Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Ξεσηκώθηκαν οι Δικαστές !

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων η υπαγωγή τους στο ΙΚΑ. Κάλεσμα από 4 Ενώσεις για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αύριο σε όλη τη χώρα

Η δικαστική αντίδραση είναι έντονη και σοβούσε εδώ και αρκετό καιρό, όταν, μετά την περικοπή επιδομάτων, υπήρξε «πάγωμα» και των δόσεων που οφείλει το Δημόσιο από επιδικασθέντα αναδρομικά, ενώ κορυφώθηκε με την υπαγωγή των δικαστικών λειτουργών στο ΙΚΑ και την κατάργηση ρυθμίσεων που κατοχύρωναν την ανεξαρτησία τους, παρόλο που η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδότησε ότι οι σχετικές ασφαλιστικές διατάξεις είναι αντισυνταγματικές.....

Τέσσερις δικαστικές ενώσεις (Δικαστών και Εισαγγελέων, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδος και Ελεγκτικού Συνεδρίου) καλούν τα μέλη τους σε πανελλήνιες πανδικαστικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για αύριο 12 με 2 μ.μ., σημειώνοντας ότι στη συγκέντρωση στο Πρωτοδικείο Αθηνών θα κληθούν να εκθέσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων.
Οι δικαστικές ενώσεις τονίζουν ότι οφείλουν να προστατεύσουν τη συνταγματική θέση της δικαιοσύνης ως τρίτης λειτουργίας του κράτους και την κοινωνική της αποστολή, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί χρέος τους προς την ανεξάρτητη δικαιοσύνη που παρέλαβαν και τη δικαιοσύνη που οφείλουν να παραδώσουν αλώβητη και υπερήφανη στις επόμενες γενεές.
Οι δικαστικοί διαμαρτύρονται γιατί το Ασφαλιστικό τούς εντάσσει στο ΙΚΑ και καταργεί ασφαλιστικές δικλίδες ανεξαρτησίας τους (όπως τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 25ετία, εφόσον εξαναγκαστούν σε παραίτηση, λόγω άσκησης πιέσεων κ.λπ.).
Επίσης διαμαρτύρονται γιατί συνεχώς χειροτερεύουν οι συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης, δεν καλύπτονται οι κενές οργανικές θέσεις δικαστών και υπαλλήλων, με συνέπεια την υπολειτουργία της. Παράλληλα αφήνουν αιχμές κατά των συναρμόδιων υπουργών ότι «δεν στέργουν σε διάλογο».
Η Ολομέλεια Ελεγκτικού Συνεδρίου πρόβαλε ενστάσεις αντισυνταγματικότητας όσον αφορά στην ενοποίηση των ασφαλισμένων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα (ενώ βρίσκονται υπό διαφορετικές συνθήκες εργασίας) και μάλιστα στο ΙΚΑ, που παρουσιάζει τεράστια ελλείμματα και υπάρχει κίνδυνος να υποβαθμιστούν ασφαλιστικά δικαιώματα διαφόρων κατηγοριών μισθωτών που σήμερα υπάγονται σε πιο εύρωστα Ταμεία και βρίσκονται σε καλύτερη θέση.
Αλέξανδρος Αυλωνίτης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: