Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Νέες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τη Τουρκία

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ακτιβιστές ανθρωπιστικών οργανώσεων παρουσία του Γερμανού βουλευτή Αndrej Hunko παρουσίασαν φωτογραφίες από τα πτώματα οκτώ νεαρών Κούρδων ανταρτών, μεταξύ των οποίων και μιας γυναίκας, που φέρουν βαρύτατα εγκαύματα από χρήση (απαγορευμένων) χημικών όπλων.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, η εξόντωση των ανταρτών έγινε μεταξύ 8 και 15 Σεπτεμβρίου 2009 στην επαρχία Ηakari κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του Τουρκικού Στρατού. Αυτόπτες μάρτυρες εξιστόρησαν το γεγονός προβάλλοντας ιδιαίτερα ότι τα θύματα- όλοι μαχητές της οργάνωσης ΡΚΚ- θανατώθηκαν από οβίδες με χημικά. «Στη συνέχεια πολτοποιήθηκαν από άρματα μάχης ή πυροβολήθηκαν από τους στρατιώτες» είπε ένας από αυτούς. Εκατοντάδες άλλοι, πρόσθεσε, έχασαν το φως ή τη φωνή τους από τον βομβαρδισμό με τα χημικά όπλα....

Οι φωτογραφίες δόθηκαν στους γερμανούς ακτιβιστές τον περασμένο Μάρτιο, κατά την επίσκεψή τους σε εμπόλεμες ζώνες. Στη συνέχεια παραδόθηκαν για εξέταση στο Ιατρικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Αμβούργου- Επεντορφ. «Το πόρισμα του Ινστιτούτου επιβεβαίωσε τις μαρτυρίες των Κούρδων» δήλωσε ο κοινωνιολόγος και ειδικός σε θέματα Τουρκίας Μartin Dolzer.
Επιβεβαιωμένες πληροφορίες για την χρήση χημικών όπλων κατά των Κούρδων ανταρτών προέκυψαν στις 11 Μάιου 1999. Η χρήση χημικών όπλων πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Ballikaya νοτιοανατολικά της πόλης Şırnak όταν οι τουρκικές δυνάμεις εκτόξευσαν βλήματα όλμων τα οποία περιείχαν χημικές ουσίες, κατά Κούρδων του PKK. Οι Κούρδοι συνέλεξαν τα θραύσματα, τα οποία αναλύθηκαν από το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Μονάχου στη Γερμανία. Στις 27 Οκτωβρίου 1999, το γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF μετέδωσε τα αποτελέσματα της ανάλυσης των θραυσμάτων, ανακοινώνοντας ότι ανιχνεύθηκαν απαγορευμένες χημικές ουσίες, οι οποίες είναι παράγωγα και συστατικά του χημικού τύπου RP707. Επιπλέον, αποκάλυψε ότι οι απαγορευμένες χημικές ουσίες για στρατιωτική χρήση είχαν εξαχθεί από την Γερμανική εταιρεία Buck στην Τουρκία από το 1995, προκαλώντας πολιτικές αντιδράσεις. Ο Σύλλογος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Association) ανέφερε στις 6 Ιουλίου 2001 το θάνατο 20 Κούρδων αυτονομιστών από χημικά όπλα στο Elmali στην επαρχία Yedisu.
Tραγική ειρωνία; O Tούρκος διπλωμάτης καριέρας Ahmet Üzümcü εξελέγη πριν ένα εξάμηνο ως ο νέος διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλών (ΟPCW), του διεθνούς οργανισμού με έδρα τη Χάγη που επιβλέπει την εφαρμογή της ομώνυμης συνθήκης (CWC).
Η Αγκυρα τηρεί σιγήν ιχθύος. Το αίτημα των ανθρωπιστικών οργανώσεων να διερευνηθεί η υπόθεση έχει μείνει αναπάντητο. «O πρωθυπουργός Erdogan δεν νοιάζεται για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καταγγέλλει ο Tούρκος ακτιβιστής Akin Birdal. «Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να εξαλείψει ο τουρκικός στρατός το κουρδικό πρόβλημα -με κάθε μέσο!».
Η εμπιστευτική διαταγή της Τουρκικής Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων υπογεγραμμένη από τον Υποστράτηγο Necdet Öztorun, που εξουσιοδοτεί χρήση χημικών όπλων σε εχθροπραξίες με το PKK.
strategyreport

Δεν υπάρχουν σχόλια: