Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

«Προληπτική» επίσκεψη του ΔΝΤ στην Ιρλανδία

Το ευρώ ζει την δεύτερη δοκιμή του σε διάστημα λιγότερο από έξι μηνών. Μετά το φιάσκο του περασμένου Μαΐου, από τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, η ζώνη του ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δεύτερη καταιγίδα, αυτήν την φορά προερχόμενη από την Ιρλανδία.

Οι 16 υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, στη ειδική συνεδρίαση του Εurogroup που έγινε χθες στο βράδυ στις Βρυξέλες με σκοπό να πεισθούν οι ιρλανδικές αρχές να ζητήσουν την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτως ώστε να βοηθηθούν οι τράπεζές της και να ηρεμίσουν οι αγορές. Η σοβαρότητα της κατάστασης έχει σαφώς εκφραστεί από τον Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο οποίος είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίση επιβίωσης της ζώνης του ευρώ»......

Για να ηρεμίσουν τα πνεύματα τόσο ο Ρομπέι όσο και ο Όλι Ρεν, ο επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, δήλωσαν στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να χορηγήσει οποιαδήποτε βοήθεια στην περίπτωση που της ζητηθεί από την Ιρλανδία. Και ανακοίνωσαν την αποστολή μιας ομάδας τεχνοκρατών στην Ιρλανδία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την οριστικοποίηση των όρων της ενδεχόμενης ενίσχυσης του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα. " Είναι μια αποστολή που θα πραγματοποιήσει συζητήσεις τεχνικού τύπου, που θα εστιαστούν στον τραπεζικό τομέα και είτε θα προετοιμάσει είτε θα ενισχύσει τις προετοιμασίες για ένα ουσιαστικό πρόγραμμα, σε περίπτωση που ένα τέτοιο πρόγραμμα έχει ζητηθεί και θεωρηθεί αναγκαίο", πρόσθεσε ο Ρεν.
Από την πλευρά τους οι Ιρλανδοί αρνούνται ότι χρειάζεται να δεχθούν βοήθεια υπό την μορφή κάποιου πακέτου στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, που θα συνοδεύεται από την υπογραφή κάποιου Μνημονίου όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Φοβούνται ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα αναγκαστούν να αλλάξουν το οικονομικό τους μοντέλο που στηρίζεται σε χαμηλούς φόρους και να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας και μέτρων στα πλαίσια της Γερμανικής γραμμής, γεγονός που θα οδηγήσει την οικονομία τους σε περαιτέρω ύφεση. Έτσι βασική επιδίωξη της Ιρλανδίας είναι να εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειάζεται για το τραπεζικό της σύστημα με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που προβλέπεται βάση του Μηχανισμού Στήριξης.
" Βρισκόμαστε σε πολλή καλύτερη θέση από άλλες χώρες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα βοηθείας του ΔΝΤ", δήλωσε ο Ντικ Ρος, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: