Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Κλονίζεται ο ευρωπαϊκός νότος λόγο domino effect

Πανικός στα CDS σε ιστορικά υψηλά σε 5 χώρες
Σε ομηρία το ΧΑ, σε έξαρση το short selling πουλάνε τράπεζες Citigroup και Goldman Sachs


Ορατό πλέον το selective default για την Ελλάδα,
Ο κίνδυνος κατάρρευσης της Ελλάδος έχει αυξηθεί δραματικά ενώ ταυτόχρονα το ντόμινο των παρενεργειών επεκτείνεται καθώς ο ευρωπαικός νότος κλονίζεται με τα CDS να εκτοξεύονται σε ιστορικά υψηλά σε 5 χώρες. Η Moody's προιδοποίησε ότι οποιαδήποτε συμμετοχή των ιδιωτών στην κρίση χρέους της Ελλάδος θα σηματοδοτήσει πιστωτικό γεγονός......


Η πληθώρα δημοσιευμάτων που θέλουν  την ΕΚΤ να εξετάζει την διαχείριση μιας χρεοκοπίας χώρας μέλους της ευρωζώνης υπονοώντας την Ελλάδα, το γεγονός ότι θα υπάρξει selective default και μάλιστα φαίνεται να πλησιάζει πολύ απειλητικά ενώ χρονικά μπορεί να συμβεί ακόμη και σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στην αγορά.
Στο τραπέζι του eurogroup βρίσκεται η Ελλάδα και το γερμανικό σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων ενώ για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό διατυπώνονται σοβαρές ανησυχίες για την Ιταλία αλλά και την Ισπανία. το domino effect πανικοβάλλει τους επενδυτές που αγοράζουν προστασία έναντι κινδύνου χώρας.
Τα CDS τα παράγωγα των ομολόγων που αποτελούν και το πεδίο κερδοσκοπίας εκτινάχτηκαν στις 2400 μονάδες βάσης που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών για την Ελλάδα.  Νωρίτερα είχε φθάσει το ελληνικό CDS στις 2500 μονάδες βάσης.
Η Πορτογαλία στις 1140 μονάδες βάσης νέο ιστορικό υψηλό, Ιρλανδία 1000 μονάδες βάσης που επίσης αποτελεί ιστορικό υψηλό.
Ανησυχητική η εικόνα και στην Ισπανία 352 μ.β. αλλά και στην Ιταλία 292 μονάδες βάσης που αποτελούν ιστορικά υψηλά.  Πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι η κρίση χρέους θα επεκταθεί. Η απόδοση του 10ετούς Ιταλικού ομολόγου στο 5,32%.
Το spread στα ελληνικά ομόλογα στην 10ετία στις 1383 μονάδες βάσης ενώ αυξάνεται και το spread και στα ομόλογα των περιφερειακών χωρών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αποδόσεις στα ομόλογα έχουν εκτιναχθεί. Ελλάδα 16,5% στην 10ετία, Πορτογαλία 12,80% όποως και στην Ιρλανδία, Ισπανία 5,86% και Ιταλία 5,32%.
Από τα πλέον αξιοσημείωτα πάντως είναι ότι πε΄ραν του νότου που έχει πληγεί σημαντικά και η Γερμανία αλλά και η Γαλλία είδαν για πρώτη φορά να επιδεινώνονται τα CDS τους Γαλλία 107 μονάδες βάσης και Γερμανία 57 μονάδες βάσης.

Εντείνεται η αβεβαιότητα στο ΧΑ - Πιθανή κίνηση έως τις 1100-1150 μονάδες

Εντείνεται η αβεβαιότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο με τις τράπεζες να υποχωρούν 2% έως 7%.
Το ΧΑ στις 1213 μονάδες με πτώση 3,03%. Σημειώνεται ότι οι 1240 μονάδες βάσης αποτελούν ένα τεχνικό σημείο το οποίο αν διασπαστεί επιθετικά είναι πιθανό να οδηγήσει το ΧΑ σε νέα χαμηλά προς τις 1150 -1100 μονάδες.
Αν κρατήσουν οι 1230 με 1240 μονάδες θα τεθεί το ΧΑ σε πλάγια κίνηση έως ότου οι εξελίξεις να διαμορφώσουν τάση.
Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε ομηρία. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην χρεοκοπία και αυτό επίσης είναι γεγονός.
Η Εθνική στα 4,45 ευρώ με πτώση 4,9% και αποτίμηση στα 4,25 δις ευρώ.
Η Alpha υποχωρεί 5,5% στα 3,08 ευρώ και αποτίμηση 1,64 δις ευρώ.
Η Marfin -5,1% στα 0,55 ευρώ και αποτίμηση 886 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank υποχωρεί 8,2% στα 2,90 ευρώ και αποτίμηση 1,63 δις ευρώ.
Η ΑΤΕ στα 0,89 ευρώ -3,2%  και με κεφαλαιοποίηση 1,12 δις ευρώ.
Εκτός τραπεζών, όπου η εικόνα του κλάδου είναι ξεκάθαρα αρνητική, η ΜΠΕΛΑ και ο ΕΕΕΚ καταγράφουν οριακά κέρδη.
Το πλέον αξιοσημείωτο της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι το short selling οργιάζει. Γενικώς έχει παρατηρηθεί διάθεση για short εσχάτως.... 
Σήμερα για πρώτη φορά παρατηρούνται με μαζικότητα πωλήσεις από ξένους ειδικά από την Citigroup και ακολούθως από την Goldman Sachs στις τράπεζες.
H Goldman Sachs ήταν ο ξένος οίκος που πραγματοποιήσε το πακέτο του 10%  στον ΟΤΕ.
Στην Εθνική πωλήσεις 280 χιλ μετοχών από την Goldman Sachs, 500 χιλ μετοχών από την Citigroup και 100 χιλ από την HSBC.
Στην Eurobank επιθετικός πωλητής η Citigroup με 1,4 εκατ μετοχές.
Στην Πειραιώς 80 χιλ από την Deutsche bank και 50 χιλ από την Citigroup. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: