Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Τα άπλυτα του πενταγώνου στη φόρα

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το ανατρεπτικό σάϊτ Wikileaks με τη δημοσίευση αυτών που ο ιδρυτής του ονομάζει «φακέλους του πενταγώνου». 

Ο ιστότοπος έφερε στη δημοσιότητα 92.000 άκρως απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα που σχετίζονται με την αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στο Αφγανιστάν και τα δημοσίευσαν οι New York Times, The Guardian και το  Der Spiegel. Η συγκεκριμένη συντονισμένη κίνηση μεταξύ του Wikileaks και των έγκυρων εντύπων, αποδεικνύει την συνεχώς αυξανόμενη αξιοπιστία του μη κερδοσκοπικού διαδικτυακού σάϊτ που ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια....

Τα συγκεκριμένα έγγραφα θεωρούνται ως μια από τις μεγαλύτερες διαρροές της ιστορίας και παρέχουν έναν ιστορικό χάρτη «του τι συνέβη όλα αυτά τα χρόνια» σύμφωνα με τον ιδρυτή του ιστότοπου Julian Assange, ο οποίος καταφέρνει να ξεφεύγει από τη τσιμπίδα του νόμου από το 2007 οπότε και είχε αναρτήσει απόρρητο βίντεο που έδειχνε Αμερικανούς στρατιώτες να πυροβολούν εναντίον δημοσιογράφων. Όπως δήλωσε, περιμένει σφοδρές αντιδράσεις και κριτική, αλλά επιμένει πως οι πληροφορίες που αποκαλύπτει δεν πρόκειται να βλάψουν κανέναν, ενώ πολλά έγγραφα κρατήθηκαν στο συρτάρι ώστε να προστατευτούν προσωπικότητες. «Πιστεύουμε πως ο μόνος δρόμος για τη δικαιοσύνη είναι μέσω της διαφάνειας. Ο τελικός σκοπός είναι να βγουν στην επιφάνεια οι αδικίες, και να διορθωθούν», είπε σε συνέντευξή του.
Washington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια: