Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

Το άγαλμα-σύμβολο των Βελγων ντύθηκε ... τσολιάς!

Η οικονομία του Βελγίου δέχθηκε πρόσφατα τα πυρά των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι την υποβάθμισαν.

Σιγά-σιγά και άλλες χώρες της ευρωζώνης νιώθουν στο πετσί τους όσα υπέστη η Ελλάδα, και μάλλον έχουν αρχίσει να μας… νιώθουν.

Δεν εξηγείται αλλιώς, παρά ως σατανική σύμπτωση, η πρωτοβουλία των αρχών των Βρυξελλών να ντύσουν το κεντρικότερο αξιοθέατο της πόλης με την ελληνική στολή του… τσολιά.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της πόλης των Βρυξελλών, το παραδοσιακό σύμβολο της πόλης, το «Manneken Pis» (δηλαδή το «αγοράκι που κατουράει») γιορτάζει την έναρξη των Εορταστικών Εκδηλώσεων –τα Winter Wonders όπως αποκαλούνται- φορώντας την στολή των Ευζώνων, των φρουρών του Έλληνα Προέδρου, της Ελληνικής Βουλής και άλλων σημαντικών κτιρίων της Ελλάδας......


Γι’ αυτό, άλλωστε, η είδηση ξεκίνησε να διαδίδεται σήμερα στα ελληνικά Μέσα με την διαπίστωση πως οι Βέλγοι συμπαραστέκονται με αυτό τον τρόπο στους Έλληνες και την κρίση χρέους που πλέον χτυπά και το δικό τους κράτος. Ίσως να είναι κι έτσι.
To εν λόγω μπρούτζινο άγαλμα, το οποίο απεικονίζει ένα μικρό αγόρι που ουρεί και έχει αποκτήσει το όνομα «Manneken Pis»
 («ο κατρουλής»), θεωρείται σύμβολο αντίστασης, καθώς ο θρύλος θέλει το παιδί ενός δούκα να ουρεί εναντίον των εισβολέων που πήγαν να ανατινάξουν τα τείχη της πόλης.
Από το 1659, οπότε και διασώθηκε από τον βομβαρδισμό των Βρυξελλών, ο «κατρουλής» έχει γίνει σήμα-κατατεθέν της πόλης και αγαπημένη συνήθεια των Βέλγων
είναι να τον ντύνουν κατά καιρούς με στολές, με αποτέλεσμα το «μπρούτζινο αγόρι» να έχει έως σήμερα περισσότερες από 800 «μεταμφιέσεις» στο ενεργητικό του.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: