Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Η ΕΚΤ "αποσύρεται" και υποχρεώνει τις Κυβερνήσεις να αναλάβουν το χρέος

Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να αποσυρθεί από την στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών-μελών της ευρωζώνης και να επαναφέρει στην σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας σε κυβερνήσεις και τράπεζες.
 
Όπως αποκάλυψε το Σάββατο το «Κεφάλαιο», η διοίκηση της ΕΚΤ έχει επεξεργασθεί σχέδιο «απόσυρσης» το οποίο θα γνωστοποιήσει και επισήμως στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης πιθανώς και εντός της εβδομάδας πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης.
Το «μήνυμα» της ΕΚΤ προς τις κυβερνήσεις είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να «απορροφά» τους κινδύνους της δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών-μελών στον ισολογισμό της μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων και παροχής ρευστότητας σε τράπεζες που έχουν χάσει κάθε άλλη πηγή χρηματοδότησης. ....
Η «κίνηση» αυτή ενδέχεται να πάρει την μορφή επιστολής προς τις Κυβερνήσεις και ασφαλώς θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.  ...Θα επηρεάσει όμως και την συμπεριφορά των αγορών, καθώς μέσα σε ένα περίπου μήνα η πλειονότητα των χωρών της ευρωζώνης είναι υποχρεωμένες να απευθυνθούν στις αγορές για την αναχρηματοδότηση των ομολογιακών δανείων τους ύψους πολλών εκατοντάδων δισ. ευρώ.
Ήδη κάποιες έμμεσες προειδοποιήσεις έγιναν μέσω των διεθνών ΜΜΕ από στελέχη της ΕΚΤ τα τελευταία 24ωρα με δηλώσεις που προϊδεάζουν για την κατεύθυνση των προθέσεων της διοίκησης της ΕΚΤ.
Είναι άγνωστο ακόμα το πώς θα επηρεάσει η εξέλιξη αυτή οικονομίες που είναι ήδη στην «εντατική» όπως η ελληνική και η ιρλανδική, καθώς στις δύο χώρες αλλά και στην Πορτογαλία πέραν της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, η πλειονότητα των τραπεζών εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από αυτή για την χρηματοδότησή τους, η οποία γίνεται και πάλι κατά κύριο λόγο με την εγγύηση των κρατικών ομολόγων.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στους όρους χρηματοδότησης από το πακέτο στήριξης των 750 δισ. ευρώ, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αγορά κρατικών ομολόγων των απειλούμενων οικονομιών και μέσω αυτών για την χρηματοδότηση των τραπεζών.
Αξιοσημείωτη πάντως είναι η δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε ο οποίος χθες κάνοντας αναφορά στην περίπτωση της χρεοκοπίας της Lehman Brothers το 2008 υποστήριξε ότι οι συνέπειες από την πτώχευσή της είναι ενδεικτικές για το γιατί δεν μπορεί να αφεθεί καμία χώρα της ευρωζώνης να χρεοκοπήσει. Οι συνέπειες όπως είπε θα είναι καταστροφικές και ανυπολόγιστες...
 

capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: