Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Stiglitz: "Το πείραμα αποτυγχάνει"


Το «κύμα λιτότητας» που διαπερνά τη Γηραιά Ήπειρο ενδέχεται να προκαλέσει και νέο κύμα ύφεσης, προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Joseph Stiglitz, εκτιμώντας μάλιστα ότι διακυβεύεται το μέλλον του ευρώ.

Σε αποσπάσματα της αναθεωρημένης έκδοσης του βιβλίου του «Ελεύθερη Πτώση» (Freefall) που δημοσιεύονται από τη «Sunday Telegraph», ο νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά ότι η Ισπανία ενδέχεται να είναι ο επόμενος στόχος των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.
«Η ανησυχία είναι πως υπάρχει ένα κύμα λιτότητας που διέπει την Ευρώπη και το οποίο αγγίζει ακόμη και τα παράλια των ΗΠΑ», υποστηρίζει και συμπληρώνει: «Καθώς τόσο πολλές χώρες μειώνουν τις δαπάνες πρόωρα, η διεθνής συνολική ζήτηση θα είναι χαμηλότερη και η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, οδηγώντας ίσως και σε διπλή ύφεση».....

«Οι ΗΠΑ μπορεί να προκάλεσαν την παγκόσμια ύφεση, αλλά η Ευρώπη τώρα απαντά με το ίδιο νόμισμα», καταλήγει.
Στα αποσπάσματα του βιβλίου του που δημοσιεύονται, χαρακτηρίζει το ευρώ «πείραμα το οποίο ενδεχομένως τώρα να αποτυγχάνει» και προειδοποιεί πως χωρίς «σημαντική θεσμική αναδιάρθρωση» ενδεχομένως να είναι προτιμότερο για τα μέλη της ευρωζώνης να εγκαταλείψουν την ΟΝΕ.
«Είναι ίσως προτιμότερο να παραδεχτεί κανείς την αποτυχία του και να προχωρήσει, από το να πληρώνει υψηλό τίμημα ανεργίας και ανθρώπινου πόνου», καταλήγει ο κ. Stiglitz.

politis-gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: