Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

Τα 3 σενάρια για την Ελλάδα από τους Financial Times

Τρία είναι τα πιθανά σενάρια για την τύχη της Ελλάδας, σύμφωνα με τους Financial Times.

"Ένα διεθνές παιχνίδι τόλμης εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της, όπου ένας εκ των δύο θα πρέπει να υποχωρήσει τις επόμενες ημέρες, προκειμένου η Ελλάδα να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε άτακτη χρεοκοπία που θα μπορούσε να σπείρει τον όλεθρο στην ευρωζώνη και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές".
Η εφημερίδα εστιάζει την προσοχή της στον Γιώργο Παπανδρέου, και αν μπορεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό αυτό το Σαββατοκύριακο (το άρθρο είναι πριν τον ανασχηματισμό). Πιστεύει ότι το γεγονός ότι τα μέλη του δικού του κόμματος τον εγκαταλείπουν, ενώ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές είναι ακόμα στους δρόμους, είναι σχεδόν εγγυημένο ότι δεν θα πετύχει....

Η αγωνία για το μέλλον της Ελλάδας κορυφώνεται καθώς πλησιάζει η μέρα της εκταμίευσης των 12 δισ. ευρώ, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να αποφύγει τη στάση πληρωμών τον επόμενο μήνα. Μέχρι τότε, η εφημερίδα Financial Times εκτιμά ότι θα δρομολογηθούν τρία πιθανά σενάρια, το καθένα με σταδιακές , τραγικές συνέπειες.
Το πρώτο σενάριο
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο ο Γιώργος Παπανδρέου, παρά το πολιτικό χάος, κερδίζει το σεβασμό από τους διεθνείς κύκλους και με την απόφασή του να ταρακουνήσει την κυβέρνησή του, κερδίζει την υποστήριξη που χρειάζεται.
Για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επικεφαλής τον κ. Παπανδρέου θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καλές σχέσεις με την Άνγκελα Μέρκελ. Αν ο κ. Παπανδρέου επιβιώσει από την ψηφοφορία εμπιστοσύνης και είναι σε θέση να ωθήσει τα νέα μέτρα λιτότητας από το Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του μήνα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να είναι σε θέση να ανασάνουν με ανακούφιση - τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο, όταν θα αναμένεται η επόμενη δόση της ελληνικής βοήθειας .
"Παρά τις δυσκολίες, υποθέτουμε ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να περάσει τα [μέτρα λιτότητας] και να λάβει την εκταμίευση, διότι η εναλλακτική λύση θα είναι πολύ χειρότερη για τον ελληνικό λαό", δήλωσε ανώτερος υπάλληλος που συμμετέχει στις ελληνικές διαπραγματεύσεις .
Τα 120 δισ ευρώ που αποτελούν το δεύτερο μνημόνιο προς την Ελλάδα, δίνουν στους Ευρωπαίους ηγέτες λίγο περισσότερο χρόνο για να σπάσει το αδιέξοδο μεταξύ της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων .Αν όμως ο κ. Παπανδρέου λάβει την έγκριση που χρειάζεται, οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει η συμβιβαστική λύση με την ΕΚΤ να αναβληθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν θα εκκρεμεί για την Ελλάδα η δόση των 8 δισ. ευρώ.
Όμως, ο Όλι Ρεν, κατέστησε σαφές την Πέμπτη ότι θέλει να έχει υπάρξει συμφωνία ως τις 11 Ιουλίου, ως την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Το δεύτερο σενάριο
Στο δεύτερο σενάριο ο Γιώργος Παπανδρέου αποτυγχάνει, αλλά η Ελλάδα σώζεται. Παρά την παραχώρηση του ΔΝΤ, τόσο από το διεθνές ταμείο όσο και από την ΕΕ, εξακολουθεί να υφίσταται πίεση στην Ελλάδα να εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας."Αναμένουμε ότι η ελληνική Βουλή θα εγκρίνει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε από το τέλος του Ιουνίου", δήλωσε ο κ. Ρεν. "Οι προσπάθειες για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, που θα σήμαινε καταστροφή για την Ελλάδα, είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων."
Οι Financial Times πιστεύουν ότι ενώ υπήρχε η ελπίδα ότι ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να πάρει διακομματική στήριξη για τα μέτρα, σήμερα υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει ούτε ισχνή πλειοψηφία που έχει θεωρητικά στο κοινοβούλιο."Αν αποτύχει, τα φώτα της δημοσιότητας θα στραφούν στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, για να αποφασίσουν αν θα καταβάλλουν τα 12 δισ. ευρώ, αποτρέποντας τη στάση πληρωμών - ακόμη και χωρίς την ανάληψη νέων δεσμεύσεων από την Ελλάδα.
Επίσης το ενδεχόμενο να χορηγηθεί ένα διμερές δάνειο γεφύρωσης στην Ελλάδα, έως ότου ο κ. Παπανδρέου σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού ή κερδίσει τις εκλογές, θα παραβίαζε μία από τις βασικές αρχές όλων των μορφών διασώσεων στην ευρωζώνη: χρήματα δεν μπορούν να καταβληθούν αν μια χώρα δεν πληρεί τις υποσχέσεις λιτότητας.
"Τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και η γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, για παράδειγμα, επέμειναν ότι περισσότερα χρήματα μπορούν να καταβληθούν, μόνο όταν η Ελλάδα μειώσει το έλλειμμά της και υλοποιήσει τους στόχους μείωσης του χρέους . Δεν υπάρχει κανένα σημάδι αλλαγής στη θέση αυτή".
Η Ελλάδα χρεοκοπεί είναι το τρίτο σενάριο που εξετάζει η εφημερίδα
"Αν το ελληνικό κοινοβούλιο αποτύχει να περάσει τα μέτρα λιτότητας, και το ΔΝΤ και η ΕΕ αποφασίσουν ότι δεν μπορούν να διανέμουν τα κεφάλαια, θα έρθει η καταστροφή:
Η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και γίνεται η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που θα χρεοκοπήσει σε 60 χρόνια.
Σύμφωνα με τον Gilles Moec, συν-επικεφαλής της ευρωπαϊκής οικονομικής έρευνας της Deutsche Bank, ο πρώτος μεγάλος λογαριασμός που καθίσταται ληξιπρόθεσμος είναι 2,4 δισ. ευρώ αποπληρωμής κρατικών ομολόγων στις 15 Ιουλίου. Οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν συνήθως μια περίοδο χάριτος πριν καταδικάσουν κάποιον σε πτώχευση.  Όποια και αν είναι η χρονική στιγμή, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι έχουν σκεφτεί ένα τέτοιο σενάριο, αλλά οι χρηματοοικονομικές αγορές τις τελευταίες ημέρες έχουν δώσει στους ηγέτες μια γεύση του τι θα μπορούσε να συμβεί. Το πιο ανησυχητικό στην ευρωζώνη είναι το ενδεχόμενο ντόμινου, ιδίως στην κυρίαρχη αγορά ομολόγων που παραμένει ευάλωτη και για τον τραπεζικό τομέα.
Στην αγορά ομολόγων, εξηγεί η εφημερίδα, ο πιο άμεσος φόβος είναι η Ισπανία, η μεγαλύτερη των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης "Αν το κόστος δανεισμού στην Ισπανία συνεχίσει να αυξάνεται, οποιαδήποτε πιθανή οικονομική ενίσχυση θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ικανότητα της ΕΕ να διαχειριστεί την κρίση. Ομοίως, οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί την ανεπάρκεια κεφαλαίων των τραπεζών.

Αναστασία Καζαντζάκη

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: