Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Να εγκαταλείψουν τη Συρία καλούν οι ΗΠΑ τους πολίτες τους

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Συρία και απομακρύνει στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στη Δαμασκό μαζί με τις οικογένειές τους, εν μέσω συνεχιζόμενων αναταραχών στις οποίες έχουν βρει το θάνατο δεκάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, η οποία επίσης συστήνει στους Αμερικανούς να αναβάλουν ενδεχόμενα σχέδια για μετάβασή τους στη Συρία, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε σε αυτό το μέτρο εξαιτίας της «αστάθειας και της ρευστότητας», που χαρακτηρίζει την πολιτική κατάσταση στη Συρία......

«Οι συριακές προσπάθειες για απόδοση της ευθύνης για την παρούσα αναταραχή σε έξωθεν επιρροή μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση των αρνητικών συναισθημάτων εις βάρος ξένων», αναφέρει η ταξιδιωτική προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Παράλληλα, ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν σε διεθνή πρακτορεία ότι η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, όπως το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων στελεχών του και η απαγόρευση επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.
Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας ακούγονται και σήμερα στην πόλη Ντεράα, μια ημέρα μετά την ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή χιλίων αντρών, τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων, σύμφωνα με ακτιβιστές.
«Συνεχίζουν να πυροβολούν εναντίον των κατοίκων», δήλωσε ο Αμπντάλα Αμπαζίντ, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι αρχές της Συρίας ανακοίνωσαν πως ο στρατός εισέβαλε στην Ντεράα μετά την «έκκληση των κατοίκων» για να εξουδετερώσει τις «εξτρεμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις». Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα στρατεύματα «επανέφεραν την ηρεμία».
Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τη βία στη Συρία. «Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η συριακή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τη χρήση βίας τώρα και να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που θα σέβονται τις δημοκρατικές προσδοκίες των πολιτών της Συρίας», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Εξάλλου η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεργάζεται με τους διεθνείς εταίρους της για την πιθανή λήψη περαιτέρω μέτρων κατά της Συρίας.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με εντατικούς ρυθμούς με τους διεθνείς εταίρους για να πείσουν τις συριακές αρχές να σταματήσουν τη βία και να σεβαστούν τα βασικά και παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και του συναθροίζεσθαι», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.
«Σε αυτό (το πλαίσιο) περιλαμβάνεται η συνεργασία με τους εταίρους μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στις συριακές αρχές ότι τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα προς τη Συρία, και με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην περιοχή για την πιθανή λήψη περαιτέρω μέτρων».πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: