Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

«Τσεσμέ», ή «χεσμέ» ; ....... το αφήνω στην κρίση σας !

 Δηλώσεις


κ. Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Τι γίνεται με το «Τσεσμέ», που βρίσκεται, τι κάνουμε;.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Το πλοίο «Τσεσμέ» βρίσκεται εκτός περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Προχθές το απόγευμα το πλοίο «Τσεσμέ», ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανήρτησε σήματα τα οποία δήλωναν ότι πραγματοποιεί εργασίες........

Από ελληνικής πλευράς πραγματοποιήθηκε άμεσα διάβημα σε επίπεδο Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα και Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών. Η τουρκική πλευρά απάντησε ότι δεν πραγματοποιούνται σεισμογραφικές έρευνες, αλλά υδατογραφικές και ότι δε γίνονται σταθερές ποντίσεις.

Αυτό όμως που πρέπει να συγκρατήσουμε και είναι το ουσιαστικό θέμα, είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Ο πλους και οι δραστηριότητες του «Τσεσμέ» παρακολουθούνταν απ’ την πρώτη στιγμή, με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ανεξάρτητα απ’ τους τουρκικούς ισχυρισμούς και τις ενδείξεις ότι δεν πραγματοποιούνται σεισμογραφικές έρευνες, η Τουρκία όφειλε να έχει ενημερώσει την ελληνική πλευρά, προκειμένου ως παράκτιο κράτος να εκτιμήσει εάν επηρεάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα και συνεπώς εάν απαιτείται ελληνική συναίνεση σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Είναι επιλογή μας να εργαζόμαστε για τη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία. Επενδύουμε σε ένα μέλλον συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού που θα ξεπερνάει τα στερεότυπα που μας θέλουν εχθρούς.

Βασικό συστατικό και προϋπόθεση για την προσέγγιση των δύο χωρών και την ομαλοποίηση των σχέσεών τους, είναι η εμπιστοσύνη. Με ενέργειες όπως αυτή η Τουρκία σπαταλά το απόθεμα εμπιστοσύνης που υπάρχει. Η επιλογή της κλιμάκωσης και της όξυνσης είναι μια εύκολη επιλογή. Δεν είναι ο δρόμος που θέλουμε να ακολουθήσουμε, αλλά τον γνωρίζουμε καλά.

Εάν η Τουρκία επιθυμεί βελτίωση στις σχέσεις της με την Ελλάδα, εάν πραγματικά επιθυμεί μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της, όπως με κάθε ευκαιρία δηλώνει η ηγεσία της, τότε θα πρέπει να το αποδείξει με πράξεις. Δεν πρέπει όμως κανείς να αμφιβάλλει για τη δική μας αποφασιστικότητα να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

κ. Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρινιστική επ’ αυτού. Πώς μπορούμε εμείς να βεβαιώσουμε ότι αυτό που μας λέει η τουρκική πλευρά είναι και το αυτό, δηλαδή ότι πραγματοποιούνται μόνο υδατογραφικές έρευνες; Πώς γίνεται να έχουμε διαβεβαίωση και απ’ τη δική μας πλευρά; Διότι το πλοίο το οποίο παρακολουθεί είναι σε απόσταση, οπότε δεν μπορεί.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Γι’ αυτό ακριβώς είπαμε ότι όφειλε η τουρκική πλευρά να έχει ενημερώσει την Ελλάδα ως παράκτιο κράτος για τις δραστηριότητες που προτίθεται να κάνει. Από εκεί και πέρα, όπως σας είπα, υπήρξε παρακολούθηση της δραστηριότητας του πλοίου αυτού από την πρώτη στιγμή. Οπότε υπήρχε και φυσική εικόνα και πραγματική εικόνα για τις δραστηριότητες που ασκούσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: