Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Mε άδεια της Άγκυρας πραγματοποιήθηκαν ελληνικές υποθαλάσσιες έρευνες το 2003

Την άδεια της Τουρκίας για πραγματοποίηση υποθαλάσσιας σεισμικής έρευνας σε περιοχή ανατολικότερα από αυτήν στην οποία κάνει έρευνες το τουρκικό σκάφος Piri Reis, είχε ζητήσει η Αθήνα το 2003 επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, πράγμα που επιβεβαίωσε η ελληνική αρχή που είχε πραγματοποιήσει την έρευνα.
 
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι «πριν από μερικά χρόνια και ελληνικό σκάφος έκανε παρόμοιες έρευνες, ζητώντας μάλιστα την άδεια των τουρκικών αρχών». Τα περί παλαιότερης ελληνικής σεισμικής έρευνας επιβεβαίωσε  ο διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΑ) Δημήτρης Σακελλαρίου, ο οποίος ανέφερε ότι η ελληνική έρευνα είχε γίνει το 2003 σε περιοχή που βρίσκεται ανατολικότερα από αυτήν στην οποία ....
πραγματοποιεί έρευνες το Piri Reis. Συγκεκριμένα η έρευνα είχε γίνει στην υποθαλάσσια οροσειρά «Αναξίμανδρος» που βρίσκεται μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου. Ο Σακελλαρίου είπε πως είχε ζητηθεί η άδεια των τουρκικών αρχών επειδή «η περιοχή βρισκόταν εντός της τουρκικής οικονομικής ζώνης» και ότι, κατά τις έρευνες, πάνω στο ελληνικό υπήρχε Τούρκος παρατηρητής. Οι σεισμικές έρευνες είχαν γίνει στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος με την επωνυμία «Αναξίμανδρος».
Στο ερώτημα για ποιο λόγο, σε αντίστοιχη περίπτωση ελληνικής έρευνας ζητήθηκε η άδεια της τουρκικής πλευράς, πράγμα που δεν κάνει η Αγκυρα, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως «η εικόνα αυτή δείχνει ποιος σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ποιος όχι».
strategyreport

Δεν υπάρχουν σχόλια: