Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Έτοιμο το νέο ευρωπαϊκό σκηνικό, στον αέρα η Ελλάδα

Έναν προϋπολογισμό με τον οποίο δεν συμφωνεί κανείς ψηφίζει σήμερα το ελληνικό κοινοβούλιο, με τους περισσότερους αγορητές να έχουν ήδη διατυπώσει τις αμφιβολίες τους σχετικά με την εφαρμογή του και την βεβαιότητά τους ότι θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί. 

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίζει προϋπολογισμό του οποίου εκ των προτέρων είναι βεβαία η αναθεώρηση, τώρα τα πράγματα καθίστανται ακόμη πιο ζοφερά εξαιτίας της δεινής διεθνούς οικονομικής κατάστασης, της ευρωπαϊκής αβεβαιότητας, της εξέλιξης του PSI και των εξειδικεύσεων που χωρίς αμφιβολία θα περιλαμβάνουν οι εφαρμοστικοί νόμοι του νέου μνημονίου.....

Υπό την έννοια αυτή, το βήμα της Βουλής χρησιμοποιείται αυτές τις μέρες ως χώρος παράθεσης εκθέσεων ιδεών, παρελθοντολογίας και μαχών για την εξουσία της επόμενης ημέρας. 


Στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται οι εντάσεις και οι διαξιφισμοί, καθώς η μάχη διεξάγεται τώρα μεταξύ των λεγομένων «προεδρικών» και των αμφισβητιών του κ. Παπανδρέου. 


Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της αγωνίζεται για να βρει τον βηματισμό της μέσα στην νέα κυβέρνηση και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, ενώ το αίτημα για εκλογές παραμένει ζωντανό λόγω ακριβώς των δυσκολιών που εμφανίζει το εγχείρημα. 


Την ίδια ώρα, η συνάντηση Μέρκελ και Σαρκοζί οδήγησε στην διαμόρφωση, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις, του νέου ευρωπαϊκού τοπίου που ο γαλλογερμανικός άξονας, παρά τις αντιρρήσεις και αντιδράσεις, σκοπεύει να επιβάλει στην προσεχή σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου. 


Επιδίωξη των δύο ηγετών είναι να υπάρξει αναθεώρηση των συνθηκών, είτε με την συμμετοχή όλων των χωρών-μελών, είτε με την συμμετοχή μόνο των χωρών της ευρωζώνης. 


Αυτό σημαίνει αυστηρό έλεγχο των προϋπολογισμών, κυρώσεις για τους «απείθαρχους» και απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία, που για την Ελλάδα θα σημάνουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας και περικοπές. 


Μετά τις ανακοινώσεις του γαλλογερμανικού άξονα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναγκαστικά η Ελλάδα θα χρειαστεί να αποφασίσει με… ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. 


Και οπωσδήποτε, το νέο τοπίο θα απαιτήσει την εφαρμογή πολιτικών, η υλοποίηση των οποίων θα εξαρτάται από την ικανότητα του ελληνικού πολιτικού προσωπικού να διαπραγματεύεται, να βρίσκει γρήγορες λύσεις, να λαμβάνει αποφάσεις για την ανάπτυξη και την δημιουργία προϋποθέσεων εσόδων για τη χώρα. 
Την ώρα που η Ευρώπη ετοιμάζεται να ζήσει ένα νέο κεφάλαιο απομονωτισμού εκ μέρους κάποιων δυνάμεών της, η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει στον μικρόκοσμο των μικροκομματικών συμφερόντων και των εσωτερικών και εσωκομματικών διενέξεων.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: