Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Telegraph: Η Βρετανία ετοιμάζεται για διάσπαση της Ευρωζώνης

Σχέδιο επιβολής περιορισμών στη ροή κεφαλαίων προς το Λονδίνο από χώρες της ευρωζώνης ετοιμάζει η...

βρετανική κυβέρνηση, σε περίπτωση διάσπασης του ενιαίου νομίσματος, ώστε να αποτραπεί ανατίμηση της στερλίνας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Telegraph. 

Η εφημερίδα τονίζει ότι το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών φοβάται πως αν μία χώρα-μέλος εγκαταλείψει την ευρωζώνη, τότε επενδυτές από αυτή τη χώρα αλλά και από άλλες αδύναμες χώρες-μέλη θα επιδιώξουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε ασφαλή καταφύγια, όπως το Σίτι του Λονδίνου....
 Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ανατίμηση της στερλίνας, επιφέροντας ένα συντριπτικό πλήγμα στις προσπάθειες της κυβέρνησης Κάμερον να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στις εξαγωγές. 

Σημειώνεται ότι τα σχέδια αυτά αφορούν στο χείριστο σενάριο, ενώ οι περιορισμοί στη μεταφορά κεφαλαίων θα εφαρμόζονταν σε συνδυασμό με ανάλογους ελέγχους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ούτως ή άλλως, οι περιορισμοί στην εισροή κεφαλαίων απαιτούν πλειοψηφική απόφαση των χωρών μελών της ΕΕ και μπορούν να έχουν διάρκεια έξι μηνών πριν υποβληθεί αίτημα ανανέωσής τους, όπως ορίζουν οι κανονισμοί της ΕΕ. 


Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τρόπους στήριξης επιχειρήσεων με έκθεση στο χρέος των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες έχουν δανείσει συνολικά 170 δισεκατομμύρια λίρες σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, τράπεζες και κυβερνήσεις της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. 

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο σχεδιασμός του Φόρεϊν Όφις για τον έκτακτο επαναπατρισμό Βρετανών που θα βρεθούν τυχόν αποκλεισμένοι σε κάποια χώρα που εγκαταλείποντας το ευρώ κλείσει τα σύνορά της, απαγορεύσει τις αναλήψεις και αναβάλλει τις πτήσεις.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: