Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Ταράζει» και πάλι τα νερά ο Ρουμπινί.........

Η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία, ανέφερε "ταράζοντας" για ακόμη μια φορά τα νερά ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

"Η Γαλλία, από ορισμένες ουσιώδεις πλευρές, δεν φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση από την περιφέρεια" της ευρωζώνης, είπε ο Ρουμπινί μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC......

"Δεν έχουν κάνει τίποτα από διαρθρωτικής πλευράς, το δημοσιονομικό έλλειμμα τους είναι αυξημένο, πολιτικά έχουν περιορισμένη δυνατότητα να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Απλώς σε σύγκριση με τους άλλους δεν έχουν φτάσει ακόμη στο ίδιο σημείο", σε σχέση με τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Στην ερώτηση για το νόμο περί αλλαγών στο συνταξιοδοτικό που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του μήνα, ο Ρουμπινί απάντησε σκιαγραφώντας μια ουδόλως ελκυστική εικόνα της πολιτικής κατάστασης στη Γαλλία. "Είναι η αρχή μιας πολιτικής λιτότητας που θα πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι τέλους. Για μια μικρή αλλαγή, όπως αυτή, βλέπουμε μια ισχυρή αντίσταση. Τι θα γίνει όταν θα δούμε ριζικές μεταρρυθμίσεις; Αυτό είναι ένα ερώτημα που τίθεται στην περίπτωση της Γαλλίας", είπε.

Ο πρόεδρος της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, "ανήλθε στην εξουσία λέγοντας: Θα κάνω πολλές μεταρρυθμίσεις. Δεν το έκανε. Σήμερα, είναι αποδυναμωμένος, μπορεί να χάσει τις εκλογές και κατά συνέπεια καθυστερεί τα σκληρά μέτρα", σχολίασε ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Ο Ρουμπινί τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους των ευρωπαϊκών χωρών. Εξήγησε ότι η διάσωση από την ευρωζώνη ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή την υπερχρέωση του ιδιωτικού τομέα, αλλά τη μεταφέρει από το ένα σημείο στο άλλο. "Κανείς δεν θα έρθει από τον Άρη ή από τη Σελήνη για να σώσει το ΔΝΤ ή την ευρωζώνη", προειδοποίησε.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: