Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Καταρρέει και η σαρκοφάγος του Τσερνόμπιλ

ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΕΛΥΦΟΣ

Επετειακή και υπό την πίεση των γεγονότων στην Φουκουσίμα η επιστροφή στο Τσερνόμπιλ εικοσιπέντε χρόνια μετά.

Περισσεύει για άλλη μια φορά η υποκρισία μεταξύ των ηγετών του κόσμου, που επί χρόνια είχαν ξεχάσει το Τσερνόμπιλ, επιτρέποντας μια ξέφρενη ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας και τώρα επιστρέφουν στο Κίεβο, οργανώνοντας συνέδρια. .....

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών συνεδρίου με θέμα την πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς. Μάλιστα έχουν αποφασίσει να συγκεντρώσουν και το ποσό των 740 εκ ευρώ για την ανέγερση ενός νέου προστατευτικού κελύφους από τσιμέντο γύρω από τα ερείπια του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ. Η ΕΕ έχει λάβει την απόφαση να καλύψει μέρος του ποσού αυτού, ύψους 110 εκ ευρώ.

Σύμφωνα με τα σχέδια, ο αντιδραστήρας θα σφραγιστεί για τα επόμενα εκατό χρόνια με μια θολωτή κατασκευή ύψους 105 μέτρων, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη το 2015, καθώς η παλαιότερη σαρκοφάγος από ατσάλι και τσιμέντο είχε κατασκευαστεί βιαστικά και ήδη ο δυτικός τοίχος άρχισε να καταρρέει.

Πρόκειται για κάτι που αποκαλύπτεται μόλις τώρα, καθώς και το γεγονός ότι οι ουκρανικές αρχές προσπάθησαν να σταθεροποιήσουν τον υπό κατάρρευση τοίχο με… δύο σκαλωσιές!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή του Τσερνόμπιλ είναι 300 φορές υψηλότερα από ό,τι στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: