Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Νέα μέτρα με την αναθεώρηση του ελλείμματος

Επιπρόσθετα μέτρα αναμένεται να έρθουν με την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από τη Eurostat η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή (22/10). Μάλιστα, αρκετοί κάνουν λόγο πως θα φτάσει το 12%, δύομισι μονάδες πάνω από αυτό που υπολογιζόταν αρχικά. 

Ο "τσάρος" της οικονομίας,  Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα συζητήσει τη Δευτέρα (18/10) το συγκεκριμένο θέμα στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση του Εurogroup και στην επόμενη μέρα στο Ecofin. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ξεκαθαρίσουν το θέμα μετά το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, στις 15/11 και τρεις μέρες θα κατατεθούν στη Βουλή οι τελικές αποφάσεις στο κείμενο για τον προϋπολογισμό.....

Σύμφωνα με τη Eurostat στο περσινό έλλειμμα περιλαμβάνονται: οι ζημιές των ΔΕΚΟ που φτάνουν τα 1,7 δισ. ευρώ, οι εγγυήσεις του Δημοσίου στην Αγροτική Τράπεζα που αγγίζουν τα 1,2 δισ. Ευρώ, τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων στα νοσοκομεία που αντιστοιχούν σε 1,5 δισ. Ευρώ, οι επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία ύψους 2 δισ. ευρώ και τα ελλείμματα της ΑΓΡΟΓΗΣ που φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Τα προαναφερθέντα στοιχεία επηρεάζουν και το φετινό έλλειμμα το οποίο θεωρείται πως ίσως ξεπεράσει κατά μια μονά το 7,8% που ήταν στόχος στο προσχέδιο προϋπολογισμού.

"Είναι πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση", είπε ο  γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα ενώ υπογράμμισε πως δε θα επιβληθούν νέοι φόροι.

Ο ίδιος έκανε λόγο για έλλειμμα που θα αγγίξει το 16% ενώ η απόκλιση ανέρχεται στα 2,5 δισ. Ευρώ. Παράλληλα, νέες εκθέσεις διεθνών οίκων που βγαίνουν στη δημοσιότητα είναι ανάμικτες αφού άλλες είναι θετικές και άλλες αρνητικές.

Παραδείγματος χάρη, αυτή της Citigroup αναφέρει πως η Γερμανία θα συμφωνήσει για παράταση στη στήριξη της χώρας μας ενώ οι αντιρρήσεις που υπάρχουν θα σταματήσουν στο τέλος. Επιπλέον, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για αύξηση του πακέτου βοήθειας το 2013 λόγω των αυξημένων απαιτήσεων για αποπληρωμή των τόκων.

Μια άλλη έκθεση, αυτή της Credit Swiss εμφανίζεται πιο αισιόδοξη αναφέροντας πως η χώρα θα βγει στις αγορές το πρώτο τρίμηνο του 2012 και θα δανειστεί με ομόλογα μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Εντωμεταξύ, αισιοδοξία προκαλεί η σύναψη συμφωνίας της Eurobank για ομολογιακό δάνειο με ξένη τράπεζα, η οποία είναι η πρώτη μετά το Μνημόνιο. 

cosmo

Δεν υπάρχουν σχόλια: