Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Οδηγούν σε κλείσιμο τα δημόσια Νοσοκομεία

Η κατάσταση στο νοσοκομείο μας είναι απελπιστική. Οι εφημερίες βγαίνουν με το ζόρι, κι αυτό επειδή οι γιατροί ξεπερνούν τον εαυτό τους και κάνουν 7-10 εφημερίες τον μήνα. Επιπλέον, πολλές φορές οι ασθενείς που έρχονται από τα γύρω χωριά για να υποβληθούν σε εξετάσεις δεν έχουν χρήματα για να επιστρέψουν σπίτι τους.. 
 
Έτσι, πληρώνουμε εμείς από την τσέπη μας το εισιτήριό τους. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν το υπουργείο να ζητά από τους ανθρώπους αυτούς να πληρώνουν για τα απογευματινά ιατρεία και πώς τα νοσοκομεία θα έχουν έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία τους;Η Διαλεκτή Ζωτάκη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του Κιλκίς, περιγράφει με γλαφυρότητα  την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο όπου εργάζεται και τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.....
Προχθες, η ίδια ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας μαζί με συναδέλφους της στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) έξω από τα γραφεία των 3ης και 4ης Υγειονομικών Περιφερειών Μακεδονίας και Θράκης.
Το νομοσχέδιο αυτό κατεδαφίζει ό,τι απέμεινε από το ΕΣΥ. Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων δεν μπορεί να εφαρμοστεί υπό τις σημερινές προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή λείπουν από τα νοσοκομεία 5.000 γιατροί και 20.000 νοσηλευτές και τραυματιοφορείς. Επιπλέον, στο 'ΑΧΕΠΑ' ο μαγνητικός τομογράφος είναι χαλασμένος τρία χρόνια και στο 'Ιπποκράτειο' οι δύο αξονικοί τομογράφοι είναι χαλασμένοι και λειτουργεί ένας, που αποτελεί δωρεά ιδιώτη από τη Δράμα, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Στρατής Πλωμαρίτης.
Παράλληλα, καταγγέλλει ότι με τέτοιες ελλείψεις δεν μπορεί να διασφαλιστεί ούτε καν η πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων, πόσο μάλλον η ολοήμερη λειτουργία τους. Αυτό το γνωρίζουν οι υπεύθυνοι, και δεν είναι τυχαίο ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπεται ότι με ένα απλό προεδρικό διάταγμα και με απόφαση υπουργού θα κλείνουν νοσοκομεία, τα οποία θεωρείται ότι δεν επιτυγχάνουν εύρυθμη λειτουργία.
Επίσης, με το νομοσχέδιο αίρεται η μονιμότητα των γιατρών του ΕΣΥ στη θέση στην οποία υπηρετούν. Για παράδειγμα, με απόφαση της ΥΠΕ θα υπάρχει η δυνατότητα να αποστέλλεται ένας γιατρός που επί 20 χρόνια υπηρετεί σε ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο σε άλλο νοσοκομείο, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας. Κι αυτό θα μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο! επισημαίνει ο κ. Πλωμαρίτης.

Για υποβάθμιση του ΕΣΥ κάνει λόγο και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Νικολαΐδης. Όπως τονίζει, το νομοσχέδιο αυτό δεν θα προσφέρει τίποτα στους πολίτες. Αντίθετα, θα υποβαθμιστεί η περίθαλψη, καθώς στα περισσότερα νοσοκομεία, ειδικά στα επαρχιακά, οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τεράστιες.
Από την πλευρά του, το μέλος του δ.σ. του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Β' ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Παναγία ,Παναγιώτης Φραγγίδης καταγγέλλει την έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο, γεγονός που έχει μειώσει τον αριθμό πραγματοποίησης των εγχειρήσεων.
"Αυτή τη στιγμή, από τους δύο μόνιμους αναισθησιολόγους έχει μείνει μόνο ένας, διότι ο άλλος πήρε τη νόμιμη καλοκαιρινή του άδεια. Έτσι, τα χειρουργεία βγαίνουν με έναν αναισθησιολόγο, ενώ 'δανειζόμαστε' και τον αναισθησιολόγο που εργάζεται στον αξονικό στο ΙΚΑ Τούμπας. Όσο για τους δύο αναισθησιολόγους με σύμβαση έργου, αυτοί δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε εφημερίες", εξηγεί ο κ. Φραγγίδης.


ΠΡΕΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: