Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Μνημόνιο 2, το καλό

Μέχρι το 2013, το Μνημόνιο αποτελεί θεσμική και νομική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας, και δεν μπορεί να καταργηθεί.

Το σημερινό Μνημόνιο αποτελείται απο δύο μέρη. Τις διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες δεν θέλει σχεδόν κανένας, (και που οι πολιτικοί μας υποστηρίζουν έξω αλλά όχι μέσα), και την εκταμίευση ενός δανείου 110 δις για 3 χρόνια (το οποίο όλοι περιμένουν αλλά κάνουν πως δεν θέλουν), για να πληρωθεί ο κόσμος στο τέλος του μήνα. Το μίγμα της πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα (υφεσιακής κατα γενική ομολογία), και το οποίο έχει στεγνώσει την αγορά, ειναι πασοκικής προέλευσης και δεν περιέχεται στο Μνημόνιο. Επομένως τσακωνόμαστε περί οικονομικής πολιτικής και όχι περί Μνημονίου.....
Μετά το 2013, είμαστε θεωρητικά ελεύθεροι να κάνουμε ο,τι γουστάρουμε. Μόνον που τότε, όπως φαίνονται τα πράγματα, θα πέσουμε σε νέο ύφαλο, το Μνημόνιο 2, που τώρα ψήνεται στις Βρυξέλλες. Το σημερινό (πιλοτικό) ελληνικό Μνημόνιο άρεσε τόσο πολύ στη Γερμανία, που τώρα θα το θεσμοποιήσει για όλα τα ξεσαλωμένα piggies με συνοπτικές διαδικασίες. Η νέα δέσμη κανόνων της ΕΕ (που θα καταλήξουν σε νέα συνθήκη κορυφής), θα είναι ενα μόνιμο και καταπελτικό Μνημόνιο, που θα φοριέται απ' ευθείας απο τις Βρυξέλλες, θεσμικά, χωρίς τη συμμετοχή των αναξιοπαθούντων.

Το νέο κεμπάρικο Μνημόνιο θα είναι κάτι σαν το αυτόματο διαζύγιο. Εχεις κύριε χρέος πάνω απο 60% του ΑΕΠ σου; Τσάκο ένα αυτόματο Μνημόνιο. Εχεις έλλειμμα πάνω απο 3% του ΑΕΠ; Κακώς. Τσάκο ένα βελτιωμένο Μνημόνιο. Δεν θα χρειάζεται έτσι να τσακώνεται ο Γιωργάκης με τον Αντωνάκη σε εθνικές ψηφοφορίες υπέρ ή κατά. Θα γλυτώσουμε και μείς το νταβαντούρι με τα τηλεπαράθυρα.

Ενα ακόμα αβαντάζ του νέου γερμανικού Μνημονίου θα είναι πως θα μπορείς να χρεωκοπείς πλέον άνετα και "ελεγχόμενα". Πάλι, για να μην τσακώνονται οι ιθαγενείς, αυτό θα γίνεται με μια απλή ανακοίνωση απο τις Βρυξέλλες. Δεν μπορείς κύριε να πληρώσεις; Κακώς. Τσάκο μία "ελεγχόμενη". Ο λαός θα το μαθαίνει απο τις ειδήσεις.

Εχετε δεί ποτέ σας "ελεγχόμενη πτώχευση"; Μεγάλο ζοριλίκι. Πρώτα μπαίνουν μέσα λογιστές και δικηγόροι, ήρεμοι άνθρωποι, ούτε φωνές ούτε φασαρίες. Κοιτάνε τα νούμερα, υπολογίζουν τη χασούρα, κοιτάνε τί έχεις και τι αξίζεις, σε δένουν νομικά, παίρνουν ό,τι βρίσκουν και φεύγουν. Ακολουθούν κάτι περίεργες εταιρείες που παίρνουν τα έπιπλα, τα ψυγεία, τα κομπιούτερ, τους εκτυπωτές και τις τοστιέρες, τα φορτώνουν σε φορτηγά και φεύγουν. Τελευταίοι μπουκάρουν μέσα κάτι καπιταλιστικά φρικιά, οι λεγόμενοι vulture capitalists, φτωχομπινέδες του συστήματος. Αυτοί ξηλώνουν καλώδια, ξεβιδώνουν πρίζες, ξεκολλάνε μέχρι και τα καζανάκια. Δεν ξέρω αν αφήνουν καθόλου χαρτί τουαλέτας.

Αυτά τα ένδοξα λοιπόν, θα θεσμοποιηθούν μέχρι το 2013. Γερμανικά κόλπα πλέον, τέρμα η διαβούλευση και τα πολυπολιτισμικά. Ολα τα piggies πληροφορούμαι, ειναι ήδη ενθουσιασμένα με το νέο Μνημόνιο. Μπήκαν στη ουρά και υπέγραψαν τη μοίρα τους.

Ο Γιώργος υπέγραψε και για τον επόμενο έλληνα πρωθυπουργό. Το 2013 η Ελλάδα θα έχει χρέος 140% του ΑΕΠ της, και θα ειναι ο πρώτος πελάτης του νέου Μνημονίου. Kάθε χρεωκοπημένος θα δίνει ό,τι έχει. Η Ελλάδα εχει πολλά νησιά. Η Ισπανία επαρχίες. Ετσι περίπου θα δουλεύει το νέο Μνημόνιο.

Επομένως μην τσακώνεστε τώρα για το Μνημόνιο το Ενα, το πειραματικό. Αν θέλετε, στις περιφεριακές εκλογές ψηφίστε τον περιφεριάρχη και δήμαρχο που θέλετε, τον ξάδελφο, τον φίλο, τον κολλητό που επιθυμείτε και γουστάρετε. Αν δεν θέλετε, καθήστε σπίτι σας, διαβάστε βιβλια, κάντε έρωτα, ακούστε σκυλάδικα. Εκλογές μάλλον δεν θα γίνουν γιατί θα καθυστερήσουν το βελτιωμένο Μνημόνιο. Αλλά ακόμα κι άν γίνουν, μην ανησυχείτε. Κάποια κυβέρνηση συνασπισμού θα φτιάξουμε, που θα μας κρατήσει στο σημερινό Μνημόνιο, μέχρι να μπούμε στο ... άλλο Μνημόνιο.

----------------------------------------------------
Στη φωτογραφία, "το μνημείο του χωρισμού", στο Saint Martin. Tο Καραϊβικό piggy χωρίστηκε συνοπτικά και "ελεγχόμενα". Για να μην τσακώνονται στη μοιρασιά οι αποικιοκράτες, έβαλαν εναν γάλλο στη μία άκρη του νησιού και εναν ολλανδό στην άλλη, να περπατήσουν το νησί αντιδιαμετρικά, και το χώρισαν στο σημείο που συναντήθηκαν οι δυό τους. Η Γαλλία, λένε, πήρε λίγο πιο πολύ χωράφι απο την Ολλανδία. Ο ολλανδός αντιπρόσωπος ήπιε στο δρόμο κάτι μπύρες ο μαλάκας, και ψιλοχάθηκε...

Τη μέρα του χωρισμού, ένα ολλανδικό καράβι έφυγε απο το νησί, παίρνοντας μαζί του και 70 τόνους αλάτι,το μόνο και μοναδικό πράγμα που παρήγαγε το δυστυχισμένο νησί. Τεράστια η ανθρώπινη Ιστορία... 





locus-editorium

Δεν υπάρχουν σχόλια: