Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ξαφνική αναβολή της 5ης δόσης μέχρι να εγκρίνει η Βουλή τα νέα μέτρα

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απρόσμενα ανέβαλαν σήμερα την έγκριση της 5ης δόσης, μέχρι τον Ιούλιο, απαιτώντας πρώτα να ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα - μνημόνιο.

Αυτή την απόφαση πήραν στο Λουξεμβούργο οι Ευρωπαίοι μετά από έξι ώρες διαβουλεύσεων, γεγονός από αποκαλύπτει την αδυναμία τους να διαχειριστούν μία πιθανή καταστροφική χρεοκοπία από την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως χρειάζεται 12 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. και η απόφαση του Λουξεμβούργου προσθέτει επί πλέον πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.....

Πάντως χθες υπήρξε μάλιστα και νέα αμερικανική παρέμβαση προς τη Γερμανία.
Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να καθορίσουν στις αρχές Ιουλίου τις βασικές παραμέτρους «μιας νέας και σαφούς στρατηγικής χρηματοδότησης».
Εξάλλου, για πρώτη φορά ρητά σε ανακοινωθέν του, το Eurogroup αναφέρεται και στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του.
Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και τη φύση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία, καταλήγει το ανακοινωθέν των χωρών μελών της ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της ευρωζώνης επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να συναινέσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην εφαρμογή του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος, χθες, στη συνεδρίαση του Eurogroup, εξέφρασε την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. «Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους χάρη στις προσπάθειες του λαού και χάρη στη συνεργασία και τη στήριξη των εταίρων μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών.
Παράλληλα, σημειώθηκε και νέα παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα υπέρ της Αθήνας στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ο Λευκός Οίκος φοβάται ένα ντόμινο στην ευρωζώνη από πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας που θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην αμερικανική οικονομία.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου (G7) είχαν την Κυριακή το απόγευμα τηλεφωνική διάσκεψη σχετικά με την κρίση χρέους της Ελλάδας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
Στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο Αμερικανός υπουργός Τίμοθι Γκάιτνερ υπενθύμισε την θέση Ομπάμα, όπως διατυπώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με την Άγγελα Μέρκελ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος η κρίση χρέους να υποσκάψει τη διεθνή ανάπτυξη.
Το πλήρες κείμενο του ανακοινωθέντος του Eurogroup είναι το εξής:
«Οι ελληνικές αρχές αρχίζουν μια σημαντική και αναγκαία προσπάθεια προσαρμογής. Οι υπουργοί αναγνώρισαν την αισθητή πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές τον προηγούμενο χρόνο, κυρίως για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Οι υπουργοί έχουν επίσης επίγνωση των σοβαρών προκλήσεων, τις οποίες οι Έλληνες πολίτες
αντιμετωπίζουν αυτές τις δύσκολες εποχές.
Οι υπουργοί έλαβαν υπόψη την αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, την οποία προετοίμασαν η Επιτροπή και το ΔΝΤ. Η αξιολόγηση αυτή έδειξε ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται με αποφασιστικό τρόπο από την προσήλωση της Ελλάδας ν' ακολουθήσει τη συμφωνημένη οδό της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, τα σχέδια για την είσπραξη 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.
Οι υπουργοί εξέτασαν περαιτέρω την έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής η οποία απαιτεί την οριστικοποίηση του επικαιροποιημένου Μνημονίου, το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες, και που αντανακλά το αποτέλεσμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Αυτό, παράλληλα με την έγκριση βασικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις από την ελληνική Βουλή, θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων στις αρχές Ιουλίου.
Ωστόσο, με δεδομένες τις δύσκολες περιστάσεις σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση , είναι απίθανο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές στις αρχές του 2012. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση θα προέλθει από επίσημες και ιδιωτικές πηγές και καλωσόρισαν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα υπό τη μορφή άτυπης και εθελοντικής διακράτησης ομολόγων που λήγουν και την αποφυγή επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Υπό αυτούς τους όρους, οι υπουργοί αποφάσισαν να καθορίσουν στις αρχές Ιουλίου τις βασικές παραμέτρους μιας νέας και σαφούς στρατηγικής χρηματοδότησης.
Οι υπουργοί κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα καθοριστικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και τη φύση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία».
Στο μεταξύ σήμερα ο Πρωθυπουργός μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου στις 4.00 μ.μ., θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και στις 10.00 μ.μ., με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: