειδή όμως η παρακράτηση φόρου, βάσει εφαρμοστικού νόμου, πρέπει να γίνει από 1-1-2011, το υπουργείο Οικονομικών μελετά τον τρόπο που θα καταβληθεί αυτός ο επιπλέον φόρος. Οι λύσεις που εξετάζονται είναι δύο: Είτε να γίνει σταδιακή παρακράτηση του επιπλέον ποσού φέτος είτε να κληθούν οι φορολογούμενοι να τον πληρώσουν με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2012.

2. Τον κεφαλικό φόρο - έκτακτη εισφορά αναμένεται να κληθούν να πληρώσουν, πιθανότατα από Σεπτέμβριο, περίπου 3.500.000 φορολογούμενοι. Αυτό διότι από τα 8.500.000 πολιτών που υποβάλλουν φορολογική δήλωση, περίπου 5.000.000 δηλώνουν εισόδημα κάτω από 8.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά είναι 1% έως 4% επί του συνόλου του εισοδήματος.

3. Το τέλος επιτηδεύματος θα κληθούν να πληρώσουν, την ίδια χρονική περίοδο, περίπου 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Πρόκειται για όλους όσοι διαθέτουν βιβλία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, οι οποίοι για φέτος θα πληρώσουν 300 ευρώ έκαστος, σε μία δόση. Φόρο θα πληρώσουν και οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», δηλαδή όσοι έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας αλλά τυπικά εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. συμβασιούχοι του Δημοσίου).

4. Εως τον Νοέμβριο θα έχουν αποσταλεί στους δικαιούχους τα ειδοποιητήρια για τον νέο φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Θα τον πληρώσουν όσοι διαθέτουν αυτοκίνητο άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών, σκάφος αναψυχής άνω των 6 μέτρων, πισίνα ή αεροσκάφος. Ο φόρος προκύπτει από έναν συντελεστή 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει από τα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης.

5. Την ίδια περίοδο αναμένονται σε όλους τους κατόχους αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών τα ειδοποιητήρια με τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, κατά 10% μεσοσταθμικά σε σχέση με πέρσι.

6. Την 1η Σεπτεμβρίου αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 23% για τα αναψυκτικά και τις υπηρεσίες εστίασης.

Βασίλης Αγγελόπουλος


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: