Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Ο «Σιδερένιος Θόλος» του Ισραήλ

Ο «Σιδερένιος Θόλος» αναπτύχθηκε για να προστατεύσει το Ισραήλ από πυραύλους της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, και οι αρχικές δοκιμές ολοκληρώθηκαν επιτυχώς. 

Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν πολλές εστιάσεις για το συγκεκριμένο πανάκριβο εξοπλιστικό πρόγραμμα: Το «Iron Dome» δεν βοηθά και πολύ κατά των μικρού βεληνεκούς πυραύλων.
Η δοκιμή αυτή δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα.
Τη Δευτέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις δοκίμασαν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Iron Dome»... Ένας παρατηρητής περιγράφει οι επιδόσεις ως λαμπρό αποτέλεσμα. Το όπλο εντόπισε μία ομοβροντία πυραύλων Κατιούσα και αμέσως πέρασε στην αντεπίθεση. "Έμοιαζε με μια αδύνατη αποστολή, όμως έχει καταφέρει το ακατόρθωτο", δήλωσε ο ανώνυμος παρατηρητής στην καθημερινή ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Κάθε Ισραηλινός πύραυλος αναχαίτισε ακριβώς τον πύραυλο που του υποδείχτηκε από τους υπολογιστές. "Αυτό είναι χωρίς αμφιβολία ένα ιστορικό γεγονός."

Από το 2007, το Ισραήλ ανέπτυξε το «Iron Dome» - μία προστατευτική ασπίδα της χώρας από πυραύλους μικρού βεληνεκούς από τη Λωρίδα της Γάζας και την περιοχή του Λιβάνου. Η πρόσφατη δοκιμή του Ισραήλ ήταν ένα αποφασιστικό βήμα πιο κοντά στον στόχο.

Το οπλικό σύστημα, το οποίο αναπτύσσεται από κοινού από μια ιδιωτική εταιρεία και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, χρησιμοποιεί ένα ενσωματωμένο ραντάρ για την ανίχνευση εχθρικών πυραύλων αμέσως μετά την εκτόξευσή τους. Μέσα δευτερόλεπτα, ο υπολογιστής μπορεί να υπολογίζει στη συνέχεια τις τροχιές αυτών.

Εάν ο εχθρός αξαπολύσει ρουκέτες τύπου Κατιούσα και Κασάμ (Qassam) εναντίον ισραηλινών πόλεων και στρατιωτικών βάσεων, οι υπολογιστές στέλνουν ενάντιά τους πυραύλους του "Iron Dome" για την αναχαίτιση των αντίπαλων πυραύλων. Ωστόσο, εάν εκτοξευτούν οι Κατιούσα και Κασάμ σε ακατοίκητη περιοχή, τότε οι υπολογιστές του «Θόλου» δεν αντιδρούν - λόγω του κόστους το οποίο ανέρχεται μέχρι και 50.000 δολάρια ανά εκτοξευμένο πύραυλο για αναχαίτηση.

Όμως, παρά την επιτυχή εκτέλεση της δοκιμής, υπάρχει σκεπτισμός για το το «Iron Dome». Πρώτον, το κόστος είναι ασαφές: σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, για να υπάρχει ικανοποιητική κάλυψη της χώρας θα πρέπει να αναπτυχθούν έως και 20 μονάδες για να προστατεύσουν τον απειλούμενο Βορρά και Νότο. Μέχρι στιγμής έχουν αγορασθεί μόνο δύο πυροβολαρχίες με σκοπό να τεθούν σε λειτουργία τον Νοέμβριο. Την περασμένη εβδομάδα το ΑΜερικανικό Κογκρέσο απελευθέρωσε 250 εκατομμύρια δολάρια, με τα οποία το Ισραήλ μπορεί να αγοράσει έως και εννέα επιπλέον πυροβολαρχίες. Εννέα πυροβολαρχίες υπολείπονται και ο «Θόλος» είναι γεμάτο τρύπες.

Υπάρχει επίσης μία διαμάχη σχετικά με το ποιος θα είναι ο πρώτος που θα επωφεληθεί από τη νέα ασπίδα. Ο ισραηλινός Τύπος ανέφερε ότι ο εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για την προστασία των στρατιωτικών βάσεων στο νότιο τμήμα της χώρας. Μόνο σε περίπτωση ανάγκης αναμένεται ο στρατός να αναπτύξει το σύστημα για την υπεράσπιση των πολιτικών στόχων. Πόλεις όπως η Ashkelon, η οποία από τον Μάρτιο του 2008 βρίσκεται στο επίκεντρο των παλαιστινιακών ρουκετών Qassam, θέλει να διεκδικήσει δικαστικώς ότι ο πρώτος «θόλος σιδήρου» θα εγκατασταθεί σ 'αυτήν..

Ο «θόλος» έχει ένα ελάττωμα: μπορεί να παρακολουθήσει βλήματα με βεληνεκές τεσσάρων έως εβδομήντα χιλιόμετρα, αλλά εναντίον των εξαιρετικά μικρού βεληνεκούς πυραύλων, είναι ανίσχυρος. Περίπου 45.000 Ισραηλινοί που κατοικούν σε λιγότερο από τέσσερα χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας, το σύστημα δεν πρόκειται να αλλάξει τη ζωή τους. Η Χαμάς εξαπολύει πολλές φορές τις πρωτόγονς ρουκέτες Qassams συχνά πίσω από το συνοριακό φράχτη, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Το κράτος προσπαθεί να αντισταθμίσει την αδυναμία του «θόλου», κατασκευάζοντας 5.000 νέες μονάδες καταφύγιων (μπούνκερ) μόνο στη πολή της Sderot. Αυτό θα κοστίσει 130 εκατομμύρια δολάρια. Ο «θόλος» είχε σχεδιαστεί από την αρχή λάθος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Matan Vilnai ανέφερε πως ο «θόλος» δεν είναι πανάκεια από επιθέσεις με μικρής εμβέλειας πυραύλους. Η εγγύηση που παρέχει το σύστημα δεν είναι 100% αλλά θεωρεί μία προστασία 80% έναντι πυραύλων από το Λίβανο ή τη Λωρίδα της Γάζας περισσότερο ρεαλιστική.
fox2e-mag

Δεν υπάρχουν σχόλια: