Ούτε, καν, για έναν χρόνο δεν εμπιστεύονται οι αγορές την Ελλάδα, καθώς η απόφαση του οικονομικού επιτελείου να μην εκδώσει έντοκα γραμμάτια ενός έτους στηρίζεται στο ότι το κόστος τους θα ήταν απαγορευτικό.
Την Τρίτη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια 6 μηνών και ύψους 1,25 δις. ευρώ, από τα οποία μπορεί συνολικά να αντλήσει άνω του 1,6 δις. ευρώ. Ωστόσο, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα εξέδιδε και γραμμάτια 12 μηνών, καθώς οι λήξεις γραμματίων στις 16 Ιουλίου ξεπερνούν τα 2,1 δις. ευρώ..... Αν, όμως, δημοπρατούσε και ετήσια γραμμάτια, εκτιμάται ότι το κόστος τους θα ήταν υψηλότερο του 7%. Δηλαδή, απαγορευτικό για την οποιαδήποτε πράξη δανεισμού της χώρας, η οποία από τον μηχανισμό στήριξης δανείζεται για πέντε χρόνια με επιτόκιο περίπου 5%.
Αντιθέτως, για τα γραμμάτια 6 μηνών εκτιμάται ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί μεταξύ του 4,5% και 5%, ποσοστό που μπορεί να το επωμιστεί η ελληνική οικονομία για έξι μήνες. Η διαφορά επιτοκίων μεταξύ των εντόκων γραμματίων 6 μηνών και ενός έτους, δείχνει σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο newstime, ότι οι αγορές δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα πως θα τα καταφέρει μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ μέσα στους επόμενους έξι μήνες πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά στην υλοποίηση του Μνημονίου, τότε μπορεί η Ελλάδα να αρχίσει να δανείζεται για ένα χρόνο και με λογικό κόστος από τα τέλη του 2010 ή το πρώτο τρίμηνο του 2011. Αν τα καταφέρει τότε να αντλήσει κεφάλαια για ένα χρόνο, είναι πολύ πιθανό προς τα τέλη του 2011 να ξαναβγεί στις αγορές εκδίδοντας και ομόλογα, σημειώνουν οι αναλυτές, εξηγώντας κατά κάποιο τρόπο το σκεπτικό του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου που εκφράζει την ελπίδα του ότι μέσα στο 2011 η χώρα θα ξαναβγεί στις αγορές.
Στις 20 Ιουλίου ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει και έντοκα γραμμάτια 3 μηνών, με το ζητούμενο ποσό να αναμένεται να είναι περί τα 2 δις. ευρώ. Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή και θα εξαρτηθούν και από το πώς θα έχει εξελιχθεί η δημοπρασία της Τρίτης. Έτσι, αν όλα πάνε καλά, μέσα στον Ιούλιο το Δημόσιο θα έχει δανειστεί κάτι παραπάνω από 4 δις. ευρώ, όταν οι υποχρεώσεις του μέσω γραμματίων είναι 4,56 δις. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από τα κεφάλαια που έχει δανειστεί η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης στα μέσα Μαϊου.
Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, μετά τις ανακοινώσεις για τα λουκέτα σε 10 μαγαζιά και για εκείνους που δεν έχουν πληρώσει τις οφειλές τους ενώ έχουν ακίνητα μεγάλης αξίας σε Μύκονο και Σαντορίνη, το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στη σύσταση δύο ειδικών ομάδων κρούσης.
Η πρώτη θα προσπαθήσει να διαπιστώσει ποιοι φορολογούμενοι με μεγάλα εισοδήματα, έχουν αποκτήσει μεγάλες περιουσίες που δεν διακαιολογούνται από τις δραστηριότητές τους. Η δεύτερη θα επικεντρώσει τις έρευνές της στην επώνυμη φοροδιαφυγή, προχωρώντας σε διασταυρώσεις με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους συμβολαιογράφοι, τράπεζες, Χρηματιστήριο, μεσίτες, φορολογικές αρχές άλλων χωρών κ.λπ..
newstime
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου