Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Ο κόσμος καίγεται και τα παιδία παίζει…

Της νύχτας (της 6ης Νοεμβρίου) τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά.

Τα κόμματα που μετέχουν στην «κυβέρνηση ανάγκης», αν και αυτή δημιουργήθηκε με συγκεκριμένη αποστολή – την εφαρμογή των συμφωνιών της 27ης Οκτωβρίου και προφανώς όχι απλώς την καταβολή της έκτης δόσης  – βλέπουν με διαφορετικό μάτι την συμμετοχή τους σ’ αυτήν. 


Ειδικά το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ θεωρούν πως η μεταβατική αυτή κυβέρνηση αποτελεί στάδιον δόξης λαμπρόν, είτε για να ξεχαστούν όσα έγιναν επί Παπανδρέου, είτε για να… αναδείξουν το ταλέντο τους!....
Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να συμπεριφέρεται ωσάν να είναι μόνο του στην κυβέρνηση και εξακολουθεί να φέρνει νομοθετικές προτάσεις που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική αποστολή της.

Αυτό συνέβη με την περίπτωση της διάταξης για την καταπολέμηση της πειρατείας, που προβλέπει την παρουσία ένοπλων ιδιωτικών φρουρών στα πλοία και που έφερε ο κ. Παπουτσής, με το οποίο διαφώνησε ο αρμόδιος για τη Ναυτιλία υφυπουργός Γεωργιάδης και τον οποίο (Γεωργιάδη) ανέλαβε χθες να υπερασπιστεί στην πρώτη συνεδρίαση της (αποτελούμενης από... όλους τους υπουργούς!) κυβερνητικής επιτροπής ο κ. Βορίδης.

Η Νέα Δημοκρατία διαπιστώνει τώρα ότι η συμβολική συμμετοχή της στην κυβέρνηση, την εμφανίζει συμμέτοχο σε μια σειρά μέτρα, όπως αυτό της εργασιακής εφεδρείας, με τον τρόπο εφαρμογής του οποίου είχε από την αρχή διαφωνήσει και τώρα βλέπει να προχωρά χωρίς την δική της συναίνεση.

Συνειδητοποιεί συγχρόνως πως η διατήρηση του ίδιου κυβερνητικού σχήματος με αυτό της κυβέρνησης Παπανδρέου, σημαίνει και εφαρμογή των προηγούμενων αποφάσεων.

Έτσι, παρακολουθήσαμε χθες άλλη μια σύρραξη, καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας αποκάλεσε «φαντασιώσεις» τις καταγγελίες της Ν.Δ. περί «τακτοποίησης ημετέρων», ώστε να αποφύγουν τις συνέπειες της εφεδρείας.

Όσο για τον ΛΑΟΣ, είναι προφανές και από την χθεσινή παρέμβαση του κ. Βορίδη υπέρ του κ. Γεωργιάδη, ότι αντιλαμβάνεται τον ρόλο του στην κυβέρνηση ως… κυβέρνηση μέσα στην κυβέρνηση!

Και η κορωνίδα όλων: Από την κυβερνητική επιτροπή προέκυψε επίσης και δυσλειτουργία του ίδιου του υπουργικού συμβουλίου, καθώς οι δύο υπουργοί και αντιπρόεδροι της Ν.Δ. κ.κ. Αβραμόπουλος και Δήμας απουσίαζαν σε αποστολή στο εξωτερικό, αλλά ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης δεν… είχε διαβάσει τις σχετικές επιστολές τους με τις οποίες εγκαίρως τον ενημέρωναν και δεν… είχε ενημερώσει με τη σειρά του τον πρωθυπουργό για την απουσία των υπουργών του!

Έτσι, όταν κάποιοι υπουργοί από το ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την απουσία των δύο υπουργών, χρειάσθηκε να… γίνει έρευνα για να ανακαλυφθεί ότι οι απουσίες ήσαν δικαιολογημένες!

Ο κ. Παπαδήμος, που περιορίζεται τώρα σε επιλογές στενών συνεργατών του με βάση τις γνωριμίες του από το επί κυβερνήσεων Σημίτη παρελθόν του, διαπιστώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο πόσο μεγάλο ήταν το λάθος του να αποδεχθεί μια κυβέρνηση πενήντα ατόμων, έναν ετερόκλητο σχηματισμό, τα μέλη του οποίου έχουν τους δικούς τους σκοπούς.

Πάντως χθες, ο κ. Παπαδήμος έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που απηύθυνε προς τους δανειστές μας, επαναλαμβάνοντας και γραπτώς τη δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου. Η επιστολή εστάλη την προηγούμενη Τρίτη, μία ημέρα μετά την επιστολή του κ. Παπανδρέου. 

Την ώρα δε που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί μάταια να συντονιστεί, τα μηνύματα από τη διεθνή σκηνή κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι. 

Στην έκθεσή του, το διεθνής οίκος Standard & Poor΄s αναφέρει ότι οι οικονομικοί δείκτες του Νοεμβρίου παραπέμπουν σε επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, καθώς όλοι βρίσκονται σε κάμψη. 

Προβλέπει μάλιστα ήπια ύφεση για την ευρωζώνη το πρώτο εξάμηνο του 2012, ενώ η επικείμενη ύφεση στην Ευρώπη πλήττει κατ’ αρχήν την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. 

Αυξανόμενους κινδύνους για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης προβλέπει και το ΔΝΤ, με τον εκπρόσωπό του Τζέρι Ράις να δηλώνει πως είναι πιθανόν το Ταμείο να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον Ιανουάριο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2012, λόγω της «επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας» στην Ευρώπη και αλλού.

Αλλά και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε χθες τους κινδύνους για επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, που μάλιστα έχουν αυξηθεί. 

Μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, το ευρώ  υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της συνεδρίασης έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα, μειώθηκε στα 1,3417 δολάρια από περίπου 1,3450 δολάρια που ήταν προηγουμένως. 

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δεν δίστασε χθες να δηλώσει ότι η ευρωζώνη είτε θα μετατραπεί σε μια πιο στενή οικονομική ένωση ή σταδιακά θα διαλυθεί!

Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ δήλωσε χθες ότι η κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη έχει καταστεί πλέον συστημική και γι' αυτό απαιτούνται συστημικές απαντήσεις.

Κατόπιν όλων αυτών, μάλλον εκτός τόπου και χρόνου είναι οι συρράξεις εντός του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου, με τον κ. Παπαδήμο να παριστάνει τον… παιδονόμο αυτής της θηριώδους κυβέρνησης συνεργασίας.

Όπως και η απόφαση για κατάργηση της δεύτερης ανάγνωσης των νομοσχεδίων για να κερδίζεται χρόνος – πολύ περισσότερο που οι διαφωνίες εμφανίζονται από την… πρώτη ανάγνωση.

Και κυρίως, μικρή σημασία για τη χώρα – μεγάλη ίσως για το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ – έχει η νέα πρακτική του Γ. Παπανδρέου να συνεδριάζει με τους υπουργούς του κόμματός του. Κάτι που φαίνεται να καθιερώνεται και χθες συνέβη για δεύτερη φορά.

Εν ολίγοις, ο κόσμος καίγεται και τα παιδία παίζει…

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: