Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Τουρισμός :Αγωνία για το καλοκαίρι μετά την πτώση του Μαΐου

Ποια είναι η πρώτη εικόνα για την πορεία του τουρισμού
Το στοίχημα της δεκαετίας καλούνται να κερδίσουν οι επαγγελματίες του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι, προς όφελος όχι μόνο των ίδιων, αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι απαισιόδοξες, όμως η αύξηση συγκεκριμένων δεικτών, όπως αυτός του ποιοτικού τουρισμού, αφήνουν κάποιες χαραμάδες αισιοδοξίας.
Ιδιαίτερα σημαντικοί θεωρούνται οι επόμενοι τέσσερις μήνες, αφού θα καθορίσουν την πορεία του τουρισμού για τη φετινή χρονιά.....
Ωστόσο, οι ανησυχίες που εκφράζονται από τους επαγγελματίες του κλάδου είναι ότι η τουριστική κίνηση θα συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με πέρσι. Οι ίδιοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι «όλα θα εξαρτηθούν από την καλή ψυχολογία, τις προσιτές τιμές και τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο αριθμός των τουριστών αναμένεται να προσεγγίσει τα περσινά επίπεδα (περίπου 13 εκατομμύρια επισκέπτες το 2009), ωστόσο, το τουριστικό εισόδημα αναμένεται να είναι αρκετά μειωμένο σε σύγκριση με τα περσινά 11 δις ευρώ.

Μεγάλη πτώση το Μάιο

Πτωτική πορεία κατέγραψε ο Μάιος σε σύγκριση με πέρσι, όπως υποστηρίζουν επαγγελματίες του κλάδου. Μιλώντας στα «Επίκαιρα», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης απέδωσε τη μείωση κατεξοχήν στην άσχημη εικόνα που έχει σχηματιστεί στο εξωτερικό για την Ελλάδα από τις συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις. «Η πτώση στην τουριστική κίνηση είχε ως αποτέλεσμα και σοβαρή πτώση στις τιμές από 10% έως 20% σε σχέση με πέρσι», αναφέρει. Οι επιχειρηματίες του κλάδου επιδιώκουν να προσελκύσουν πελάτες, προσφέροντας προσιτά πακέτα διαμονής. «Αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προσφέρουν καλύτερες τιμές, κάνοντας προσφορές, καλύπτοντας όλα τα γεύματα, όπως και μία νύχτα επιπλέον σε συγκεκριμένο αριθμό ημερών διαμονής ή τα παιδιά δωρεάν», επισημαίνει ο κ. Ανδρεάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρόδος είναι από τα νησιά που δεν κατέγραψε σημαντική πτώση, καθώς «το Μάιο είχε αρκετούς τουρίστες από το Ισραήλ». Η Κρήτη, η Χαλκιδική, η Κως, η Κέρκυρα και η Ιθάκη είναι τα χαρακτηριστικά παραδείγματα, η πληρότητα των οποίων ήταν πτωτική για τον περασμένο μήνα. Ο ίδιος, πάντως, εκφράζει την αισιοδοξία του για τους προσεχείς μήνες, αφού υφίσταται ο αστάθμητος παράγοντας των κρατήσεων που ενδέχεται να γίνουν την τελευταία στιγμή. Επιπλέον, θεωρεί ότι οι καλές τιμές των ξενοδοχείων αναμένεται να προσελκύσουν τουρίστες, ως αντίβαρο στις τιμές των ξενοδοχείων στην Αίγυπτο και την Τουρκία, που αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για τους καλοκαιρινούς μήνες. «Έρχονται λιγότερες ημέρες και ξοδεύουν λιγότερα χρήματα», λέει ο κ. Ανδρεάδης για τους παραδοσιακούς τουρίστες, όπως οι Γερμανοί, οι Άγγλοι, οι Γάλοι, οι Ιταλοί, οι Σκανδιναβοί και οι Βαλκάνιοι.
«Η άνοιξη έσπασε όλα τα αρνητικά ρεκόρ σε επίπεδο αφίξεων, διανυκτερεύσεων και εισοδήματος. Ήρθε νωρίς το Πάσχα και δεν βοηθηθήκαμε αρκετά, ενώ ο συνεδριακός και ο εταιρικός τουρισμός παρουσιάζουν κάμψη», σημειώνει ο κ. Γιάννης Ευαγγέλου, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ). Όπως αναφέρει, στην Τουρκία αντιμετωπίζουν πρόβλημα overbooking (πλεόνασμα κρατήσεων), την ώρα που εμείς βρισκόμαστε στον αντίποδα, «ψάχνοντας» τους ξένους επισκέπτες. Το μόνο θετικό, συμφωνούν οι τουριστικοί παράγοντες, είναι ότι η εισροή ποιοτικών τουριστών, όπως οι Ρώσοι, σημειώνει σχετική αύξηση συγκριτικά με πέρσι (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα έξοδα του κάθε Ρώσου αναλογούν σε 1.300 ευρώ ανά ταξίδι), ενώ οι Αμερικανοί αναμένεται να κινηθούν στα περσινά επίπεδα (1.184 ευρώ για κάθε Αμερικανό).
Την ίδια αισιοδοξία για τις αυξητικές τάσεις του ποιοτικού τουρισμού εκφράζει και ο κ. Γ. Τσακίρης, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας. «Φέτος περιμένουμε αύξηση στους Ρώσους γύρω στο 10%-20%, ενώ αύξηση γύρω στο 7% παρατηρείται φέτος στους Γάλλους εκδρομείς. Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα με τους Γερμανούς και τους Άγγλους», λέει ο κ. Τσακίρης στα «Επίκαιρα».
Τον πρώτο μήνα της θερινής σεζόν, στις Κυκλάδες, θετικά κινήθηκαν η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, ενώ τα Δωδεκάνησα βρίσκονται σε καλύτερη θέση από την Κρήτη. Σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις για το πού θα κυμανθεί ο συνολικός τζίρος του κλάδου, ο κ. Ευαγγέλου εκτιμά ότι θα πέσει κατά 1,5-2 δις από πέρσι.
Την ώρα που η «παραδοσιακή» τουριστική δύναμη του Ιονίου, η Κέρκυρα, αλλά και η ταχύτατα αναπτυσσόμενη τουριστικά μέχρι πέρσι Ζάκυνθος αντιμετωπίζουν κάμψη, Κεφαλονιά και Ιθάκη κινούνται ανοδικά σε ό,τι αφορά στην τουριστική κίνηση του περασμένου μήνα.
Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Γαλιατσάτο, πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων των νησιών, η κίνηση σε Κεφαλονιά και Ιθάκη σημείωσε άνοδο κατά 1.000 άτομα το Μάιο, σε σχέση με πέρσι. «Το Μάιο του 2009 πραγματοποιήθηκαν 254 πτήσεις και ήρθαν 21.303 τουρίστες, ενώ φέτος 264 πτήσεις και ήρθαν 22.308 τουρίστες», λέει στα «Επίκαιρα».

Θύμα της κρίσης και η Κρήτη

Οι μειώσεις στις κρατήσεις, αλλά και οι ακυρώσεις έχουν «αγγίξει» την Κρήτη, όπως μας πληροφορεί ο κ. Μιχάλης Βλατάκης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης. «Η άφιξη Γερμανών και Άγγλων στο νησί παρουσιάζει μεγάλη μείωση. Η τουριστική κίνηση έχει πέσει στο 50% σε σχέση με πέρσι στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, εκτός λίγων εξαιρέσεων, ενώ σε αυτά των 3 αστέρων η πτώση κυμαίνεται στο 30%», λέει χαρακτηριστικά και με δεδομένο ότι οι τιμές έχουν πέσει από 30% έως 40% σε σχέση με πέρσι. Αύξηση παρατηρείται στο νησί από Ρώσους, Πολωνούς και Γάλλους, ωστόσο, μείωση καταγράφεται κατεξοχήν από τους Ανατολικοευρωπαίους. «Η διαμονή από τις 14 ημέρες έχει φτάσει τις 8», σχολιάζει σχετικά. Από την πλευρά του, ο κ. Σπύρος Γκίνης, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων Αερομεταφορών, σημειώνει στα «Επίκαιρα» ότι η Τουρκία έχει καλύτερη τουριστική καμπάνια από την Ελλάδα. Ο ίδιος θεωρεί ότι στη γειτονική χώρα ο αριθμός των τουριστών αναμένεται φέτος να ξεπεράσει τα 30.000.000, δεδομένου ότι πέρσι την επισκέφθηκαν 27.200.000. Αναφερόμενος στους Ρώσους που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από το μέσο Ευρωπαίο, τονίζει ότι «περίπου 3.000.000 Ρώσοι προτίμησαν την Τουρκία, όταν στην Ελλάδα ήρθαν μερικές χιλιάδες».

«Η χωριάτικη σαλάτα σβήνει…»

Μείωση καταγράφεται, επίσης, στις ταβέρνες και στα εστιατόρια των νησιών από το μειωμένο τουριστικό εισόδημα. «Σβήνει η σαλάτα και γίνεται κυρίως πιάτο, καθώς επίσης και τα ορεκτικά», αναφέρει στα «Επίκαιρα» ο κ. Ιωάννης Κουζούπης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Ο ίδιος τονίζει ότι οι Κυκλάδες έχουν σημειώσει μείωση έως και 20% σε σχέση με πέρσι, παρόλο που το 80% των τιμών δεν έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια αισθητά, καταλήγοντας ότι αρκετά μαγαζιά έχουν βάλει «λουκέτο» από τα έξοδα, ενώ άλλα δεν έχουν ανοίξει ακόμα. Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Σαρρή, πρώην πρόεδρο και νυν μέλος του σωματείου εστιατόρων Δωδεκανήσων, μείωση έως 15% καταγράφεται στο τουριστικό εισόδημα στα νησιά του νησιωτικού συμπλέγματος. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «το 2007 το κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν 22,5 ευρώ, το 2008 ήταν στα 18 ευρώ, το 2009 στα 15,20 ευρώ, ενώ φέτος έχει φτάσει στα 14,47 ευρώ» και με δεδομένο ότι υπάρχουν έξοδα και ότι ο ΦΠΑ απορροφήθηκε. Επίσης, ο ίδιος επισημαίνει ότι ο μονόδρομος για το κάθε νησί είναι ότι πρέπει να αναπτύξει το θέμα του για να προσελκύσει τουρίστες (θεματικός, συνεδριακός, θαλάσσιος και χειμερινός τουρισμός), ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι «από τα 720 καταστήματα που λειτουργούσαν αρχικά, αν μείνουν 400 θα είναι ευχής έργον».
ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΓΓΕΛΑΚΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: