Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ρουμπινί: «Το status quo του ευρώ δεν είναι βιώσιμο»

Την ανάγκη να υπάρξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική στην ευρωζώνη επισημαίνει ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, υποστηρίζοντας ότι το σημερινό status quo του ευρώ δεν είναι βιώσιμο.
Σε άρθρο του στην τουρκική ιστοσελίδα Today’s Zaman, ο Ρουμπινίδιαπιστώνει ότι η κρίση χρέους βρίσκεται στην κορύφωσή της. Η Ελλάδαέχει χρεοκοπήσει, Πορτογαλία και Ιρλανδία βαθμολογούνται με junk ενώ Ισπανία και Ιταλία βρίσκονται στο «κόκκινο».....
Την ίδια ώρα, η υπέρογκη αύξηση του ελληνικού χρέους, που αναμένεται ότι θα φθάσει στο 160% το 2012 εξαφανίζει όλες τις εναλλακτικές που προβάλλονται απέναντι στην αναδιάρθρωση.
Ο Ρουμπινί εκφράζει την αντίθεσή του με την πλήρη διάσωση του ελληνικού δημοσίου, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια προοπτική ως τη «μητέρα όλων των εθνικών κινδύνων». Μια τέτοια λύση θα είναι δαπανηρή αλλά και σχεδόν απίθανη, λόγω των αντιδράσεων των κρατών-μελών, ιδιαίτερα της Γερμανίας.
Επίσης, απορρίπτει τη γαλλική πρόταση για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, καθώς τα επιτόκια που προβλέπει είναι σχεδόν απαγορευτικά για την Ελλάδα. Παράλληλα, η επαναγορά χρέους θα ήταν τεράστια σπατάλη κρατικών πόρων, που θα ενισχύσει μάλλον τους πιστωτές παρά το κράτος.
«Επομένως, η μόνη ρεαλιστική και λογική λύση είναι μια οργανωμένη αλλά αναγκαστική, αναδιάρθρωση του συνόλου του ελληνικού χρέους. Αλλά πώς μπορεί να επιτευχθεί για το κράτος μια ανακούφιση από το χρέος χωρίς να σημειωθούν τεράστιες ζημιές στις ελληνικές τράπεζες αλλά και στις ξένες, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα;» αναφέρει ο Ρουμπινί.
Για τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρξει αντιγραφή της λύσης που επελέγη σε Ουρουγουάη, Πακιστάν και Ουκρανία, όπου η ανταλλαγή χρέους είχε τρία χαρακτηριστικά, δηλαδή την ίδια ονομαστική αξία, μακρά διάρκεια και χαμηλότερο επιτόκιο από τα τρέχοντα της αγοράς.
Βέβαια, οι οίκοι αξιολόγησης θα χαρακτηρίζουν πιθανόν την ανταλλαγή χρέους ως «πιστωτικό γεγονός», αλλά εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πιθανόν μόνον για λίγες εβδομάδες. Μια τέτοια χρονική περίοδος θα ήταν ανεκτή από την ΕΚΤ και τις πιστώτριες τράπεζες, αναφέρει.
Για τη μετάδοση της κρίσης
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης, ο Ρουμπινί προτείνει ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επίσημοι πόροι θα χρησιμοποιηθούν όχι για τη διάσωση της χρεοκοπημένης Ελλάδας, αλλά για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, όπως και για τις τράπεζες των άλλων χωρών της ευρωζώνης που θα χρειαστούν κεφάλαια.
Την ίδια ώρα, θα πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικές επανεκκίνησης της ανάπτυξης στην περιφέρεια της ευρωζώνης, καθώς από μόνη της η λιτότητα θα προκαλέσει μόνον κοινωνικές αναταραχές, χωρίς να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.
«Η τωρινή συμπεριφορά της ευρωζώνης δείχνει μια ασταθή ανισορροπία: κλωτσώντας λίγο πιο μακριά το τενεκεδάκι και διοχετεύοντας «καλά» λεφτά ύστερα από τα κακά λεφτά, δεν έχει αποτέλεσμα. Η ευρωζώνη πρέπει είτε να βρει μια διαφορετική ισορροπία, που θα συνδυάζει μεγαλύτερη δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική ενοποίηση, τακτικές που θα επαναφέρουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, μεταξύ των οποίων και αναδιαρθρώσεις χρέους. Ειδάλλως, θα καταλήξει με άτακτες χρεοκοπίες, τραπεζικές κρίσεις και διάσπαση του εγχειρήματος της ευρωζώνης», καταλήγει ο Ρουμπινί.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: