Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Αναζητούν έσοδα 16,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους !!!!!!!!!!!

Σε αγώνα δρόμου και μάλιστα «σπριντ» μπαίνει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την είσπραξη εσόδων ύψους 16,182 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του έτους, προκειμένου ο προϋπολογισμός να κλείσει χωρίς απώλειες.

Για το οικονομικό επιτελείο η επίτευξη των στόχων στο μέτωπο των εσόδων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,8% του ΑΕΠ, χωρίς να χρειαστεί νέο «ψαλίδισμα» των δαπανών και ειδικότερα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μέχρι το τέλος του έτους.
Στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,7% παρουσιάζοντας υστέρηση που αγγίζει τα 1,76 δισ. ευρώ, οι δαπάνες για τους τόκους έχουν ξεφύγει από τις προβλέψεις και το έλλειμμα του .....
κρατικού προϋπολογισμού, αν και εμφανίζεται μειωμένο κατά 31,1% σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2009, υπολείπεται του αναθεωρημένου στόχου για ετήσια μείωση κατά 36,9%.
Αναζητούν έσοδα 16,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους
Aισιοδοξία 
Στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι αποκλίσεις θα εκμηδενιστούν, με το σκεπτικό ότι τα έσοδα από ΦΠΑ βρίσκονται σε ρυθμό ανάκαμψης. Τον Σεπτέμβριο «έτρεξαν» με ρυθμό 16,9% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από την αρχή του έτους, εξέλιξη που αποδίδεται στο φοροκυνηγητό που έχει εξαπολύσει το ΣΔΟΕ και στη διπλή αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σεπτέμβριο του 2009, που η κατανάλωση δεν παρουσίασε τη σημερινή μείωση, τα έσοδα του ΦΠΑ ήταν μειωμένα κατά 10%.
Καλός μήνας για το ΦΠΑ αναμένεται να είναι και ο Οκτώβριος, καθώς τις επόμενες ημέρες θα υποβάλουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, στις οποίες θα αποτυπωθεί η δεύτερη αύξηση των συντελεστών του φόρου. Επίσης, μέσα στους επόμενους δυόμισι μήνες θα μπουν στα δημόσια ταμεία οι προκαταβολές από την περαίωση και παράλληλα θα σταλούν τα εκκαθαριστικά της φορολογίας εισοδήματος και των φόρων στα ακίνητα (ΕΤΑΚ 2009, φόρος ακίνητης περιουσίας 2010 και έκτακτη εισφορά ακινήτων).
Στοιχεία
Πιο αναλυτικά η εικόνα που εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου είναι η εξής:
1. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 3,7% έναντι του αναθεωρημένου στόχου για αύξηση 8,7% παρουσιάζοντας υστέρηση 1,76 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει κατεβάσει τον πήχυ για τα δημόσια έσοδα του 2010 στα 52,700 δισ. ευρώ, από 55,124 δισ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη στο Μνημόνιο. Για να επιτευχθεί ο στόχος του 8,7% θα πρέπει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους το Δημόσιο να εισπράξει το ποσό των 16,182 δισ. ευρώ, από τα οποία 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από τα τέλη κυκλοφορίας του 2011, 700 εκατ. ευρώ από την περαίωση, περίπου 1 δισ. ευρώ από το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά του 2009 και το φόρο ακίνητης περιουσίας του 2010. Στο 9μηνο οι εισπράξεις του ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι επιστροφές φόρου είναι μειωμένες κατά 5,9% σε σχέση με πέρυσι.
2. Οι δαπάνες, αν και μειώθηκαν κατά 7,1%, βρίσκονται κάτω από τον αναθεωρημένο στόχο για μείωση 7,8% λόγω της διόγκωσης που εμφανίζουν οι δαπάνες για πληρωμές τόκων, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 8% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση 7,2%.
3. Οι δραστικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και δώρα έχει οδηγήσει σε μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 11,6%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,2%.
4. Οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 30,3% και τα έσοδά του κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
5. Σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 16,234 δισ. ευρώ από 23,579 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 31,1% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 36,9%.
Στην ΕφορίαΤον Οκτώβριο θα υποβάλουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, στις οποίες θα αποτυπωθεί η δεύτερη αύξηση των συντελεστών του φόρου.
Μέσα στους επόμενους δυόμισι μήνες θα μπουν στα δημόσια ταμεία οι προκαταβολές από την περαίωση και παράλληλα θα σταλούν τα εκ-καθαριστικά της φορολογίας εισοδήματος και των φόρων στα ακίνητα (ΕΤΑΚ 2009, φόρος ακίνητης περιουσίας 2010 και έκτακτη εισφορά ακινήτων).

.imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: