Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Η Τουρκία αρνείται να συμβιβαστεί με την Γενοκτονία και "μαλώνει" τον Ομπάμα

Για "μεγάλη καταστροφή' μίλησε ο Μπαράκ Ομπάμα για την 24η Απιλίου, που θεωρείται ημέρα μνήμης "της γενοκτονίας των Αρμενίων" απο τους Τούρκους.

 
 Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε απογοήτευση στους Αρμένιους που περίμεναν απο το Αμερικανό πρόεδρο, να πραγματοποιήσει την προεκλογική του υπόσχεση για την αναγνώριση της "γενοκτονίας των Αρμενίων".

Ο Ομπάμα στην ανακοίνωση του τόνισε οτι "τις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, 1.5 εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν ή εκδιώχθηκαν. Το να βγει η αλήθεια, ξεκάθαρα και δίκαια είναι προς το συμφέρον όλων....Τιμούμε τα θύματα της μεγάλης καταστροφής και ευχόμαστε να μην συμβούν παρόμοια καταστροφικά γεγονότα".....

Οι Αρμένιοι της διασποράς δεν έμειναν ικανοποιημένοι. Μάλιστα η "Εθνική οργάνωση Αρμενιων της Αμερικής" (AΝCA) στην ανακοιίωση της τόνισε πως " ο πρόεδρος Ομπάμα πρόδωσε την υπόσχεση του για να καταδικάσει το έγκλημα που έχει συμβεί κατά της ανθρωπότητας.Ο πρόεδρος Ομπάμα έσκυψε το κεφάλι του στις απειλές της Τουρκίας, εναντιώθηκε στις προσπάθειες του Κογκρέσου για τις προσπάθειες της γενοκτονίας των Αρμενίων".

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε τη δήλωση Ομπάμα και χωρίς να αναφερθεί σε αυτά που έζησαν οι Αρμένιοι απο τους Τούρκους τόνισε " η δήλωση αυτή είναι μονόπλευρη και βλέπει την ιστορία απο μία οπτική γωνία. Θα θέλαμε οι πόνοι να μοιραστούν. Ελπίζαμε ο πρόεδρος των ΗΠΑ να μοιράζονταν και τον πόνο των Τούρκων!". 

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν δήλωσε οτι η χώρα του συνεχίζει τις προσπάθειες του για την αναγνώριση της γεονοκτονίας των Αρμενίων. 

Η 24η Απριλίου θεωρείται ημέρα μνήμης καθώς την ημερομηνία αυτή το 1915 συλλαμβάνονται στην Κωνσταντινούπολη και εκτελούνται 250 αρμένιοι διανοούμενοι. Στόχος της αποστολή ήταν οι Αρμένιοι να μείνουν χωρίς καθοδηγητές χωρίς πνευματική ηγεσία. 

Τους επόμενους μήνες στην Ανατολή στρατολογούνται, αφοπλίζονται και στη συνέχεια εκτελούνται πολλοί Αρμένιοι ηλικίας 16-62 ετών. Ανυπεράσπιστοι άμαχοι, γυναίκες, γέροι και παιδιά εκδιώκονται με τη βία από τα σπίτια τους και οδηγούνται μαζικά στις ερήμους της Συρίας. Στη διαδρομή δέχονται επιθέσεις των ειδικών δυνάμεων που είχαν ιδρυθεί ( Teşkilat-ι Μahsusa) απο την Οθωμανική Αυτοκρατορία. 1.5 εκατομμύριο Αρμένιοι της Ανατολής εκτοπίστηκαν και σκοτώθηκαν. Πολλοί ιστορικοί αλλά και κυβερνήσεις χωρών τονίζουν πως υπήρξε κρατική πολιιτκή για τον αφανισμό του Αρμενικου πληθυσμού γι΄'αυτο και μιλούν για γενοκτονία. Η Τουρκία αρνείται τους ισχυρισμούς για 300.000 νεκρούς και τονίζει οτι δεν υπήρχε συστηματικός στόχος της "γενοκτονίας" αλλά μιλά για "εκτοπισμό πληθυσμού( tehcir) λόγω εσωτερικών συγκρούσεων".



Ανάμεσα στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη "γενοκτονία των Αρμενίων είναι η Γαλλία, η Ρωσία, η Ιταλία και το Βέλγιο.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: