Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Το έλλειμμά μας είναι μεγαλύτερο ! ! ! ! το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις ;

Μόλις χθες «βγήκε στην επιφάνεια» ότι το έλλειμμα του 2009 πάει για αναθεώρηση και από 13,9% θα εκτοξευθεί στο 15,1%.
Το γεγονός επιβεβαίωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, μέσω του εκπροσώπου του, Α. Αλταφάζ.


«Το έλλειμμα της Ελλάδας τελεί όντως υπό νέα αναθεώρηση, μετά τα νέα στοιχεία που συνέλεξε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία», δήλωσε ο κ. Αλταφάζ, ο οποίος ήταν επιφυλακτικός στο αν θα αγγίξει το 15,1% που φημολογείται έντονα και αν θα ακολουθήσει αύξηση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.....
«Είναι πρόωρο να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα», είπε συγκεκριμένα και γνωστοποίησε ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν εντός του μήνα, ενώ εμφανίστηκε εξίσου επιφυλακτικός στο αν θα προκύψει αναθεώρηση και του Μνημονίου μετά από αυτό.

Τέλος, ο κ. Αλταφάζ γνωστοποίησε ότι η Eurostat βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και συνεργάζεται με το επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να καταλήξουνε… κάπου (!!), αφού ακόμα είναι δύσκολο να προσδιοριστούν τα ποσά.

Κοινώς δεν ξέρουμε τι μας περιμένει ακόμα, αφού κάθε μέρα ξεφυτρώνει και κάτι νέο, που τα στελέχη της κυβέρνησης γνωρίζουν πολλά, αλλά τα  κρατούν καλά κρυμμένα!
Η αναθεώρηση δεν σημαίνει σίγουρα θετική έκβαση της δημοσιονομικής μάχης που δίνει ο ελληνικός λαός ούτε εκλαμβάνεται ως χαλάρωμα των δημοσιονομικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση.
Το αντίθετο, μάλιστα, καθώς, όπως διαρρέεται τεχνηέντως από το διευθυντήριο των Βρυξελλών, από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας της Eurostat θα προβλέπεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το 2009 θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω και θα είναι κοντά ή λίγο περισσότερο από το 15%, που ισούται με περίπου 1,5 μονάδες επιπλέον αύξηση από αυτό που προβλεπόταν από το μνημόνιο.
Επομένως, χωρίς να λέγεται ξεκάθαρα, αυτό θα σημάνει νέα μέτρα που απλώς δεν έχουν «ονοματεπώνυμο» ακόμη.
Όλα, βεβαίως, θα κριθούν για πολλοστή φορά εντός του Οκτωβρίου, όπως άλλωστε προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία για τα δημοσιονομικά στοιχεία των κρατών - μελών.
Τα άσχημα νέα, όμως, έρχονται από την πλευρά του εκπροσώπου του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν, του Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα στις Βρυξέλλες ότι το ακριβές ύψος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των δημοσίων χρεών των κρατών-μελών της Ε.Ε. για την τριετία 2006-2009 θα οριστικοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι, όπως είχε υπογραμμίσει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία κατά την προηγούμενη κοινοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών - μελών της Ε.Ε. που έγινε τον Απρίλιο, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας είναι αναθεωρήσιμα, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις σε σχέση με την ακρίβεια των ελληνικών στοιχείων.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε παράλληλα ότι αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, της οποίας οι αρμοδιότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Αύγουστο και μετά, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και ότι σε απόλυτη συνεργασία με τις ελληνικές στατιστικές Αρχές επιχειρεί να καταλήξει σε συμφωνία ως προς τα ακριβή ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.
Ο  κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα το πρόβλημα θα επιλυθεί εντός του μήνα και ότι προς το σκοπό αυτό ενισχύεται το δυναμικό της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας στην Αθήνα.
Ως προς το ύψος της ενδεχόμενης αναθεώρησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός, λέγοντας ότι τα στοιχεία κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρηθούν προς τα άνω, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια την αναθεώρηση.

Ερωτηθείς αν από την αναθεώρηση αυτή είναι δυνατόν να προκύψει και αναθεώρηση του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ο κ. Αλταφάζ εξέφρασε επίσης την επιφύλαξή του, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμείνει κανείς τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία.
Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι Έλληνες πολίτες, που είναι εγκλωβισμένοι χωρίς καμία απολύτως ελπίδα και πληρώνουν συνεχώς και αγόγγυστα τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων, θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι ένα ακόμη μακρύ λογαριασμό. Την ίδια ώρα, παραμένουν θεατές σε ένα θέατρο παραλόγου και αλληλοκατηγοριών μεταξύ της νυν και της προηγούμενης κυβέρνησης για το ποιος τελικά έχει κάνει το λιγότερο κακό στη χώρα.
Διότι, εκ των πραγμάτων, καλό δεν έχει κάνει κανένας.
Star

Δεν υπάρχουν σχόλια: