Η Τουρκική Κυβέρνηση δεν έστειλε , τουλάχιστον μέχρι τώρα, το ωκεανογραφικό πλοίο «ΤΣΕΣΜΕ» για έρευνες στο Β.Α. Αιγαίο, όπως είχε ειδοποιήσει από την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά προχώρησε σε μια ακόμη αμφιβόλου νομιμότητας ενέργεια.
Προκήρυξε ανοιχτό Διεθνή Διαγωνισμό , για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε έκταση 1.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Μεσόγειο.
Στο φύλο της τουρκικής εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αναφέρεται ότι, μέχρι τις 10 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι προτάσεις για τη διενέργεια «τρισδιάστατων απεικονίσεων του υπεδάφους».....
Το περίεργο είναι ότι στην προκήρυξη δεν διευκρινίζεται , ποια θα είναι τα ακριβή σημεία των υποθαλάσσιων ερευνών.
Η ανακοίνωση της Τουρκικής Κυβέρνηση, εκτιμάται ότι, αποτελεί απάντηση στην πρόσφατη ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για επενδύσεις που θα αφορούν την αξιοποίηση πιθανών πετρελαϊκών κοιτασμάτων σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το θέμα όμως δεν είναι μόνο τεχνοκρατικό- οικονομικό, αλλά εξελίσσεται σε διπλωματικό-πολιτικό, αφού περιλαμβάνει και τη δυνατότητα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η τουρκική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, σχετίζεται σαφώς με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.
Αλλά η υφαλοκρηπίδα ως γεωλογικός- νομικός όρος, έχει πλέον ξεπεραστεί , από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Η ΑΟΖ ως ευρύτερη έννοια, περιλαμβάνει την υφαλοκρηπίδα.
Η υφαλοκρηπίδα εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων και είναι τα δικαιώματα μιας χώρας για την εκμετάλλευση του βυθού. Η ΑΟΖ αφορά τα δικαιώματα μια χώρας και στον βυθό και στην επιφάνεια της Θάλασσας.
Το Διεθνές Δίκαιο είναι σαφώς υπέρ των Ελληνικών θέσεων. Η ΑΟΖ είναι το μεγάλο διπλωματικό όπλο της Ελλάδας, αφού αναγνωρίζει ότι όλα τα νησιά (δηλαδή και Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και το Καστελόριζο) διαθέτουν ΑΟΖ , άρα και υφαλοκρηπίδα.
Για αυτό ακριβώς η Τουρκίας, δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και εμμένει στην άποψή της, ότι τα νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, άρα αυτή θα πρέπει να προσδιοριστεί με την αρχή της μέσης γραμμής από τις ηπειρωτικές ακτές των δύο χωρών, δηλαδή στη μέση του Αιγαίου.
Η άποψη αυτή συνιστά και τον πυρήνα της τουρκικής πολιτικής, που στοχεύει στη διχοτόμηση και τη συγκυριαρχία του Αιγαίου.Του Χρήστου Καπούτση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου