Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Στοιχεία που θα κάνουν «πάταγο» στην δίκη Εφραίμ .

Άσσους κάτω από το μανίκι κρύβουν οι μοναχοί που θα ακουστούν για πρώτη φορά ξετυλίγοντας το νήμα του σκανδάλου.

Περίμεναν το πόρισμα της εξεταστικής ενώ θα κατατεθούν σε προκαταρτικό επίπεδο για πρώτη φορά φωτίζοντας αθέατες πτυχές .
Ήδη πέντε δικηγόροι ασχολούνται συστηματικά σε καθημερινή βάση με σύνταξη δικογράφων σε όλες τις κατευθύνσεις, για όσους χωρίς στοιχεία επιδίδονται σε κατηγορίες
Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου
Την απόφαση να μιλήσουν ανοίγοντας τα χαρτιά τους και παρουσιάζοντας κρυμμένους άσσους μέσα όχι από το μανίκι τους αλλά από τα ράσα, φαίνεται ότι πήραν με προτροπή των δικηγόρων τους οι μοναχοί που εμπλέκονται στην υπόθεση Βατοπαιδίου στη πρώτη ποινική δίκη, παρεμφερή του λεγόμενου σκανδάλου, που αναβλήθηκε για να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό στις 16 Δεκεμβρίου στο εφετείο Θράκης......Οι γνωρίζοντες μιλούν για στοιχεία που θα κάνουν «πάταγο» πολιτικό, κοινωνικό, εκκλησιαστικό, ενώ η Μονή ήδη περνά δύσκολες μέρες με την δέσμευση όλων των λογαριασμών της, αφού κανείς δεν νοιάζεται πως βιοπορίζονται οι μοναχοί και πως ανταποκρίνονται και στις φιλοξενίες των πιστών που εξακολουθούν να συρρέουν στο μοναστήρι.

Την αλλαγή της στάσης, αλλά και την απόφαση να προχωρήσουν στην αντεπίθεση οι της μονής, έλαβαν μετά από σύσκεψη με τους δικηγόρους τους, ενώ ένα ειδικό τιμ πέντε άριστα καταρτισμένων νομικών περνά στην αντεπίθεση με την σύνταξη δικογράφων, την υποβολή μηνύσεων και αγωγών εναντίον όλων όσων συνεχίζουν “το συκοφαντικό τους έργο”. Ο καθηγούμενος Εφραίμ πιστεύει ότι όλη αυτή η ιστορία θα τελειώσει υπέρ της μονής και των δικαίων της. Δεν αναλώνεται με όσα λέγονται και γράφονται, τηρώντας το δικό του πνευματικό και θρησκευτικό πρόγραμμα. Αλλά και κρατώντας δυνάμεις για όσα έρχονται.


Πάνελ συζητήσεων και πολύ πρόσφατα όπως η εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη στο Μega πυροδότησαν ένα νέο κύκλο συζητήσεων για το τι συνέβη τελικά, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Εκτίμηση μας είναι ότι οι βουλευτές θα πράξουν κατά συνείδηση και όχι περιχαρακωμένοι πίσω από μικροπολιτικές και κομματικές ίντριγκες στο πόρισμα που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή .


Στ. Γιαλαογλου: Το Βατοπαίδι κατά την άποψή μου ήταν ο Δούρειος ίππος με τον οποίο αλώθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση
Για τη επικείμενη δίκη απευθυνθήκαμε στον δικηγόρο Στέργιο Γιαλάογλου που εκπροσωπεί την μονή και είναι συνήγορος υπεράσπισης του καθηγούμενου Εφραίμ.
Θα φωτίσετε δημοσιογραφικά αυτή την υπόθεση που βλέπουμε ότι ούτως ή άλλως έχει την μεγαλύτερη δημοσιότητα που είχε ποτέ στον ελληνικό χώρο των ΜΜΕ, η υπόθεση Βατοπαιδίου. Υπάρχει αναφορά σε όλα τα κυριακάτικα φύλλα πάντα, υπάρχουν ειδικά αφιερώματα, εκπομπές, στήνονται πάνελ, συζητήσεις και όλα αυτά ενώ περιμένουμε το πόρισμα.


-Το Βατοπαίδι κατά την άποψη μου ήταν ο Δούρειος ίππος με τον οποίο αλώθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, από την ώρα που μια υπόθεση σαν αυτή έγινε η αιτία για να αλλάξει μια κυβέρνηση, δεν πρόκειται ποτέ να πέσει από την επικαιρότητα, γιατί αυτοί που οργάνωσαν, μεθόδευσαν και συνέλαβαν σε όλη του την έκταση αυτό το τηλεοπτικά και δημοσιογραφικά υποκινούμενο ψευτοσκάνδαλο, τώρα έχουν κάθε λόγο να μην θέλουν να πέσει αυτή η υπόθεση, γιατί κινδυνεύουν να βρεθούν αυτοί να λογοδοτήσουν για ότι ακριβώς προκάλεσαν. Ποιος λοιπόν θα αφήσει να πέσει αυτή η υπόθεση;


Όλοι έχουν συμφέρον να την κρατούν ψηλά, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που βραβεύτηκαν δημοσιογραφικά εξαιτίας αυτής της υπόθεσης, υπάρχουν άνθρωποι που εξελίχθηκαν και πολιτικά από αυτή την υπόθεση, υπάρχει λόγος η υπόθεση αυτή να πέσει χαμηλά; Όχι φυσικά.


Ο καθηγούμενος Εφραίμ στοχοποιήθηκε, βλέπουμε ότι τώρα υπάρχει η διάθεση του να πολεμηθούν τακτικές και πρακτικές τις οποίες δεχόταν με στωικότητα θα λέγαμε ως μοναχός.
-Ο τρόπος που τις αντιμετώπιζε ο ίδιος εξακολουθεί και παραμένει ο ίδιος όπως και πριν, απλά βλέπουμε και εκείνο μας στενοχωρεί, ότι ενώ παρατηρείται τελευταία μια μεταστροφή του κλίματος και αρχίζει πλέον όπως δικαστικά συνηθίζεται να «κάθεται η σκόνη» η τηλεοπτική και η δημοσιογραφική, αρχίζουμε νηφάλια να βλέπουμε κάποια πράγματα. Αρχίζουμε να βλέπουμε ότι ποινικά δεν υπάρχει τίποτα το αξιόποινο, όταν λοιπόν διαπιστώνει ο κόσμος ότι από μια τέτοια υπόθεση τηλεοπτικά διογκούμενη – σε μεγάλο βαθμό – αρχίζει και ξεφουσκώνει σιγά-σιγά και βλέπουμε τις πραγματικές διαστάσεις. Είναι λογικό κάποιοι να αισθάνονται ανασφαλείς και κάποιοι άλλοι να αισθάνονται αναθαρημένοι. Θεωρώ ότι το μοναστήρι αυτή την στιγμή πρέπει να σκεφτεί πολύ την αλλαγή της στάσης του και κάποια στιγμή όλοι αυτοί που αβασάνιστα εκτοξεύουν ότι τους κατέβει στον λαιμό, ότι μπορεί να φανταστεί καθένας, ότι ανοησία και αμετροέπεια μπορεί να σκεφτεί κανείς, κάποια στιγμή να παίρνουν την ανάλογη απάντηση. Θεωρώ ότι είναι στοιχειώδης υποχρέωση όλων να αποκατασταθεί η αλήθεια και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι χρειάζεται.

Στις 16 Δεκεμβρίου είναι η δίκη εδώ στην Κομοτηνή, μια δίκη την οποία οι δημοσιογράφοι φέρονται σαν παρείσακτη και ανεπιθύμητη. Θα εξακολουθήσει αυτή η τακτική;
-Εκτιμώ ότι αυτή η δίκη πράγματι ενδιαφέρει την κοινή γνώμη και το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι τα ΜΜΕ σε αυτήν ειδικά την δίκη θα έχουν πράγματι το μερίδιο που τους αναλογεί ώστε να μπορέσει πράγματι δια της ενημερώσεως και της σωστής πιστεύω πληροφόρησης επί όλων των δεδομένων της υπόθεσης, να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι πραγματικά συνέβη σε αυτή την υπόθεση».
xronos

Δεν υπάρχουν σχόλια: