Ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση βάζει το νέο ασφαλιστικό, που μετατρέπει τις βασικές συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα και τις επικουρικές σε… αέρα....
....αφού πλέον καθίσταται αμφίβολο εάν και ποια ταμεία θα μπορούν από το 2011 να χορηγούν επικουρική σύνταξη σε περίπου 730.000 δικαιούχους. Αλλά και στην περίπτωση των ταμείων που θα είναι σε θέση να καταβάλλουν επικουρικές συντάξεις, αυτές θα είναι τραγικά μικρές σε σχέση με τις σημερινές. Oπως επισημαίνεται από πολλές πλευρές, η κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα της επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης, που θα λειτουργήσει βοηθητικά σε όλους όσοι επιθυμούν να κατοχυρώσουν μεγαλύτερη σύνταξη. Η μεγάλη «σφαγή» στις επικουρικές συντάξεις όλων των εργαζομένων θα γίνει πολύ γρήγορα μέσα στο 2011, οπότε .....
και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα πρέπει να εκπονήσει υποχρεωτικά αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας των Επικουρικών Φορέων, Τομέων και Αυτοτελών Κλάδων. Ολα τα επικουρικά ταμεία θα πρέπει να στείλουν μέχρι τέλος Αυγούστου στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή τα απαραίτητα στοιχεία για την εκπόνηση των αναλογιστικών μελετών. Τα Διοικητικά Συμβούλια των φορέων, εντός δύο μηνών από τη διαβίβαση της μελέτης, θα καθορίζουν το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, σύμφωνα με τις προτάσεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Η απόφαση αυτή εγκρίνεται από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αν δεν αποσταλούν εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία που θα ζητηθούν τα απαραίτητα για την εκπόνηση της αναλογιστικής μελέτης στοιχεία ή δεν καθοριστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης, τα νέα ποσοστά καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Για τους ασφαλισμένους μετά το 1993 έτσι και αλλιώς προβλέπεται επικουρική στο 20%.
Από την 1η.1.2011 το κράτος δεν καλύπτει κανένα τρέχον ή και μελλοντικό έλλειμμα των Επικουρικών Ταμείων, Κλάδων και των Επαγγελματικών Ταμείων, για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Όποτε προκύπτει έλλειμμα ή προβλέπεται έλλειμμα, οι συντάξεις προσαρμόζονται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ισορροπία μεταξύ των παροχών και των εισφορών. Σύμφωνα με παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης, είναι μετρημένα στα δάχτυλα τα επικουρικά που μπορούν να σταθούν και να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους. Αυτά είναι το Επικουρικό Ταμείο των Ασφαλιστικών Εταιρειών το ΤΕΑΔΥ, το επικουρικό των δημοσίων υπαλλήλων που, σε αντίθεση με το Ταμείο Πρόνοιας, έχει οικονομική ευρωστία, αλλά και τα επικουρικά ταμεία που λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Στον αντίποδα, όλα τα υπόλοιπα αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα, που θα καταγραφούν από την αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας που θα εκπονηθεί και θα αποδειχθεί ότι στηρίζονται σε ξύλινα πόδια. Μια τέτοια περίπτωση είναι το ΕΤΕΑΜ, το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ, που έχει τεράστιο έλλειμμα, χωρίς να ευθύνεται αυτό αλλά το ΙΚΑ που προχωρούσε σε εσωτερικό δανεισμό προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Τα επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης
Από την άλλη πλευρά, συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι δεν είναι εποχές σήμερα που ευνοούν τη στροφή στην επαγγελματική ασφάλιση. «Σε μια περίοδο που περιορίζονται τα έσοδα των εργαζομένων, ποιος θα μπορεί να καταβάλλει εισφορές και σε επαγγελματικό ταμείο;» αναρωτιούνται. Tα επαγγελματικά ταμεία είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύονται προαιρετικά μεταξύ τουλάχιστον 100 εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων ή αγροτών και έχουν χαρακτήρα ανταποδοτικό. Εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας και ελέγχονται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και ορκωτούς ελεγκτές. Στην ουσία, σκοπός τους είναι να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν τη συνταξιοδοτική κατάσταση των εργαζομένων, που με τις σημερινές συνθήκες που καταγράφονται στα κοινωνικοασφαλιστικά συστήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η υπαγωγή στην ασφάλιση των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης είναι προαιρετική. Κάθε εργαζόμενος στην επιχείρηση ή τον κλάδο ή τους κλάδους που λειτουργεί ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης έχει δικαίωμα να ασφαλίζεται σε ταμείο που λειτουργεί στον επαγγελματικό του χώρο, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή του σε συνδικαλιστική οργάνωση. Κάθε αυτοτελώς απασχολούμενος, κάθε ελεύθερος επαγγελματίας και κάθε αγρότης έχει δικαίωμα να ασφαλίζεται σε ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης που λειτουργεί στον επαγγελματικό του χώρο, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή του σε επαγγελματική οργάνωση. Τα καταστατικά των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης δεν επιτρέπεται να αποκλείουν την ασφάλιση των προσώπων που έχουν δικαίωμα να υπαχθούν σ’ αυτά ή να θέτουν προϋποθέσεις που εισάγουν διακρίσεις μεταξύ των προσώπων που έχουν δικαίωμα υπαγωγής. Ο ασφαλισμένος έχει δικαίωμα να επιλέξει σε ποια ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης θα υπαχθεί, στην περίπτωση που έχει δικαίωμα υπαγωγής σε περισσότερα ταμεία.
ΣΙΣΣΥ ΣΤΑΥΡOΠΙΕΡΡΑΚΟΥ
Μάχες με νεκρούς μεταξύ Μουσουλμάνων και Ινδουιστών...
Πριν από 13 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου