Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Έτσι διπλασιάστηκαν τα σύνορα της Ελλάδας ...

Με επισημότητα γιορτάστηκε και εφέτος, στην τοποθεσία «Χάνι Χατζηγώγου» (επί της εθνικής οδού Ελασσόνας – Κοζάνης), η εξαιρετικής σημασίας για την ιστορία του Ελληνικού έθνους νίκη των «Στενών» του Σαρανταπόρου.

Στο χώρο μπροστά από το επιβλητικό Μνημείο, τελέστηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση για τους 223 ήρωες - νεκρούς της ιστορικής μάχης του 1912 (αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες), όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνος κ. Βασίλειος και συλλειτούργησαν οι ιερείς των δημοτικών διαμερισμάτων του ορεινού δήμου.....«Είναι αδύνατο να μην ξεχωρίσουμε και να μην δώσουμε έμφαση στη μάχη που δυνάμωσε το γόητρο του Έλληνα και το ψυχικό σθένος. Εδώ, στα άγια χώματα του Σαρανταπόρου, βρήκε έκφραση τον Οκτώβρη του 1912, η διαχρονική ανδρεία του Έλληνα, εδώ μετουσιώθηκαν σε πράξεις γενναιότητας οι αρετές της φυλής μας, εδώ η σπίθα έγινε φλόγα που κατέκαψε τον ατάκτως υποχωρούντα προς Βορρά Οθωμανό κατακτητή και δυνάστη...», επισήμανε, ανάμεσα στα άλλα, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Μηλέας κ. Ανέστης Καραγκούνης, στην εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας. Ο ομιλητής με μεστό και περιεκτικό λόγο παρουσίασε τη νικηφόρα μάχη – ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος, που άνοιξε διάπλατα το δρόμο για διπλασιασμό των συνόρων. «Τέτοιες κορυφαίες στιγμές πρέπει να μένουν βαθιά ριζωμένες στο μυαλό και στη ψυχή του Έλληνα. Προσθέτουν θάρρος, αυτοπεποίθηση και ψυχή. Η Ελλάδα βρήκε το χαμένο εαυτό της. Το έθνος μας κατόρθωσε να ενώσει την κομμένη αλυσίδα της ιστορικής συνέχειας. Σήμερα, που οι καιροί είναι πονηροί, η μάχη του Σαρανταπόρου παραμένει πάντα επίκαιρη. Ας γίνει, λοιπόν, ο φάρος και η πυξίδα για όλους μας...», ολοκλήρωσε ο εκπαιδευτικός – ομιλητής.
Ακολούθησε από δυο αξιωματικούς του Στρατού το καθιερωμένο προσκλητήριο νεκρών, που συνοδεύτηκε από ταυτόχρονη ρίψη τιμητικών πυροβολισμών. Η εκδήλωση μνήμης και τιμής έκλεισε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της μάχης του Σαρανταπόρου από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και τις σχολικές μονάδες, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. Τιμές απέδωσε άγημα στρατού και η μπάντα της 1ης Στρατιάς.
Στη συνέχεια, επίσημοι και κόσμος ξεναγήθηκαν στους χώρους και στα εκθέματα του παρακείμενου καλαίσθητου στρατιωτικού Μουσείου και παρακολούθησαν, μέσα από ηχογραφημένα αποσπάσματα και φωτεινό χάρτη, στιγμές της μεγάλης νικηφόρου μάχης. Στο τέλος, ο δήμος Σαρανταπόρου παρέθεσε δεξίωση στο παρακείμενο Δημαρχείο, και γεύμα στο κέντρο «Αμαδρυάδες».
Στη χθεσινή εκδήλωση μνήμης και τιμής στην ιστορική τοποθεσία «Χάνι Χατζηγώγου» παρευρέθηκαν:
Ως εκπρόσωπος της γεν. γραμματέως Περιφέρειας Θεσσαλίας ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κων. Μέγας, η έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο αντινομάρχης Λάρισας κ. Νικ. Κουτσογιάννης, ο νομαρχ. σύμβουλος κ. Δημ. Τσιουρής, εκ μέρους της 1ης Στρατιάς ο διευθυντής Β΄ Κλάδου ταξίαρχος Κων. Βλάχος, ο επιτελάρχης του Α.Τ.Α. υποπτέραρχος(Ι) Κων. Δημόπουλος, η διευθυντής Αστυνομίας κ. Ελένη Αντωνίου, ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Μπέης, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Λάρισας κ. Αλκ. Θωμόπουλος, ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού, της Αεροπορίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, οι διοικητές του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Κων. Ασαλουμίδης, της 694 ΠΑΠ κ. Απ. Μήτσιου, διοικητές μονάδων, ο δήμαρχος Ελασσόνας και εκ νέου υποψήφιος κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, οι δήμαρχοι Σαρανταπόρου κ. Αθαν. Κλεισιάρης, Λιβαδίου κ. Γ. Γαλάνης, Ολύμπου κ. Γ. Καστανάρας, ο κοινοτάρχης Καρυάς κ. Αντ. Δάσσιος, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δήμο Ελασσόνας – υποψ. δήμαρχος κ. Χρ. Καραγιάννης, η πρόεδρος του δημοτ. συμβουλίου Σαρανταπόρου κ. Ιφιγένεια Γεωργάκη, οι αντιδήμαρχοι Σαρανταπόρου κ.κ. Παπαγιάννης, Γκουτζιαφώτης, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Λιάκος, ο πρόεδρος της ΔΕΑΣ κ. Ι. Τιβικέλης, ο επικεφαλής δημοτ. σύμβουλος δημοτ. ομάδας της μειοψηφίας του δήμου Σαρανταπόρου κ. Φώτης Τζιόκας, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην δήμαρχος Σαρανταπόρου κ. Θεόδ. Μηνάς, ο αναπλ. προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Σωτ. Μπούτλας, ο προϊστάμενος του 3ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Ηλίας Αλεξανδρίδης, διευθυντές υπηρεσιών και εκπρόσωποι φορέων, εκ μέρους του Παραρτήματος Λάρισας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ο πρόεδρος κ. Σπυρ. Χαρατσάρης και συνάδελφοι του, έφεδροι αξιωματικοί, αντιστασιακοί, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πλήθος κόσμου από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Σαρανταπόρου.


eleftheria

Δεν υπάρχουν σχόλια: