Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011

Για πιθανή υποβάθμιση και της Ιταλίας προειδοποιεί ο Moody's

Ανησυχία εκφράζουν οι αναλυτές στην Ιταλία μετά την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Moody's για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

"Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, στην οποία η αναφορά και μόνο σε δυσκολίες και προβλήματα στην επαναχρηματοδότηση του χρέους, προσλαμβάνει διαστάσεις διεθνούς κρίσης", γράφει η εφημερίδα "La Republica".

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στην Νέα Υόρκη, Φεντερίκο Ραμπίνι,"για τους Αμερικανούς, σε ότι αφορά τηνΕλλάδα, σήμερα, και αύριο την Ιταλία, ισχύει η θεωρία της Lehman Brothers: αφήνεις να γίνει έστω και μια χρεοκοπία και όλο το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει να παρασυρθεί από το κράχ".....Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Ντανιέλ Ρουμπινί, που παραθέτει την άποψή του στην ίδια πάντα εφημερίδα, "οι αιτίες, στις οποίες έκανε αναφορά ο οίκος Moody's ( υψηλό χρέος, άκαμπτη αγορά εργασίας, περιορισμένη ανάπτυξη, αρνητική διεθνής οικονομική συγκυρία) είναι όλες αληθείς".

Ο Ρουμπινί εκτιμά, επίσης ότι, "οι επείγουσες δομικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν σε μια περίοδο, κατά την οποία, όμως, η ιταλική κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στα προσωπικά προβλήματα του ηγέτη της. Κατά συνέπεια, "η κυβέρνηση αυτή, δεν έχει την δύναμη και ούτε την ικανότητα για να προσδώσει, στις μεταρρυθμίσεις, την αναγκαία δύναμη και συνοχή ".

Σύμφωνα, δε, με την εφημερίδα "La Stampa", "μετά τις αρνητικές προβλέψεις για την ιταλική οικονομία που παρουσίασε ο οίκος Standard & Poor's πριν περίπου ένα μήνα, "η αναγγελία του Moody's κινδυνεύει να κοστίσει πολύ ακριβά στη χώρα.Ο πρώτος 'λογαριασμός' θα φτάσει ήδη τη Δευτέρα, επ' ευκαιρία της νέας διάθεσης κρατικών ομολόγων. Ας χτυπήσουμε, προληπτικά, ξύλο".

Η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου "Ιl Sole 24 Ore" γράφει, σήμερα, ότι η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι,"σκέφτεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες των υπουργείων και του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού, με επιπλέον περικοπές της τάξης των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διετία '13-'14 και με νέα περιστολή 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης".

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: