Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ρουά ματ από τη Κύπρο

Προειδοποίηση προς όλες τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες εξέδωσε η Κυπριακή κυβέρνηση καθιστώντας σαφές ότι δεν θα πρέπει η συνεργαστούν με την Turkish Petroleum Corp. (TPAO), η οποία φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί συγκεκριμένες περιοχές στα ανοιχτά του κυπριακού κράτους.

Όπως μετέδωσε ένα από τα εγκυρότερα πετρελαϊκά πρακτορεία στον κόσμο, το περίφημο Oil & Gas Journal, η κυπριακή κυβέρνηση η TPAO φιλοδοξεί να παραχωρήσει άδειες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων σε 11 μπλοκ οικοπέδων στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς ωστόσο η Κύπρος να έχει εγκρίνει καμία άδεια ή να έχει παραχωρήσει δικαιώματα στην TPAO. Μάλιστα η Λευκωσία ονοματίζει και συγκεκριμένο οικόπεδο – μπλοκ (4321) για το οποίο υπογραμμίζεται ότι βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης της Κύπρου.

Στην προειδοποίηση της κυπριακής κυβέρνηση γίνεται σαφής αναφορά και στο ρόλο της Τουρκικής κυβέρνησης καθώς επισημαίνεται ότι η άδεια της TPAO πιθανόν να εγκρίθηκε από την Τουρκική κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό, τονίζει η Λευκωσία, δείχνει ότι η Άγκυρα περιφρονεί πλήρως τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.
Αντίθετα, η κυπριακή κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι έχει συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνές δίκαιο των Ηνωμένων Εθνών και έχει ήδη συμφωνήσει με τρεις γειτονικές της χώρες για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή, πλην βεβαίως της Τουρκίας. «Είναι απλά απαράδεκτο η Τουρκία να προσφέρει άδειες που προκαταβάλουν το αποτέλεσμα μελλοντικών διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια συμφωνία» τονίζει η κυπριακή κυβέρνηση που τονίζει ότι επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της και δηλώνει έτοιμη να λάβει κάθε απαραίτητη ενέργεια για να διαφυλάξει τα συμφέροντά της απέναντι σε «καταπατητές».
Η κυπριακή προειδοποίηση προς την πετρελαϊκή αγορά έρχεται λίγες μέρες αφότου η UBS χαρακτήρισε την Κύπρο ως μια πιθανή περιοχή για τη δημιουργία τερματικού υποδοχής LNG για το φυσικό αέριο στα ανοιχτά του Ισραήλ.
Σύμφωνα με ανάλυση της UBS θεωρείται πολύ πιθανόν οι εταίροι του Λεβιάθαν να αναζητήσουν πιθανότητα δημιουργίας εγκατάστασης LNG στην Κύπρο, με δεδομένο ότι το αέριο βρίσκεται ακριβώς στη μέση μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Καθώς το άλλο πεδίο Ταμάρ μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του Ισραήλ για το ορατό μέλλον. Σύμφωνα με τη UBS οι δύο άλλες εναλλακτικές ώστε το ισραηλινό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη ή την Ασία είναι η κατασκευή αγωγού μέσω Τουρκίας ή υποθαλάσσιος μέσω Ελλάδας ή με την κατασκευή μονάδας LNG στο Ισραήλ ή την Κύπρο. Με το τρέχον γεωπολιτικό κλίμα ο αγωγός μέσω Τουρκίας είναι λιγότερο πιθανός, ενώ ο αγωγός προς την Ελλάδα είναι πιθανόν δαπανηρός και τεχνικά δύσκολος.

Χάρη Φλουδόπουλους / capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: